Начало
 
 

Телевизионно предаване отказа участие на традиционни участници

24.05.2017 /22:30 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Водещата Андреа Кивер, обвинявана, че еднолично е отхвърлила изпълнителите

Едно от най-популярните телевизионни предавания от лятната схема на германската телевизия ZDF се забърка в публичен скандал преди да е стартирало новия си сезон.

От 1986 година „ZDF – телевизионна градина“ събира от края на май до септември в неделя преди обяд многохилядна телевизионна аудитория, а така също и десетки зрители, специално дошли да гледат на живо водещата Андреа Кивел и нейните гости. Предаването има изработена перфектна маркетинг стратегия, която го прави едно от най-успешните и богати предавания в историята на телевизията. За зрителите наживо, дошли от различни градове на Германия, се организира пакет от услуги - пренощуване с намаление в хотел, разглеждане на сградата на телевизията в Майнц, където се снима и предаването, запознаване с някои от водещите имена и снимки с тях, запазени места по време на излъчването на живо.

В него традиционно участват популярни изпълнители, харесвани от публиката – независимо от възрастта им и жанра, който пеят. По принцип участват изпълнители на шлагерна музика, познати на няколко поколения телевизионни зрители.

Тази година обаче титулярната водеща Андреа Кивел е написала лични писма до двама от многогодишните участници, имащи постоянни договори с предаването. „Телевизионната градина“ се отказва от участието на 79-годишния певец Тони Маршал и на дамското поп-дуо „Рижо-русите“. В отказите за подновяване на договорите им доста елегантно им се намеква, че техния репертоар не пасва на телевизионната аудитория. Всеки от изпълнителите обаче има своите обяснения, щедро разгласени от тях самите в германските медии.

Според Тони Маршал например, основната причина да не е повече желан в предаването, е неговата възраст. Добре поддържан и изглеждащ доста по-млад за 80-те си години, Маршал е убеден, че водещата Андреа Кивел, известна и наричана Киви, не го желае заради възрастта му. Той не пропуска да уточни обаче, че песните му са шлагери повече от половин век, а над 30 млн са възрастните хора, които слушат песните му и гледат предаването. Нещо повече, допълва той – именно това са хората, които си плащат данъка за ползване на радио и телевизия.

От своя страна поп-дуото „Рижо-русите“ смята, че също несправедливо е отстранено и нежелано от предаването. И че решението е лично на водещата Андреа Кивел. Двете млади изпълнителки не приемат за състоятелни аргументите, че през последните години се търси повече международно участие и се ограничава участието на познати и обичани от публиката изпълнители.

Най-големите печатни и електронни медии в Германия отразиха скандала подробно.

Сподели в
 

Призивът е в отговор на уволнения и натиск върхуа известни журналисти от вестник "Дума" като Велислава Дърева, Велиана Христова, Георги Георгиев.

15.01.2022/09:45

Вицепрезидентката Илияна Йотова изрази на своя Фейсбук-профил категорична подкрепа на известната журналистка Велиана Христова, която бе прогонена от в. "Дума" задето като синдикален лидер е дала гласност на колективно писмо на 30 от 34-ата работещи в "Дума" журналисти.

13.01.2022/20:32

На 8 януари на 96-годишна възраст си отиде от нас големият журналист Кирил Янев. Доайенът на българската журналистика и носител на голямата награда на СБЖ „Йосиф Хербст“ беше верен на принципа, че ако не си дал всичко в журналистиката, все едно нищо не си дал.

10.01.2022/00:55

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) обяви резултатите от Деветото издание на своя ежегоден журналистически конкурс „Светове и цветове” – 2021.

28.12.2021/15:35

В Клуб „Журналист“ на СБЖ бе открита изложбата „България – Корея: Така далечни, толкова близки” на журналиста Валентин Колев.

16.12.2021/13:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки