Начало
 
 

Трима отличени в конкурса за есе „Ролята на зрителя в театъра днес”

05.05.2017 /18:58 | Автор : Мариана Енева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Носителката на втора награда Мария Дукова (в средата) заедно с актрисата Алиса Атанасова (вляво) и с Ирина Керезова, създателка на сайта LoveTheater

Надпреварата бе в рамките на третото издание на „Месец на театъра” - инициатива на сайта LoveTheater

Раздадени бяха наградите в конкурса за есе на тема „Ролята на зрителя в театъра днес“. Преди да разкажем за победителите, нека припомним, че конкурсът бе проведен в рамките на третото издание на „Месец на театъра“ - инициатива на екипа на сайта LoveTheater.bg. В кампанията са включени Театър „Българска Армия“, Театър “София”, МГТ „Зад канала“, Младежки театър „Николай Бинев“ и Народен театър „Иван Вазов“.

Темата на есето е свързана с главната идея на тазгодишното издание на кампанията за

създаване на Кодекс на театралния зрител.

„Мястото на зрителя е много важно и той е неизменна част от магията на едно представление, затова и избрахме тази тема. Целим да укрепим понякога рушащия се мост между публиката и сцената. Да обърнем внимание на признанието и уважението на зрителя към живото изкуство.“, споделят от екипа на LoveTheater.

В ролите на членове на справедливото жури, което потърси най-добрите есета, влязоха доц. Веселин Ранков, актьор и преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“; Евелин Костова, която може да гледате в Театър „Българска Армия“; Дария Симеонова, актриса в Театър “София”; Кристина Янева, актриса в Младежкия театър „Николай Бинев“; Весела Бабинова, актриса в МГТ „Зад канала“; Деян Ангелов, актьор в Народен театър „Иван Вазов“ и Валентин Славеев, поет и критик, а отскоро и част от екипа на LoveTheater. За втори път специално участие взема журналистът и продуцент Георги Тошев.

Наградите бяха връчени на вълнуващо тържество, състояло се в известен столичен клуб, любим на младите интелектуалци и почитатели на Мелпомена. Ирена Керезова, създател на сайта LoveTheater.bg, откри задушевната вечер:  „Дойде краят на нашата кампания. Самият акцент е създаване на Кодекс на театралния зрител. Идеята е не да се назидава и да се маха с пръст, а да се покаже как да се държим в театралния салон. Стартирали сме анкета и на самия сайт. Инициативата беше

„Колкото повече, толкова повече - театър”.”

В рамките на кампанията всеки, който посети поне две постановки в два различни театъра, включили се в „Месец на театъра“, получава подарък – двойна покана за избрана от него постановка от репертоара на един от двата театъра през месец май до изчерпване на местата. Условието беше закупените билети да се представят по време на самото тържество за връчването на наградите.
А ето и победителите. Трета награда - еднократно посещение на курс по избор в сферата на киното и театъра - получи Страхил Марков. Неговото есе прочете на гостите актьорът Севар Иванов от Младежкия театър.

Второто място отиде при Мария Дункова, чието есе представи актрисата Алиса Атанасова от МГТ „Зад канала”. Мария ще посещава едномесечен курс по избор с 30 % намаление в сферата на киното и театъра.

На първо място е класиран Веселин Веселинов, който ще се радва на едномесечен безплатен курс по негов избор. Актрисата Силвия Петкова с вълнение и майсторски усет ни направи съпричастни към неговото силно есе. Отдавна не ме беше вълнувала толкова прочувствена и умна творба от млад човек - за неговите

мечти, въжделения и обич към театралното изкуство.

Отличията на всички бяха връчени от Теа Димитрова - актриса, фотограф и сценарист. И тримата отличени получиха и по още един подарък - книгата на Мария Григ „Листо на вятъра”. Авторката с желание се включи в разговора ни: „Любовната история е само фон за срещата на двама души, които се оказват сродни души, за техните взаимоотношения при сблъсъка на два различни свята. Героите са скромна българка, която обожава нашите актьори и театъра и … американска звезда.”

Тържествената вечер продължи до късно с песните и китарата на актьора Стелиан Радев. До следващата среща през идната година, приятели на ТЕАТЪРА !

Сподели в
 

Творби на участници в XIII конкурс за хумор и сатира бяха представени в карикатурна изложба във фоайето на Народно читалище "Св.Св.Кирил и Методий" в Кубрат, съобщиха от общинската администрация.

03.08.2020/16:51

Дигиталната платформа "Отвори Враца" (OpenVratsa) популяризира възможностите за природен и културен туризъм в района на Враца. Инициативата е на млади врачани, които имат амбицията да останат и да се развиват в родния град.

03.08.2020/12:00

Холивудската звезда и носител на "Оскар" Леонардо ди Каприо ще е изпълнителен продуцент на тв сериала "Островът" по едноименния роман-утопия на Олдъс Хъксли, съобщи ТАСС, като цитира сп. "Варайъти".

02.08.2020/15:45

За големия наш панагюрец книга написа друг панагюрец. Боян Ангелов прави първи многообхватен портрет на Марин Дринов в най-новото си издание „Марин Дринов“, което сега излезе на книжния пазар от столичното издателство „Захарий Стоянов“. Темата за големия български учен, историк, възрожденски деец, общественик, първостроител на младата следосвобожденска България, е вълнувала и привличала вниманието на редица наши изтъкнати историографи, изследователи.

01.08.2020/15:40

Випускът на Висшето военно-въздушно училище „Георги Бенковски”, който се дипломира днес, ще носи името „Добруджански”, тъй като себеотрицанието и героизмът на българската армия, дипломация и държава са в основата на мирното връщане на Южна Добруджа към Родината преди 80 години.

31.07.2020/16:18

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки