Начало
 
 

Бежанският проблем изпълва пресата ни и преди 100 години

02.04.2017 /13:01 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Подобни снимки илюстрирали раздаването на храна за деца на бежанци в нашата страна

Новини за стотици бежанци у нас изпълват вестникарските страници преди повече от век. През 1912-1913 г. много българи от Тракия, Македония, Добруджа и Западните покрайнини се отправят на големи бежански потоци към България.

Държавата е изправена пред огромни трудности, които трябва да преодолее и да даде подслон и прехрана на тези български семейства, прогонени от родните си места.

„Днес е петият ден, как ден и нощ се движат хора, коли, натоварени с багаж, цели стада”, пише вестник „Мир“. За кратко време в околностите на Свиленград се събраха над 15 хиляди души, допълва вестник „Народ“.

Властите устройват транзитен лагер, откъдето цели влакови композиции се отправят към Бургас и Стара Загора. Отново вестник “Мир „съобщава, че за Свиленград спешно са заминали двама министри, командирована е инженерна бригада, която да се заеме с планиране и построяване на временни жилища.

„И как ще изкарат тия хора зимата с изпокъсаните парцали, с босите си крака? - възкликва ямболският вестник „Ново време“. За бежанците пишат вестниците „Народни права“, “Беломорски глас“, „Беломорска България“, „Народен завет“ и други издания.

“Църковен вестник“ съобщава за бежанци-свещеници и за раздавани помощи. Редовно се поместват новини за благотворителни жестове на български и чужди организации и частни лица. Според вестник „Нова България“ бежанците тънат в глад и мизерия. Съпричастен е и вестник „Народ“: Деца старци и жени скитат по улиците и подлагат ръка за милост.

Бежанците са общонационално бедствие, пише вестник „Подем“ в град Търново Сеймен (днес Симеоновград): „Нашата страна е създала закон за настаняване на бежанците, но това трябва да става разумно и правилно, та да се пресушат сълзите им: Вестникът обаче отбелязва и факта, че търново-сейменци не се трогват от неволите на бежанците в града, които са вече над 100 семейства. Като че ли се усеща една хладина, престъпна индеферентност, парализирано е чувството на братски дълг, заключава местното издание.

Вестник „Свободна Тракия” също е критичен: „В България имаме доста богаташи, а някои пък през войната изтеглиха от държавата с конски торби злато, обаче никой не се сеща да помогне на нещастните, които се застрашават от настъпващата зима“.

Изселническият процес след войните продължава да присъства във вестниците и през следващите години, и макар и по-рядко – и в наши дни. Потомците на тогавашните бежанци все още пазят спомените на своите предци за някогашните родни места и за ужаса, който преживяват в бягството си към България, като мрачен и жесток епизод от следосвобожденската ни история, пише „Хасковска Марица“.

Миграциите на българското население от Западна и Източна Тракия е една от най-тъжните ни страници в националната ни история, категорична е д-р Красимира Узунова, главен уредник в Регионалния исторически музей в Хасково.


 

Сподели в
 

В СБЖ бе получено становището на експертна група, изпратено до министерството на културата във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, публикуван на Портала за Обществени консултации на 19 октомври 2020 г. Предлагаме пълния текст на становището.

21.11.2020/15:27

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова отбеляза рождения си ден на своето работно място в Съюза, където мнозина от колегията дойдоха да я поздравят. Изпратени и изразени бяха и многобройни приветствия от организации, институции, посолства.

16.11.2020/20:35

Наскоро четирима журналисти от Силистра и Тутракан получиха за своите житейски юбилеи най-голямата награда на СБЖ - почетна значка „Златно перо“.

16.11.2020/11:05

На презентация в Клуб „Журналист” на СБЖ по повод 110-годишнината от установяване на дипломатически отношения между Испания и България Н. Пр. Алехандро Поланко специално отбеляза ролата на СБЖ и на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България за българо-испанското сътрудничество и приятелство.

14.11.2020/08:28

Н. Пр. Алфредо Атанасоф разказа на среща с медиите в СБЖ за външната политика на своята страна, за икономиката й, за казуса с Малвинските (Фолклендски) острови, за двустранните връзки с България, за предстоящата 90-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете ни държави.

07.11.2020/19:22

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

"168 часа" припомня емоционалното отразяване от пратеничката на БНТ на първенството по художествена гимнастика в Страсбург през 1983 г.

24.11.2020 /09:02 | Автор: Хортензия Маркова | Източник: 168 часа

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки