Начало
 
 

ЛИН: 20 лета в служба на родното слово и духовността

30.03.2017 /19:50 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Не е за вярване - в днешното ни време на отрицания и забрави,на всякакви метаморфози, един клуб, посветен на духовността, успя да устои на променливите ветрове и вече е на 20 години . Става реч за Клуба за литература, изкуство и наука (ЛИН) към СБЖ. Създаден в най-трудните години на прехода – 1997-ма, днес той може да се похвали със завидна творческа биография. Да отбележи юбилея си ЛИН събра в пресклуб „Журналист“ колеги и приятели.

20-годишната творческа биография на клуба ни задължава да отбележим несамо юбилея му, но и границата, чрез която да му предадем нова насока и по-големи възможности – каза един от председателите на ЛИН, журналистът и писателят Иван Вълов. – Създадохме го в драматично време на промени, когато пред пишещите журналисти се появиха проблеми и въпроси от рода: каква да е българската журналистика – дали да е двигател на новото или да върви с управляващите.“  

ЛИН се оказа една от ярките движещи сили в борбата на публицистиката за съхраняването на словото. Иван Вълов припомни за инициатора и създател на клуба Теньо Стоянов, който има своето достойно място в българската култура. В създаването на клуба той е заложил на силата на публицистиката.

Започнал като клуб към Дружеството на нещатните журналисти, както тогава се е наричало днешното Дружество на журналистите на свободна практика „Иван Богоров“, през 2008-ма логично ЛИН става формация на СБЖ. Всички в него работят безплатно, защото според тях това е най-благодатният труд, а и така човек се чувства независим от никого.

Целта на ЛИН, отбеляза в доклада си по повод юбилея на клуба Атанас Тончев, е не да се занимава цялостно с литературата, изкуството и науката, а доколкото те са свързани със СБЖ. „Клубът бе приет радушно в дружеството, а тогавашните секретари на СБЖ Снежана Тодорова и Юлия Пискулийска му осигуриха нужните условия за успешна дейност – каза Тончев. – Благодарение на това той разгърна широка и разнообразна програма с масови изяви. Заредиха се представяния на книги, написани от наши колеги, творчески разговори по наболели проблеми, срещи с видни общественици, които предизвикваха голям интерес.“ Той припомни, че едва навлизайки във второто си десетилетие, клубът вече започнал да води своя си документация, като по този начин

вече черно на бяло има неговата летопис

И това е благодарение на избрания през 2007 г. за председател Иван Вълов и останалите членове на ръководството. Едва ли има формация от подобен род, която да се похвали с толкова богата дейност през своите две десетилетия, както ЛИН. За това съобщи Атанас Тончев, който също е бил негов председател.

Огромен е броят на книгите, представяни в клуба и дело на известни журналисти и публицисти, но предвид масовата „Самиздат“ практика благодарение на прецизния подбор, извършван при помощта на литературните критици Петко Тотев, Пенчо Черняев и Иван Вандов до почитателите и членовете на клуба винаги е стигало най-доброто. наред с художествената литература документалната също има своето подобаващо място.

Тук не бива да се пропусне представянето на книгата на проф. Филип Панайотов „Вестници и вестникари“, проследяваща развитието на българската публицистика от нейното зараждане до наши дни, както и на проф. Здравка Константинова „Държавност преди държавата“, за българското Възраждане и още много други.

Историческата тематика също е намирала място в многобройните срещи в клуба, както и творби с художествено-документално съдържание. Фантастиката, книгите, разказващи за живота преди промените и днес, тези с патриотична насоченост бяха в обсега на членовете и гостите на ЛИН при организираните срещи, припомня Атанас Тончев.

Доказателство за това, че отделната личност в нашето общество има своето значимо и достойно за уважение място разказват представените заглавия на Иван Вълов, Кирил Янев, Атанас Тончев. Написаното от тях има и своя приносен характер, защото разкрива много неизвестни факти от живота и творчеството на известни личности. А изследователският труд на проф. Здравка Константинова „Актуални ракурси на българската журналистика“ буди респект.

Несамо представянето на нови заглавия и разговорите с авторите им са

включени в богатата и разнообразна палитра на дейността

на Клуба за литература,изкуство и наука, а също и незабравимите срещи и дискусии с актуална тематика от живота на България, в които са гостували известни публицисти, журналисти, хора на науката. Сред тях следва да се припомни гостуването на проф. Захари Захариев, дипломата и журналист Милан Миланов, Велислава Дърева, Владимир Абросимов и др.

Запомняща се беше и дискусията за чистотата на българския език, в която гости бяха проф. Владко Мурдаров и ст, н. с. в БАН Николай Пиперов, а също и тази за това дали има свобода на словото и печата в България.  Атанас Тончев не пропусна да сподели че ЛИН работи съвместно и с Факултета по журналистика при СУ „Св. Климент Охридски“, участва в съвместни инициативи с него и СБЖ, каквато беше и конкурсът, посветен на 80-годишнината на един от големите български журналисти Стефан Продев, в който особено важно съдействие е оказала председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. Един конкурс, в който с особено голямо желание са участвали студентите от Факултета по журналистика.

През всичките тези 20 лета Клубът за литература, изкуство и наука е бил

желан партньор и търсен за съвместни инициатива

от много столични читалища, неправителствени формации и ВУЗ-ове.

Известно е, че Дружеството на журналистите на свободна практика „Иван Богоров“ издава електронния вестник „Кръжец“, в който сътрудничат и членове на ЛИН. Според Атанас Тончев на съвместна среща на ръководствата на двете формации се е решило, че  най-уместното е издаването му да става от Клуба за литература, изкуство и наука.

„Приемам с благодарност изречените добри думи за ръководството на СБЖ – каза Снежана Тодорова, - но всичко, което сте постигнали, е благодарение несамо на ръководството на клуба, но и на всички вас.“ Според нея благодарение на представяните в ЛИН през годините интересни книги те са достигали до голям брой читатели. И тъй като няма по-ценен подарък от духовния, по случай юбилея на клуба тя дари книги, които не са били представяни на негови сбирки.

И както си му е редът, на рожден ден има много и сърдечни поздравления, така беше и на празничната среща в пресклуб „Журналист“. От името на фондация „Човещина“ и нейния президент акад. Любен Димитров пожелания прочете Стоянка Балева. Че СБЖ е силен с духовната си мъдрост и справедливост,беше отбелязал той в поздравлението си, като не пропусна да припомни, че клубът има за свой център човека с неговите тревоги, проблеми и мечти.

Почетен адрес връчи и Борис Минчев, председател на Сдружението “Народно движение против корупцията и за иновативна икономика”.  Да честитят юбилея бяха дошли много приятели на клуба, които споделиха радостта си, че го има, защото в днешното време на отрицание да съществуваш цели 20 лета и да пръскаш любов към литературата, изкуството и науката си е направо повече от героизъм.

И въпреки празничното настроение, не липсваше и деловият момент, свързан с избора на ново ръководство на ЛИН. В него са писателят и журналист Павел Боржуков, носител на „Златното перо“ на СБЖ – той е новият председател на клуба; Весела Джерекарова, Величко Хинов и Красимира Борисова. Новият момент в структурата на клуба е, че има и Консултативен съвет с председател Иван Вълов и членове Атанас Тончев, проф. Емил Янев, проф. Николай Пиперов, Пенчо Черняев, Петко Тотев, проф. Здравка Константинова. Павел Боржуков благодари за доверието и допълни, че човек като стигне зряла възраст е натрупал много заглавия и нито един клуб или творчески съюз не е направил никой нито писател, музикант или артист, защото или го има, или го няма.

Снимки Иван Василев    

Сподели в
 

„Предлаганите в тази книга текстове не са нещо единно и цялостно;те са есенни листа от моето битие в литературата ни.Все пак помислих,че могат да се свият в малък букет, който ви поднасям.“ Това е написал встъпително уважаваният от всички журналист и литературен критик Пенчо Чернаев в новата си книга „Есенни листа“.

16.05.2021/20:17

Една малка книжка, някъде с около 52-54 страници, но пък събрала толкова много емоции, спомени и откровения, че прочитайки я човек започва да си мисли, че това си е жив талант да кажеш толкова съкровени неща на толкова странички. Това си помислих, когато прочетох новата книга на нашия колега журналиста Денчо Владимиров „Младостта не си отива“.

12.05.2021/18:56

На 10 май 75 години навърши оставилият своята деликатна, но незаличима следа в няколко вестникарски редакции поет Виктор Самуилов. „Да си го пазим като защитен вид и да му се радваме още дълги години!” - написа писателката Мая Дълъгчева във Фейсбук, поздравявайки го за рождения ден.

10.05.2021/20:58

Международният ден на труда и работническата солидарност е и празник на в. „Дума” и на левия печат.

01.05.2021/20:12

Председателката на УС на СБЖ връчи на колегата от 50-то журналистическо дружество Петко Мангачев отличието "Златно перо" за неговата активна родолюбива и журналистическа дейност и по случай 75-годишнината му.

27.04.2021/17:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 46 гости

Бързи връзки