Начало
 
 

Медиите в огледалото на членството ни в ЕС

30.03.2017 /16:34 | Автор : Майя Любомирска, Валентин Колев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Представителството на Европейската комисия и Европейския парламент в София

Каква е медийната ни среда и има ли положителни тенденции след влизането на България в Обединена Европа. Това е част от анализа "10 години България в Европейския съюз: ползи и предизвикателства", изработен от Центъра за либерални стратегии (ЦЛС) по поръчка на Представителството на Европейската комисия у нас.

Анализът, представен днес в Дома на Европа в София от програмните директори на ЦЛС Георги Ганев и Даниел Смилов, е изключително любопитен по няколко причини. На първо място, защото 10 години е достатъчно сериозен период за изследване на обществените процеси. И на второ, защото съвпадна с деня на Брекзита, след който вече и Европейският съюз ще бъде различен.

Изводът в доклада е, че десетте години членство на България в Европейския съюз са един от най-успешните периоди в българската история. Подчертано беше и че това е второ поредно десетилетие след 1997 г., в което страната се развива без сериозни кризи във вътрешно-политически план.

На този фон констатацията, че в

областта на медиите няма видимо позитивно развитие

е най-малкото силно притеснителна. Трябва веднага да кажем, че не може да бъде правена връзка между членството на страната ни в ЕС и свободата на медиите. И в доклада беше отчетено, че влошеното качество на журналистиката се дължи на "глобални процеси в медийните пазари и негативния ефект върху тях от глобалната икономическа и финансова криза". Става дума за това, че финансовата нестабилност е основната причина медиите да стават лесен инструмент за обслужване на политическите и икономическите интереси на собствениците им. И така стигаме до голямата тема за

концентрацията на капитали и липсата на прозрачност за собствеността на медиите

В доклада се отбелязва, че сривът на приходите от реклама и монополизирането на вестникарския и медиен пазар водят до оттеглянето на чуждестранни собственици от българската медийна среда. Формираните медийни групи преобладаващо са с непрозрачни бизнес и политически връзки, стига се дори и до „медийно“ създаване на партии.

Европейската комисия реагира на проблемите на медийната среда през септември 2012 година, когато се наложи в София да пристигне лично вицепрезидента на ЕК Нели Круз, която се срещна с журналисти и издатели. В последвалото посещението й писмо до министър-председателя на България се настоява правителството да направи необходимото за гарантиране прозрачност в собствеността на медиите и плурализма на мненията.

Авторите на доклада констатират, че в резултат на това се е стигнало до известно, но не пълно осветляване на собствеността в периодичния печат. Финансово зависимите медии, освен че са податливи на икономически и политически влияния, извращават представата за една престижна и творческа професия. Липсват сериозните анализи, разследвания, инициативи, влошава се непрекъснато качеството на продукта, а оттам и на оценката на читатели, слушатели и зрители. Те се превръщат в пасивни наблюдатели, апатични към живите проблеми на деня.

В доклада се обръща и внимание на разпределянето на евросредствата. Изводът тук е, че

финансирането от еврофондовете не засилва независимостта на медиите

Най-голямо е финансирането на медии с евросредства  през 2013 г., когато са раздадени 32 млн. лв. на медии без ясни правила, като тази практиката продължава до края на програмния 2007-2013 г. период. През 2015 г с въвеждането на публичен регистър се прави опит да се промени финансовия механизъм за медиите. Но приетият през 2016 г. Закон за обществените поръчки не променя схемата.  Европарите за радиа и телевизии се разпределят без обществени поръчки.

Оправданието е транспонирането на европейска директива, въпреки че внимателният й прочит не поддържа такава мярка, отбелязват от ЦЛС. През март 2016 г. е наложен мораториум върху тези средства до въвеждането през юли 2016 г. на по-ясна методология за разпределението им. Така се намалява възможността за упражняване на натиск върху журналистите и купуването на медиен комфорт, подчертават още в доклада си експертите от Центъра за либерални стратегии.

Авторите констатират и още една ситуация в медийната среда у нас. Лобистки поправки срещу обществения интерес, прикрити зад синхронизирането на националното с европейското законодателство, рефлектират в подриване на доверието в законодателството изобщо, нарушаване на предвидимостта и прокарване на нелегитимни интереси. Като пример са цитирани разпоредбите в ЗОП от 2016 година изключващи електронните медии, аудиовизуалните услуги и процесът на цифровизация, стартирал през 2009 година. Поради неумение или некадърност този процес бе докаран дотам, че през 2015 година доведе до първата наказателна процедура, завършила със санкция за България.

Постиженията, както и недостатъците в развитието ни през тези десет години са добър ориентир какво ни предстои като държава и общество занапред. Изводът е, че голяма част от решението на проблемите е в наши ръце и членството ни в Европейския съюз дава много възможности. На каква скорост ще ги достигнем, зависи само от нас.

На представянето на доклада се събраха стотина представители на научните среди у нас, на неправителствени, социални, синдикални и икономически сдружения.

Снимки: Валентин Колев и архив

 

 

Сподели в
 

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България изрази в свое послание до Н. Пр. Алехандро Поланко подкрепата си за испанските правителство и общество в борбата им с коронавируса, както и пожеланието си това жестоко изпитание за цялото човечество да получи солидарен и единен отпор от целия Европейски съюз. В отговора на посланика се съдържат съществени подробности от действията на Испания срещу пандемията

03.04.2020/12:41

Миналата нощ колежката Елена Дюлгерова разпространи във Фейсбук апел към журналистическата гилдия да помогне с внимание към медицинския казус със съпруга й. Докаран от „Спешна помощ” в Окръжна болница „Св. Анна”, влошилият се след прекаран инсулт мъж не е приет за лечение с мотива, че „състоянието му не е извън нормите”. Питаме: Това ли ще е съдбата на тежко болните НЕ от Covid-19???

02.04.2020/16:08

Както е казал мъдрецът, винаги след черната река идва златната. И при нас е така във време, когато над планетата е размахан бичът на страшна пандемия, каквато е короновирусът, има място и за добри вести. Такава е, че на 10 март известната българска публицистка,поетеса и журналистка Елена Алекова получи най-престижното отличие на СБЖ „Златно перо“.

23.03.2020/15:00

Колегията от СБЖ поздравява „майката” на легенрадното предаване „Минута е много” и прочутия телевизионер с кръглите им годишнини и им пожелава крепко здраве и бодър дух срещу всички изпитания, както и още много покорени творчески върхове

23.03.2020/14:29

Най-големият журналист сред дипломатите и най-големият дипломат сред журналистите закръгля 70 години - колкото и да не е за вярване... Читателите и гилдията нямат търпение за книгата, която пише! По повод юбилея припомняме интервюто, което той даде за сайта на СБЖ преди броени месеци

20.03.2020/17:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки