Начало
 
 

Собственици на крайградски градини съдят телевизионен водещ

03.04.2017 /15:54 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Клаус Клебер

Клаус Клебер, един от най-авторитетните водещи телевизионни журналисти-новинари в Германия и носител на национални и международни награди за професионализъм, е подведен под съдебна отговорност.

Иск срещу мастития журналист са завели собственици на крайградски градини от градчето Алтенбург в Тюрингия (бивша Източна Германия). Във федералната република съществуването на т.нар. „крайградски градини“ е феномен, който е строго урегулиран от националното законодателство. Подобни „градини“, които съществуват повече на териториите на провинциите от бившата ГДР, много напомнят крайградските парцели земя, раздавани за „самозадоволяване на населението“ в България до 1989 година.

В Германия обаче съществува специален закон, който регулира както съществуването им, така и отношенията със съседите, опазване на околната среда, какво може и какво не да се отглежда като декоративна растителност и плодове и зеленчуци. По закон се избира ръководство на всяка подобна общност, която следи за прецизното изпълнение на всички общински, провинциални и национални разпоредби за общността. Едно от най-интересните описания на взаимоотношенията в една междусъседска общност в крайградските градини е на пишещия на немски език руски автор Владимир Каминер („Моят живот в крайградските градини“). Той направи най-добрия поглед на чужденеца към живота и отношенията в една общност на хора, живеещи през лятото в крайградските си вилички и бунгала.

Сега регионалният съюз на собствениците на такива градини в Алтенбург е завел иск срещу Клаус Клебер в прокуратурата в град Гера. От името на вносителите искът е подписан и внесен от председателя на сдружението Волфганг Пройс, а самият факт е отразен от регионалния ежедневник „Лайпцигер Фолксцайтунг“.

Гневът на тюрингските дребни собственици е предизвикало изказване на водещия на обзорното вечерно предаване „Преглед на деня“ на ZDF.

Представяйки новина за театралната постановка „Капитанът от Кьопеник“ на Карл Цукмайер, играна същата вечер в Алтенбург, Клебер е направил аналогия с друга информация. Тя допълва ксенофобията и негативното отношение към чужденците – как в 33-хилядното градче в Тюрингия, в крайградските градини се веят знамена от времето на Третия райх. И как в градчето е имало демонстрация на поддържащите движението ПЕГИДА – ТЮГИДА със същите знамена. Водещият е казал, че „репортерите констатираха, че в градините черно-бяло-червените знамена са представени също като черно-червено-жълтото на Федералната Република“.

Дребните собственици обаче се почувствали дискриминирани от казаното по телевизията в най-гледаемото време. Според председателя на местните собственици, подобно изявление омаловажава приноса, който те са направили в качеството си на почетна (разбирай доброволна) работа за града в облагородяването на площите и свързаните с тяхното поддържане дейности. В изявлението си за регионалния вестник той припомня, че още през март 2015 година именно техният съюз е инициирал мотото „Заедно градинарстваме – заедно живеем“, като в нея са включени и всички собственици с имигрантски корени.

Междувременно директорът на театъра в Алтенбург Бернхард Щенгеле е потвърдил информацията, че заради изпълнителя на главната роля в комедията „Капитанът от Кьопеник“ – тъмнокожият африканец Оуелго Тене, не само театърът, но и местните медии са получили многобройни вербални заплахи. Констатирано е и едно нападение върху него по времето на предпремиерните репетиции.

 

Сподели в
 

Онлайн семинар за набиране на журналистически кадри във време на предизвикателства организира ЕФЖ в началото на следващата година.

05.12.2020/09:50

В СБЖ бе получено становището на експертна група, изпратено до министерството на културата във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, публикуван на Портала за Обществени консултации на 19 октомври 2020 г. Предлагаме пълния текст на становището.

21.11.2020/15:27

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова отбеляза рождения си ден на своето работно място в Съюза, където мнозина от колегията дойдоха да я поздравят. Изпратени и изразени бяха и многобройни приветствия от организации, институции, посолства.

16.11.2020/20:35

Наскоро четирима журналисти от Силистра и Тутракан получиха за своите житейски юбилеи най-голямата награда на СБЖ - почетна значка „Златно перо“.

16.11.2020/11:05

На презентация в Клуб „Журналист” на СБЖ по повод 110-годишнината от установяване на дипломатически отношения между Испания и България Н. Пр. Алехандро Поланко специално отбеляза ролата на СБЖ и на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България за българо-испанското сътрудничество и приятелство.

14.11.2020/08:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1866 г. Петко Рачов Славейков основава в. "Македония" в Цариград. "Македония" е български вестник, който излиза в османската столица от 3 декември 1866 до 25 юли 1872 г.

04.12.2020 /14:05 | Източник: Банкеръ

На 24 септември 1885 г. с първия брой на в. „Време“ в Силистра стартира издаването на вестници. Така на практика преди 135 години се „роди“ журналистическата преса в Крайдунавска Добруджа, както наричат областта.

03.12.2020 /15:47 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки