Начало
 
 

Медиите в огледалото на членството ни в ЕС

30.03.2017 /16:34 | Автор : Майя Любомирска, Валентин Колев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Представителството на Европейската комисия и Европейския парламент в София

Каква е медийната ни среда и има ли положителни тенденции след влизането на България в Обединена Европа. Това е част от анализа "10 години България в Европейския съюз: ползи и предизвикателства", изработен от Центъра за либерални стратегии (ЦЛС) по поръчка на Представителството на Европейската комисия у нас.

Анализът, представен днес в Дома на Европа в София от програмните директори на ЦЛС Георги Ганев и Даниел Смилов, е изключително любопитен по няколко причини. На първо място, защото 10 години е достатъчно сериозен период за изследване на обществените процеси. И на второ, защото съвпадна с деня на Брекзита, след който вече и Европейският съюз ще бъде различен.

Изводът в доклада е, че десетте години членство на България в Европейския съюз са един от най-успешните периоди в българската история. Подчертано беше и че това е второ поредно десетилетие след 1997 г., в което страната се развива без сериозни кризи във вътрешно-политически план.

На този фон констатацията, че в

областта на медиите няма видимо позитивно развитие

е най-малкото силно притеснителна. Трябва веднага да кажем, че не може да бъде правена връзка между членството на страната ни в ЕС и свободата на медиите. И в доклада беше отчетено, че влошеното качество на журналистиката се дължи на "глобални процеси в медийните пазари и негативния ефект върху тях от глобалната икономическа и финансова криза". Става дума за това, че финансовата нестабилност е основната причина медиите да стават лесен инструмент за обслужване на политическите и икономическите интереси на собствениците им. И така стигаме до голямата тема за

концентрацията на капитали и липсата на прозрачност за собствеността на медиите

В доклада се отбелязва, че сривът на приходите от реклама и монополизирането на вестникарския и медиен пазар водят до оттеглянето на чуждестранни собственици от българската медийна среда. Формираните медийни групи преобладаващо са с непрозрачни бизнес и политически връзки, стига се дори и до „медийно“ създаване на партии.

Европейската комисия реагира на проблемите на медийната среда през септември 2012 година, когато се наложи в София да пристигне лично вицепрезидента на ЕК Нели Круз, която се срещна с журналисти и издатели. В последвалото посещението й писмо до министър-председателя на България се настоява правителството да направи необходимото за гарантиране прозрачност в собствеността на медиите и плурализма на мненията.

Авторите на доклада констатират, че в резултат на това се е стигнало до известно, но не пълно осветляване на собствеността в периодичния печат. Финансово зависимите медии, освен че са податливи на икономически и политически влияния, извращават представата за една престижна и творческа професия. Липсват сериозните анализи, разследвания, инициативи, влошава се непрекъснато качеството на продукта, а оттам и на оценката на читатели, слушатели и зрители. Те се превръщат в пасивни наблюдатели, апатични към живите проблеми на деня.

В доклада се обръща и внимание на разпределянето на евросредствата. Изводът тук е, че

финансирането от еврофондовете не засилва независимостта на медиите

Най-голямо е финансирането на медии с евросредства  през 2013 г., когато са раздадени 32 млн. лв. на медии без ясни правила, като тази практиката продължава до края на програмния 2007-2013 г. период. През 2015 г с въвеждането на публичен регистър се прави опит да се промени финансовия механизъм за медиите. Но приетият през 2016 г. Закон за обществените поръчки не променя схемата.  Европарите за радиа и телевизии се разпределят без обществени поръчки.

Оправданието е транспонирането на европейска директива, въпреки че внимателният й прочит не поддържа такава мярка, отбелязват от ЦЛС. През март 2016 г. е наложен мораториум върху тези средства до въвеждането през юли 2016 г. на по-ясна методология за разпределението им. Така се намалява възможността за упражняване на натиск върху журналистите и купуването на медиен комфорт, подчертават още в доклада си експертите от Центъра за либерални стратегии.

Авторите констатират и още една ситуация в медийната среда у нас. Лобистки поправки срещу обществения интерес, прикрити зад синхронизирането на националното с европейското законодателство, рефлектират в подриване на доверието в законодателството изобщо, нарушаване на предвидимостта и прокарване на нелегитимни интереси. Като пример са цитирани разпоредбите в ЗОП от 2016 година изключващи електронните медии, аудиовизуалните услуги и процесът на цифровизация, стартирал през 2009 година. Поради неумение или некадърност този процес бе докаран дотам, че през 2015 година доведе до първата наказателна процедура, завършила със санкция за България.

Постиженията, както и недостатъците в развитието ни през тези десет години са добър ориентир какво ни предстои като държава и общество занапред. Изводът е, че голяма част от решението на проблемите е в наши ръце и членството ни в Европейския съюз дава много възможности. На каква скорост ще ги достигнем, зависи само от нас.

На представянето на доклада се събраха стотина представители на научните среди у нас, на неправителствени, социални, синдикални и икономически сдружения.

Снимки: Валентин Колев и архив

 

 

Сподели в
 

„Предлаганите в тази книга текстове не са нещо единно и цялостно;те са есенни листа от моето битие в литературата ни.Все пак помислих,че могат да се свият в малък букет, който ви поднасям.“ Това е написал встъпително уважаваният от всички журналист и литературен критик Пенчо Чернаев в новата си книга „Есенни листа“.

16.05.2021/20:17

Една малка книжка, някъде с около 52-54 страници, но пък събрала толкова много емоции, спомени и откровения, че прочитайки я човек започва да си мисли, че това си е жив талант да кажеш толкова съкровени неща на толкова странички. Това си помислих, когато прочетох новата книга на нашия колега журналиста Денчо Владимиров „Младостта не си отива“.

12.05.2021/18:56

На 10 май 75 години навърши оставилият своята деликатна, но незаличима следа в няколко вестникарски редакции поет Виктор Самуилов. „Да си го пазим като защитен вид и да му се радваме още дълги години!” - написа писателката Мая Дълъгчева във Фейсбук, поздравявайки го за рождения ден.

10.05.2021/20:58

Международният ден на труда и работническата солидарност е и празник на в. „Дума” и на левия печат.

01.05.2021/20:12

Председателката на УС на СБЖ връчи на колегата от 50-то журналистическо дружество Петко Мангачев отличието "Златно перо" за неговата активна родолюбива и журналистическа дейност и по случай 75-годишнината му.

27.04.2021/17:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 44 гости

Бързи връзки