Начало
 
 

„Ал Джазира” се превръща в световен феномен

07.07.2017 /16:51 | Автор : Керстен Книп | Източник: Дойче веле Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Ал Джазира” става символ на медийната свобда днес

В конфликта между страните от Персийския залив съдбата на „Ал Джазира” изглежда заложена на карта. Каква е ролята на тази телевизия? За Катар тя е витрина и властови инструмент. В Саудитска Арабия обаче я ненавиждат.

„Ал Джазира” беше направила огромна предварителна реклама на това предаване. Изобщо не се беше стреснала от всички международни предупреждения. Тъкмо напротив. Предупрежденията засилиха интереса още повече.

А обстоятелството, че ФБР беше вкючило интервюирания в списъка на най-търсените терористи и беше обявило награда от 5 млн. долара за главата му, покачи интереса неимоверно.

И през юни 1999 г. милиони араби седяха пред телевизорите и чакаха да чуят какво ще каже Осама бин Ладен. Гръмки заглавия, зрителски квоти, полемики - това е концепцията на телевизия „Ал Джазира”. Целта ѝ както навремето, така и днес, е не само да достига до максимилен брой зрители, а и да прокарва политическия курс на Катар.

Към тактиката ѝ спадат както нови журналистически формати, така и предварително пресметнати скандали като интервюто с Осама бин Ладен например. Терористът беше интервюиран и от други телевизии, но не и от арабската.

Интервюто предизвика съответно огромно възмущение в някои части на арабския свят. Преди всичко в страните от Персийския залив и най-вече в Саудитска Арабия. Осама отново критикува кралското семейство и заплаши страната с атентати. В същото интервю той призова към световен джихад.

"Отрова на сребърен поднос"

Кралското семейство не можа да прости това, че именно телевизията на една съседна държава излъчва интервю с Осама бин Ладен. Непосредствено след излъчването на интервюто тогавашният престолонаследник Наиф ибн ал-Азис заяви, че "телевизията предлага изключителен продукт от най-високо качество, но и отрова на сребърен поднос".

Арабистът и журналист Хю Майлс пише в своята книга за „Ал Джазира”, че саудитското правителство винаги се е опитвало да спъва работата на катарската телевизия. "Но след излъчването на интервюто с бин Ладен саудитците взеха решение да саботират телевизията с всички възможни средства", пише той. Спорът около бин Ладен има и конкретни причини. Саудитска Арабия съзира в терориста заплаха за националната си сигурност.

Напреженията с Катар и близката до тамошното правителство телевизия, които сега достигнаха връхната си точка с настояването за спиране на телевизията, са обаче още по-задълбочени. Политологът Шибли Телхани пише, че в основата си тези напрежения се отнасят до въпроса какво трябва да бъде отношението на големите телевизии към зрителите.

Според Телхани, Саудитска Арабия поддържа един вид патриархално отношение към публиката. Катар от своя страна дава възможност на зрителите сами да си съставят мнение. Единственото изключение от това правило е самият Катар. Телевизия „Ал Джазира” никога на критикува емирството.

Нови журналистически мащаби

Във всяко друго отношение „Ал Джазира” обаче налага нови мащаби в арабската медийна среда. Тя е първата арабска медия, която предава на живо заседания от арабския кнесет.

След атентатите от 11 септември 2001 г. нейните репортери предаваха на живо от Афганистан, където САЩ преследваха Осама бин Ладен. Те информираха своите зрители обхватно и за американската интервенция в Ирак през 2003 г.

Пътуваха многократно до ивицата Газа по време на боевете между Израел и организацията Хамас. Същевременно „Ал Джазира” започна да излъчва политически токшоута от съвсем нов вид. Нейните журналисти безпощадно задаваха директни въпроси на арабски политици в степен, непозната дотогава в арабския свят.

Известни и оспорвани проповедници също отговаряха на живо на въпроси на зрителите. Това също беше непознато в арабския свят.

Медиите като огледало на публиката

Шибли Телхани пише, че тези феномени всъщност онагледяват едно ново отношение между журналистите и публиката. "Изглежда, че популярните арабски телевизии имаха успех най-вече защото отразяваха чувствата и мислите на публиката, а не се опитваха да ги формират".

Катар всъщност преследва свои цели с отворените си и плуралистични телевизионни програми. От една страна, емирството не иска да е на прицел, а от друга страна се опитва да убеди зрителите в арабския свят в своята платформа. В Катар е разположена голяма американска военновъздушна база.

Освен това емирството вече се застъпи за нормализиране на отношенията с Израел. Тези два факта не се възприемат добре в части от арабския свят. И когато излиза с телевизионна програма, която отговаря на интересите и вкусовете на публиката, „Ал Джазира” може да направи разбираема и политиката на емирството.

Надява се на подкрепа

Тази политика обаче се различава от политиката на съседните държави и най-вече от политиката на Саудитска Арабия и нейните съюзници. Тези отчасти противоречиви политически представи се сблъскаха през 2011 г. по време на арабските протести. Докато Катар със своята телевизия информираше обстойно за тези протести и вероятно по този начин ги насърчаваше, Саудитска Арабия и нейните съюзници съзираха в тях заплаха за политическия ред.

Всички тези различия доведоха и до настояването за закриване на „Ал Джазира”. Шефът на английската програма на „Ал Джазира” Жил Трендъл отхъврля обвиненията, че „Ал Джазира” заема определена страна:

"Ние не сме подчинени на някаква група, идеология или на правителството. Ние предлагаме различни гледни точки. И журналистите на „Ал Джазира” ще продължат в същия дух. Все пак се надяваме, че другите медийни концерни ще подкрепят нашия призив за закрила на медийната свобода", казва в заключение той.

Свързани:   И ООН се обявява в защита на „Ал Джазира”

Исканията на няколко арабски страни за закриване на базираната в катарската столица Доха телевизия "Ал Джазира" са "неприемлива атака срещу свободата на словото и на изразяването на мнение", заяви говорителят на ООН по човешките права Рупърт Колвил, предаде ДПА от Женева.
Дата: 02.07.2017


 

Сподели в
 

Мюзикълът от 1974 г. „Цар и водопроводчик" е с музика от Димитър Вълчев и либрето Георги Ивчев, Георги Христов и Любомир Пеевски. Режисьор е Никола Петков, оператор Иван Райнов.

03.04.2020/16:51

Френският в. "Льо Монд" даде президента Румен Радев за пример, че отстоява тежката битка за демокрацията, която в момента е по-застрашена от всякога заради извънредните мерки срещу коронавируса.

02.04.2020/22:47

Редица страни по света, от Тайланд до Индия, предупредиха да не се правят първоаприлски шеги за коронавируса, защото разпоредбите на извънредното положение предвиждат строги наказания и дори затвор за разпространение на слухове, свързани със заразата, съобщи фондация "Томсън Ройтерс".

02.04.2020/15:25

След като стана ясно, че банкнотите носят опасност от предаване на заразата с COVID-19, много читатели се притесниха дали е безопасно в такъв случай да си купуват вестници.

01.04.2020/16:53

Напоследък се нагледахме на какви ли не фалшификации в медийното пространство. Ето и една от тях:

31.03.2020/16:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки