Начало
 
 

Медиите в огледалото на членството ни в ЕС

30.03.2017 /16:34 | Автор : Майя Любомирска, Валентин Колев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Представителството на Европейската комисия и Европейския парламент в София

Каква е медийната ни среда и има ли положителни тенденции след влизането на България в Обединена Европа. Това е част от анализа "10 години България в Европейския съюз: ползи и предизвикателства", изработен от Центъра за либерални стратегии (ЦЛС) по поръчка на Представителството на Европейската комисия у нас.

Анализът, представен днес в Дома на Европа в София от програмните директори на ЦЛС Георги Ганев и Даниел Смилов, е изключително любопитен по няколко причини. На първо място, защото 10 години е достатъчно сериозен период за изследване на обществените процеси. И на второ, защото съвпадна с деня на Брекзита, след който вече и Европейският съюз ще бъде различен.

Изводът в доклада е, че десетте години членство на България в Европейския съюз са един от най-успешните периоди в българската история. Подчертано беше и че това е второ поредно десетилетие след 1997 г., в което страната се развива без сериозни кризи във вътрешно-политически план.

На този фон констатацията, че в

областта на медиите няма видимо позитивно развитие

е най-малкото силно притеснителна. Трябва веднага да кажем, че не може да бъде правена връзка между членството на страната ни в ЕС и свободата на медиите. И в доклада беше отчетено, че влошеното качество на журналистиката се дължи на "глобални процеси в медийните пазари и негативния ефект върху тях от глобалната икономическа и финансова криза". Става дума за това, че финансовата нестабилност е основната причина медиите да стават лесен инструмент за обслужване на политическите и икономическите интереси на собствениците им. И така стигаме до голямата тема за

концентрацията на капитали и липсата на прозрачност за собствеността на медиите

В доклада се отбелязва, че сривът на приходите от реклама и монополизирането на вестникарския и медиен пазар водят до оттеглянето на чуждестранни собственици от българската медийна среда. Формираните медийни групи преобладаващо са с непрозрачни бизнес и политически връзки, стига се дори и до „медийно“ създаване на партии.

Европейската комисия реагира на проблемите на медийната среда през септември 2012 година, когато се наложи в София да пристигне лично вицепрезидента на ЕК Нели Круз, която се срещна с журналисти и издатели. В последвалото посещението й писмо до министър-председателя на България се настоява правителството да направи необходимото за гарантиране прозрачност в собствеността на медиите и плурализма на мненията.

Авторите на доклада констатират, че в резултат на това се е стигнало до известно, но не пълно осветляване на собствеността в периодичния печат. Финансово зависимите медии, освен че са податливи на икономически и политически влияния, извращават представата за една престижна и творческа професия. Липсват сериозните анализи, разследвания, инициативи, влошава се непрекъснато качеството на продукта, а оттам и на оценката на читатели, слушатели и зрители. Те се превръщат в пасивни наблюдатели, апатични към живите проблеми на деня.

В доклада се обръща и внимание на разпределянето на евросредствата. Изводът тук е, че

финансирането от еврофондовете не засилва независимостта на медиите

Най-голямо е финансирането на медии с евросредства  през 2013 г., когато са раздадени 32 млн. лв. на медии без ясни правила, като тази практиката продължава до края на програмния 2007-2013 г. период. През 2015 г с въвеждането на публичен регистър се прави опит да се промени финансовия механизъм за медиите. Но приетият през 2016 г. Закон за обществените поръчки не променя схемата.  Европарите за радиа и телевизии се разпределят без обществени поръчки.

Оправданието е транспонирането на европейска директива, въпреки че внимателният й прочит не поддържа такава мярка, отбелязват от ЦЛС. През март 2016 г. е наложен мораториум върху тези средства до въвеждането през юли 2016 г. на по-ясна методология за разпределението им. Така се намалява възможността за упражняване на натиск върху журналистите и купуването на медиен комфорт, подчертават още в доклада си експертите от Центъра за либерални стратегии.

Авторите констатират и още една ситуация в медийната среда у нас. Лобистки поправки срещу обществения интерес, прикрити зад синхронизирането на националното с европейското законодателство, рефлектират в подриване на доверието в законодателството изобщо, нарушаване на предвидимостта и прокарване на нелегитимни интереси. Като пример са цитирани разпоредбите в ЗОП от 2016 година изключващи електронните медии, аудиовизуалните услуги и процесът на цифровизация, стартирал през 2009 година. Поради неумение или некадърност този процес бе докаран дотам, че през 2015 година доведе до първата наказателна процедура, завършила със санкция за България.

Постиженията, както и недостатъците в развитието ни през тези десет години са добър ориентир какво ни предстои като държава и общество занапред. Изводът е, че голяма част от решението на проблемите е в наши ръце и членството ни в Европейския съюз дава много възможности. На каква скорост ще ги достигнем, зависи само от нас.

На представянето на доклада се събраха стотина представители на научните среди у нас, на неправителствени, социални, синдикални и икономически сдружения.

Снимки: Валентин Колев и архив

 

 

Сподели в
 

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

Известният журналист и дипломат издаде книга, събрала удивителни истории от пътуванията му като вестникарски кореспондент или пратеник на Червения кръст из най-различни точки на планетата - при това разказани в неговия магнетичен стил и видяни с погледа му отвъд видимото.

30.06.2020/14:09

Двайсет и четвъртият ден на юни е белязан още преди 75 лета с победен знак. И сега благодарение на драконовите мерки заради К-19 (звучи като име на подводница) парадът на победата, който винаги е на 9 май в Москва, се състоя на 24 юни. На тази дата през 1945 г. сърцето на Русия – Червения площад, стана място, на което хората приветстваха победителите, преминаващи в парадния строй на победата. Ние също трябва да сме горди, защото единственият чужденец участник в онзи парад е бил храбрият български пълководец ген. Владимир Стойчев. И никога не бива да забравяме този факт.

25.06.2020/15:57

Богатата културна програма а Клуб „Журналист” на СБЖ на ул. „Граф Игнатиев” 4 продължава с представлението на известния ни актьор по текст, подарен му от друг негов прочут колега - Иван Иванов.

24.06.2020/15:37

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки