Начало
 
 

Празникът на българската азбука развълнува и медиите в Кипър

24.05.2017 /19:10 | Автор : Бранислава Бобанац, Кипър | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Учители и възпитаници на българското училище "Никола Вапцаров" в Никозия празнуват 24 май

Многобройните прояви в провежданите за десети път „Дни на българската култура” на острова привличат вниманието на местните издания

Най-голямата кипърска вестникарска група – семейството на „Филелефтерос”, което включва десет печатни, електронни и онлайн медии, със серия от публикации днес обръща специално внимание на Деня на славянската писменост и българската просвета и култура, а също така отбелязва проявите, посветени на празника, на българската общност на острова.

Под заглавие „24 май: нашият най-светъл празник” най-тиражният вестник в Кипър – всекидневникът „Филелефтерос”, публикува статия на посланика на България в Кипър Христо Георгиев. В нея той подробно представя пред кипърските читатели делото на светите братя Кирил и Методий, създаването на славянската азбука, приемането на учениците им в България и развитието на новите духовни центрове в младата българска държава, за порсветление и просвещение на народа й. Тази азбука се превръща в ключов елемент на българската идентичност, подчертава посланик Георгиев.

В статията той акцентира и върху многообразната дейност на голямата българска общност в Кипър, насочена към съхраняване и продължаване на традициите на българската духовност. Като най-важна част в тези усилия посланикът представя 10-те съботно-неделни български училища, разкрити на територията на цялата страна. Всички те празнуват 24 май с училищни събития, концерти и рецитали, под звуците на химна на Кирил и Методий „Върви, народе възродени…”.

„Българите в Кипър празнуват деня на азбуката” и „България в сърце ми” са озаглавени двете статии в онлайн-портала in-cyprus/The Cyprus weekly - англоезичното издание на групата „Филелефтерос”. В първата публикация се представят десетте съботно-неделни български училища. Специално се отбелязва връзката с Кипър – едното от двете български училища в столицата Никозия носи името на поета-революционер Никола Вапцаров, който е написал за „едрите зведи над Фамагуста” в едно от най-обичаните му произведения „Писмо”, посочва изданието.

Втората публикация е посветена на централното събитие в богатата празнична програма на българската общност, посветена на 24 май тази година. „България в сърце ми е” е надсловът на спектакъла, с който тази вечер сънародниците ни в Кипър честват деня на светите братя. Той включва концерт с класическа музика, поетичен рецитал и художествена изложба, в които участват българи оперни певци, музиканти, актьори, поети и художници, живеещи на острова. Празникът се провежда в град Пафос, който е „Европейска столица на културата 2017”. Така българската култура ще бъде представена с нейната значимост на световната сцена и като част от програмата на европейските културни празници, чийто домакин тази година е Кипър.

In-cyprus/The Cyprus weekly пишат, че тържествената вечер в Пафос и предстоящото в неделя в Никозия празнично българско шествие - с участието на ученици от четири български училища от Никозия и Ларнака, деца от една детска градина и една детска спортно-художествена школа, са кулминацията в културните събития, с които българите в Кипър честват 24 май.

Тези и още много прояви са в програмата на културния фестивал „Дни на българската култура” в Кипър, който започна в края на април и продължава до средата на юни. Българските културни празници на острова се провеждат за десета поредна година, организирани от Съюза на българите в Кипър и под егидата на българското посолство. 

Сподели в
 

Призивът е в отговор на уволнения и натиск върхуа известни журналисти от вестник "Дума" като Велислава Дърева, Велиана Христова, Георги Георгиев.

15.01.2022/09:45

Вицепрезидентката Илияна Йотова изрази на своя Фейсбук-профил категорична подкрепа на известната журналистка Велиана Христова, която бе прогонена от в. "Дума" задето като синдикален лидер е дала гласност на колективно писмо на 30 от 34-ата работещи в "Дума" журналисти.

13.01.2022/20:32

На 8 януари на 96-годишна възраст си отиде от нас големият журналист Кирил Янев. Доайенът на българската журналистика и носител на голямата награда на СБЖ „Йосиф Хербст“ беше верен на принципа, че ако не си дал всичко в журналистиката, все едно нищо не си дал.

10.01.2022/00:55

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) обяви резултатите от Деветото издание на своя ежегоден журналистически конкурс „Светове и цветове” – 2021.

28.12.2021/15:35

В Клуб „Журналист“ на СБЖ бе открита изложбата „България – Корея: Така далечни, толкова близки” на журналиста Валентин Колев.

16.12.2021/13:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки