Начало
 
 

„Елцин център“ стана носител на престижната награда „Кенет Хъдзън"

07.05.2017 /17:30 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"Елцин център" в Екатеринбург

На 40-та юбилейна церемония EMYA, организирана от Европейския форум на музеите (EMF),състояла се тази година в музея „Мимара“ в Загреб, музеят на Борис Елцин в Екатеринбург, известен като „Елцин център“, беше удостоен с наградата „Кенет Хъдзън“, която се дава като признание за най-необичайното и смело решение, което предизвиква общите възприятия за ролята на музеите в обществото.

Наградата, която за първи път се връчва на руски музей, беше дадена за забележителните постижения в укрепването на обществената роля на музея. „Елцин център“, посветен на първия президент на Русия Борис Елцин, смело представя един важен период в историята на Русия. който обхваща разпада на Съветския съюз и раждането на нова Русия, без да прави опит да прославя това време или нейните главни герои.

В дипломата, придружаваща отличието, се казва, че музеят

прави убедително впечатление със своя дизайн и експозиция,

със супермодерната мултимедийна програма, както и с многобройните и масово посещавани лекции семинари и изложби,  които се организират в „Елцин център“.

Според организаторите на конкурса, музеят е едновременно мемориал на големия деец и хроника на драматичните епизоди, запазили се и до днес в спомените на съвременниците. Експозициите карат посетителите да се замислят и да си правят самостоятелни изводи за историята на съвременна Русия. За нашия музей форумът се оказа много успешен – сподели директорът на центъра Дина Сорокина, която беше включена в журито за следващото издание на конкурса, което ще се състои през 2018 г. във Варшава.

Общественият културен и образователен център беше открит през 2015 г. в Екатеринбург при участието на фондацията „Президентски център Борис Елцин“. Той е посветен на съвременната политическа история на Русия и личността на първия президент на страната. В него има арт галерия, киносалон, конферентна зала, книжарница, музейна експозиция, библиотека, технологичен парк и други зали.

В края на миналата година около музея се разгоряха дискусионни страсти,

които провокираха режисьора Никита Михалков да напише открито писмо до вдовицата на Борис Елцин. В писмото Михалков предложи да бъде коригирана дейността на центъра, за да може всеки, посетил го, да добие по-голяма и обективна представа за действителността в Русия, за да не се разрушава националното самосъзнание на хората. Освен това режисьорът нарече музея информационен гроб.

Колкото до престижната награда „Кенет Хъдзън“,

тя е учредена през 1977 г. на името на известния английски журналист и изследовател на музейното дело.

В книгите, които Хъдзън посвещава на музеите, акцентира преди всичко върху възприятието, което те оказват върху посетителите и на готовността им да удовлетворят потребностите на обществото. Той анализира силните и слабите страни на музейното дело, като ключови думи в неговите книги са музей храм, музей театър, отношението между музей и посетител, както и принципите на входа като привилегия или като право. Спира се и на общинските музеи и екомузеите.

Автор е на уникалното издание „Справочник на музеите“, в което е събрал богата информация за музеите по целия свят. Поради големия интерес книгата претърпява няколко издания. Но най-пълен и оригинален е неговият труд „Социална история на музеите“, публикуван през 1975 г., в който Хъдзън изповядва своите оригинални виждания за музейното дело.   

Най-авторитетната награда "Европейски музей на годината"

за 2017-та отива в MEG - Етнографски музей, Женева, Швейцария. Музеят получи трофея EMYA, The Egg от Хенри Мур, който ще остане там една година.

Тазгодишната церемония съвпадна с 40-годишнината на наградата "Европейски музей на годината" и наградата "Музей на Съвета на Европа" - най-дългогодишните и най-престижни награди в Европа, целящи да признаят върховите постижения в европейските музеи и да насърчават иновативните процеси в полза на обществото
На церемонията присъстваха над 200 души от 29 европейски държави.
 

  

 

Сподели в
 

Творби на участници в XIII конкурс за хумор и сатира бяха представени в карикатурна изложба във фоайето на Народно читалище "Св.Св.Кирил и Методий" в Кубрат, съобщиха от общинската администрация.

03.08.2020/16:51

Дигиталната платформа "Отвори Враца" (OpenVratsa) популяризира възможностите за природен и културен туризъм в района на Враца. Инициативата е на млади врачани, които имат амбицията да останат и да се развиват в родния град.

03.08.2020/12:00

Холивудската звезда и носител на "Оскар" Леонардо ди Каприо ще е изпълнителен продуцент на тв сериала "Островът" по едноименния роман-утопия на Олдъс Хъксли, съобщи ТАСС, като цитира сп. "Варайъти".

02.08.2020/15:45

За големия наш панагюрец книга написа друг панагюрец. Боян Ангелов прави първи многообхватен портрет на Марин Дринов в най-новото си издание „Марин Дринов“, което сега излезе на книжния пазар от столичното издателство „Захарий Стоянов“. Темата за големия български учен, историк, възрожденски деец, общественик, първостроител на младата следосвобожденска България, е вълнувала и привличала вниманието на редица наши изтъкнати историографи, изследователи.

01.08.2020/15:40

Випускът на Висшето военно-въздушно училище „Георги Бенковски”, който се дипломира днес, ще носи името „Добруджански”, тъй като себеотрицанието и героизмът на българската армия, дипломация и държава са в основата на мирното връщане на Южна Добруджа към Родината преди 80 години.

31.07.2020/16:18

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки