Начало
 
 

Медиите прекаляват с вербалната агресия към деца

12.07.2017 /09:01 | Източник: bnr/bgnes.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мария Стоянова: Трябва да има специални емисии с детски новини

Не са малко случаите, в които и журналисти проявяват вербална агресия към деца от телевизионния екран, заяви д-р Валентин Димитров, зам. председател на ДАЗД и детски лекар, на работна среща в НС, на която се дискутира детската агресия и влиянието на медиите.

Присъстваха депутати, членове на СЕМ, представители на ДАЗД, на УНИЦЕФ, на СБЖ, на Асоциацията на европейските журналисти, експерти, на асоциациите на родителите, на бащите и др.

Всеки , който е станал свидетел на насилие, е длъжен да информира съответните органи, така че отговорността за нашите деца е на всеки един от нас ,продължи д-р Димитров.

Не мога да се съглася, че едно дете, жертва на агресия, независимо дали образът му е замъглен, трябва да бъде излъчвано по телевизиите с неговата история. България е малка и децата се познават, предупреди д-р Димитров.

Социалните мрежи информират безконтролно

Загрижени сме, че децата ни започват да се държат с другите деца като с врагове и искаме това да се промени, заяви в своето изложение депутатката Боряна Георгиева на работната среща. Медиите станаха проводник на агресията чрез филми, новини, интернет, текстове на песни, което е тревожно, констатира Георгиева.

Превенцията остава наша основна задача, посочи в изложението си Мария Стоянова,член на СЕМ. Трябва да има актуални детски предавания и най-вече - детски новини, на достъпен език, за да не се оставят децата да се информират от социалните мрежи безконтролно, поясни тя. Остават още няколко месеца до приемането на новата директива на ЕС по тази тема, нека да изчакаме нейното приемане и с такъв европейски документ ще подходим сериозни и отговорно, предложи Стоянова.

Поднасянето е от голямо значение

Едната група проблеми е заради средата, в този аспект ролята на СЕМ е много важна, отбеляза Цвета Брестничка, председател на Асоциация „Родители”. Нека не забравяме, че родителите често са на работа и не могат а упражняват контрол върху децата си какво гледат по телевизията, каза тя.

При отразяването на случаи на насилие, независимо дали са причинители или жертви, децата не бива да бъдат показвани, защото те не са защитени. Правото на неприкосновеност на личния живот на децата трябва да бъде безпрекословно спазвано, защото последиците от това могат да бъдат много тежки, аргументира се Брестничка.

Съгласих се с Валентин Димитров и ще добавя, че медията е в дълг към темата, посочи Розита Еленова, член на СЕМ. Медията дава агресивните темплейти, присъстваме на агресия към учители, към лекари, каза тя. И запита:дали медиите в търсене на рейтинг не си позволиха толкова да прекрачат границите, че ние станахме резистентни, вече нямаме чувствителност и смятаме за нещо нормално, че са набили лекар, учител…

Нека се съсредоточим върху това - медиите да поемат отговорност, защото агресията е част от енергията на човека, но начинът, по който това се поднася, е от изключително значение. Акцентът трябва да е в медийната грамотност, в това виждам своята мисия като член на СЕМ, затова призовавам медиите да се съобразяват: не всичко е рейтинг, подчерта Еленова. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Въпреки нарастващия информационен поток, който извира от всички кътчета на интернет, и напук на песимистичните прогнози за все по-упорито наближаващия край на печатните издания, вестници продължават да излизат.

06.04.2020/15:25

Ранната пролет на 1990 г. VI етаж на Полиграфическия комбинат "Димитър Благоев", добил по-късно славата на култовия салон "Червената бабичка", се пука по шевовете.

05.04.2020/15:55

Сега въпросът е как ще излезем от кризата. На никого не му се мисли достатъчно по въпроса със свободата на медиите, смята медийният експерт.

04.04.2020/15:55

Мюзикълът от 1974 г. „Цар и водопроводчик" е с музика от Димитър Вълчев и либрето Георги Ивчев, Георги Христов и Любомир Пеевски. Режисьор е Никола Петков, оператор Иван Райнов.

03.04.2020/16:51

Френският в. "Льо Монд" даде президента Румен Радев за пример, че отстоява тежката битка за демокрацията, която в момента е по-застрашена от всякога заради извънредните мерки срещу коронавируса.

02.04.2020/22:47

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 107 гости

Бързи връзки