Начало
 
 

Собственици на крайградски градини съдят телевизионен водещ

03.04.2017 /15:54 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Клаус Клебер

Клаус Клебер, един от най-авторитетните водещи телевизионни журналисти-новинари в Германия и носител на национални и международни награди за професионализъм, е подведен под съдебна отговорност.

Иск срещу мастития журналист са завели собственици на крайградски градини от градчето Алтенбург в Тюрингия (бивша Източна Германия). Във федералната република съществуването на т.нар. „крайградски градини“ е феномен, който е строго урегулиран от националното законодателство. Подобни „градини“, които съществуват повече на териториите на провинциите от бившата ГДР, много напомнят крайградските парцели земя, раздавани за „самозадоволяване на населението“ в България до 1989 година.

В Германия обаче съществува специален закон, който регулира както съществуването им, така и отношенията със съседите, опазване на околната среда, какво може и какво не да се отглежда като декоративна растителност и плодове и зеленчуци. По закон се избира ръководство на всяка подобна общност, която следи за прецизното изпълнение на всички общински, провинциални и национални разпоредби за общността. Едно от най-интересните описания на взаимоотношенията в една междусъседска общност в крайградските градини е на пишещия на немски език руски автор Владимир Каминер („Моят живот в крайградските градини“). Той направи най-добрия поглед на чужденеца към живота и отношенията в една общност на хора, живеещи през лятото в крайградските си вилички и бунгала.

Сега регионалният съюз на собствениците на такива градини в Алтенбург е завел иск срещу Клаус Клебер в прокуратурата в град Гера. От името на вносителите искът е подписан и внесен от председателя на сдружението Волфганг Пройс, а самият факт е отразен от регионалния ежедневник „Лайпцигер Фолксцайтунг“.

Гневът на тюрингските дребни собственици е предизвикало изказване на водещия на обзорното вечерно предаване „Преглед на деня“ на ZDF.

Представяйки новина за театралната постановка „Капитанът от Кьопеник“ на Карл Цукмайер, играна същата вечер в Алтенбург, Клебер е направил аналогия с друга информация. Тя допълва ксенофобията и негативното отношение към чужденците – как в 33-хилядното градче в Тюрингия, в крайградските градини се веят знамена от времето на Третия райх. И как в градчето е имало демонстрация на поддържащите движението ПЕГИДА – ТЮГИДА със същите знамена. Водещият е казал, че „репортерите констатираха, че в градините черно-бяло-червените знамена са представени също като черно-червено-жълтото на Федералната Република“.

Дребните собственици обаче се почувствали дискриминирани от казаното по телевизията в най-гледаемото време. Според председателя на местните собственици, подобно изявление омаловажава приноса, който те са направили в качеството си на почетна (разбирай доброволна) работа за града в облагородяването на площите и свързаните с тяхното поддържане дейности. В изявлението си за регионалния вестник той припомня, че още през март 2015 година именно техният съюз е инициирал мотото „Заедно градинарстваме – заедно живеем“, като в нея са включени и всички собственици с имигрантски корени.

Междувременно директорът на театъра в Алтенбург Бернхард Щенгеле е потвърдил информацията, че заради изпълнителя на главната роля в комедията „Капитанът от Кьопеник“ – тъмнокожият африканец Оуелго Тене, не само театърът, но и местните медии са получили многобройни вербални заплахи. Констатирано е и едно нападение върху него по времето на предпремиерните репетиции.

 

Сподели в
 

Известният журналист, филмов критик, сценарист, писател и член на Контролния съвет на СБЖ Величко Хинов днес навършва достолепните 84 години. Да ни е жив и здрав и още дълго да ни радва с таланта, чувството за хумор и човешката си почтеност! СБЖ поздравява рожденика и му пожелава здраве и още много вдъхновения!

02.12.2021/06:38

Сред говорилите на представянето на „Забравените самотници” от поредицата „Непознати софийски истории” бяха Радост Железарова – внучка на „летописеца на София с четка в ръка”, големия художник Георги Железаров, и арх. Димитър Андрейчин – наследник на големия езиковед и публицист Любомир Андрейчин.

01.12.2021/21:46

На тържествена церемония в Ханой бе обявено, че с втора награда в престижния международен конкурс за чуждестранни публикации за Виетнам е отличена книгата „Магията Виетнам” с авторка българската журналистка Къдринка Къдринова, която е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

29.11.2021/12:02

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки