Начало
 
 

Правнуци на легендарния Макгахан опознават България

04.06.2017 /09:12 | Автор : Мая Димитрова | Източник: БНТ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Пади Макгахан дава първо интервю за българска медия

14 правнуци на американския военен кореспондент Джанюариас Макгахан пристигнаха в България. Те планират да изминат неговия път по време на Руско-турската освободителна война.

Макгахан има огромен принос за промяната на отношението на света към случващото се в България след Априлското въстание. Потомците му ще разгледат Плевенската Панорама, Вършец, Велико Търново, Елена, Несебър, Созопол, Батак.

Ето какво споделят пред БНТ някои от правнуците на Макгахан:

Фредерик Лунас: Най-после наследниците на Джанюариас Макгахан сме много доволни да се срещнат с вас, нашите български приятели.

Добре дошли в България от името на Българската национална телевизия!

Пади Макгахан (на снимката):  Благодаря, о Боже, това е такава чест.

Гордеете ли се с постигнатото от вашия дядо?

Да, много се гордеем. Когато бяхме малки, не знаехме, че той е толкова важна личност, по-късно обаче го осъзнахме и си казахме уау.

А знаете ли колко популярен е той у нас?

Научих наскоро от българи, с които разговарях. Казах им: ама наистина ли? Знаете кой е прадядо ми?

В България има училища и улици, кръстени на него?

Училища? Бих искала да ги видя.

Питър Макгахан: Впечатлен съм от това, което е направил тук, било е важно. Аз нямам неговата смелост.

Елизабет Макгахан: Развълнувана съм да съм тук и да видя всичко това. Трогната съм от посрещането.

Неговите дописки променят българската история. Джанюариас Макгахан е бил един от първите чуждестранни репортери, които пристигнали в България след разгрома на Априлското въстание. Перущица, Батак, Панагюрище, Клисура, Пловдив - видяното от него е запечатано в емоционални разкази, които не позволили Европа да остане равнодушна към трагедията на българския народ.

Из кореспонденция на Макгахан за в. "Дейли нюз": „Това, което видяхме вътре, бе твърде страшно, ако човек задържеше погледа си. Огромно количество частично обгорели тела лежаха там.... Човек не би могъл да си представи такъв ужас. Реших да кажа истината като журналист, независимо колко скъпо може да ми струва това”.

Макгахан умира само на 34 години, докато отразява Руско-турската война. На гроба му пише "Освободителят на България".

Свързани:   Близки на легендарния журналист Макгахан ще посетят България

Потомци на легендарния американски журналист Джанюариъс Макгахан ще гостуват в Плевен на 4 юни. Макгахан е участвал в Руско-турската освободителна война като доброволец.
Дата: 31.05.2017


 

Сподели в
 

Телевизионната водеща Мариана Векилска вече над 20 години е част от различни телевизионни предавания. Векилска споделя, че е намерила нов смисъл в работата си. Признава и, че именно предаването на БНТ „България в 60 минути“, на което в момента е водеща, я е върнало към телевизията.

25.07.2021/08:38

Правосъдните министри от Европейския съюз призоваха за съвместни действия за борба с езика на омразата, предаде ДПА.

13.07.2021/13:23

„Връзката „власт – медии – общество е скъсана от самозабравяне. Дългогодишната липса на демокрация в България доведе до липса на демократични рефлекси по всякакви поводи. Периодично има политици, които се възползват от тази липса и изплуват на крилете на популизма и лъжите.“ Мнението е на Любомир Аламанов, експерт по комуникации и пиар.

05.07.2021/15:10

„Мисля, че ние, българите, не се интересуваме много от справедливост. Както и много не се интересуваме и от свободата. За нас по-притегателно е възмездието, което е изопачена, малко грозна част от тази сграда, която трябва да направим, наречена демокрация.“

27.06.2021/18:59

В книгата си „Лицемерната Америка“ германският учен Михаел Лудерс пише, че малък брой елити и групи по интереси в САЩ манипулират общественото мнение чрез медиите, които, благодарение на множество ограничения са принудени да „подбират и изкривяват факти“, за да постигнат обществен „консенсус“.

23.06.2021/16:02

 Представяме ви

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021 /20:03 | Автор: Георги Караманев | Източник: karamanev.me

От „когато снимките се научиха да ходят“ до дигитализацията и високата резолюция пътят е изминат за по-малко от век.

15.11.2021 /19:47 | Автор: Габриеле Трост | Източник: planet-wissen.de

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки