Начало
 
 

Бежанският проблем изпълва пресата ни и преди 100 години

02.04.2017 /13:01 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Подобни снимки илюстрирали раздаването на храна за деца на бежанци в нашата страна

Новини за стотици бежанци у нас изпълват вестникарските страници преди повече от век. През 1912-1913 г. много българи от Тракия, Македония, Добруджа и Западните покрайнини се отправят на големи бежански потоци към България.

Държавата е изправена пред огромни трудности, които трябва да преодолее и да даде подслон и прехрана на тези български семейства, прогонени от родните си места.

„Днес е петият ден, как ден и нощ се движат хора, коли, натоварени с багаж, цели стада”, пише вестник „Мир“. За кратко време в околностите на Свиленград се събраха над 15 хиляди души, допълва вестник „Народ“.

Властите устройват транзитен лагер, откъдето цели влакови композиции се отправят към Бургас и Стара Загора. Отново вестник “Мир „съобщава, че за Свиленград спешно са заминали двама министри, командирована е инженерна бригада, която да се заеме с планиране и построяване на временни жилища.

„И как ще изкарат тия хора зимата с изпокъсаните парцали, с босите си крака? - възкликва ямболският вестник „Ново време“. За бежанците пишат вестниците „Народни права“, “Беломорски глас“, „Беломорска България“, „Народен завет“ и други издания.

“Църковен вестник“ съобщава за бежанци-свещеници и за раздавани помощи. Редовно се поместват новини за благотворителни жестове на български и чужди организации и частни лица. Според вестник „Нова България“ бежанците тънат в глад и мизерия. Съпричастен е и вестник „Народ“: Деца старци и жени скитат по улиците и подлагат ръка за милост.

Бежанците са общонационално бедствие, пише вестник „Подем“ в град Търново Сеймен (днес Симеоновград): „Нашата страна е създала закон за настаняване на бежанците, но това трябва да става разумно и правилно, та да се пресушат сълзите им: Вестникът обаче отбелязва и факта, че търново-сейменци не се трогват от неволите на бежанците в града, които са вече над 100 семейства. Като че ли се усеща една хладина, престъпна индеферентност, парализирано е чувството на братски дълг, заключава местното издание.

Вестник „Свободна Тракия” също е критичен: „В България имаме доста богаташи, а някои пък през войната изтеглиха от държавата с конски торби злато, обаче никой не се сеща да помогне на нещастните, които се застрашават от настъпващата зима“.

Изселническият процес след войните продължава да присъства във вестниците и през следващите години, и макар и по-рядко – и в наши дни. Потомците на тогавашните бежанци все още пазят спомените на своите предци за някогашните родни места и за ужаса, който преживяват в бягството си към България, като мрачен и жесток епизод от следосвобожденската ни история, пише „Хасковска Марица“.

Миграциите на българското население от Западна и Източна Тракия е една от най-тъжните ни страници в националната ни история, категорична е д-р Красимира Узунова, главен уредник в Регионалния исторически музей в Хасково.


 

Сподели в
 

„Предлаганите в тази книга текстове не са нещо единно и цялостно;те са есенни листа от моето битие в литературата ни.Все пак помислих,че могат да се свият в малък букет, който ви поднасям.“ Това е написал встъпително уважаваният от всички журналист и литературен критик Пенчо Чернаев в новата си книга „Есенни листа“.

16.05.2021/20:17

Една малка книжка, някъде с около 52-54 страници, но пък събрала толкова много емоции, спомени и откровения, че прочитайки я човек започва да си мисли, че това си е жив талант да кажеш толкова съкровени неща на толкова странички. Това си помислих, когато прочетох новата книга на нашия колега журналиста Денчо Владимиров „Младостта не си отива“.

12.05.2021/18:56

На 10 май 75 години навърши оставилият своята деликатна, но незаличима следа в няколко вестникарски редакции поет Виктор Самуилов. „Да си го пазим като защитен вид и да му се радваме още дълги години!” - написа писателката Мая Дълъгчева във Фейсбук, поздравявайки го за рождения ден.

10.05.2021/20:58

Международният ден на труда и работническата солидарност е и празник на в. „Дума” и на левия печат.

01.05.2021/20:12

Председателката на УС на СБЖ връчи на колегата от 50-то журналистическо дружество Петко Мангачев отличието "Златно перо" за неговата активна родолюбива и журналистическа дейност и по случай 75-годишнината му.

27.04.2021/17:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 46 гости

Бързи връзки