Начало
 
 

Юбилейна вечер в чест на поета и журналиста Нико Стоянов

28.03.2017 /19:04 | Автор : Виолета Станиславова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Нико Стоянов

Културно-просветното дружество за връзки с бесарабските българи „Родолюбец“ и журналистическо дружество „Писател“ при СБЖ организираха юбилейно тържество по случай 70-годишнината на Нико Стоянов - основател и главен редактор на първия вестник на и за бесарабските българи „Родно слово“.

Честването се състоя в салона на Националния етнографски музей на ул. „Московска” 6. Кирилка Демирева, чиито професионални интереси са свързани с езиковото и литературното образование на бесарабските българи, разказа за творчеството на юбиляра и очерта неговия жизнен път.

Нико Стоянов е поет, журналист, краевед, преводач, сценарист на десетина художествено-документални филма, сред които и първия филм за бесарабските българи „В степта зелена на Буджак“ (Киностудия „Молдова-филм“), основател и главен редактор на вестник „Родно слово“ – първия вестник на и за бесарабските българи, на едноименното българско бесарабско издателство в Кишинев и детско илюстровано списание „Българче“.

Роден в с. Нова Ивановка, Бесарабия, Нико Стоянов през целият си съзнателен живот всеотдайно работи за запазване на българския език там, където той се обезличава умишлено. Завършил руска и украинска филология в Харковски държавен университет и ИЧС-София – български език, той е открит като творец от големия български лирик Андрей Германов още през 1965 година, когато публикува свои творби във вестници, сборници и антологии на български език. Автор е на стихотворна азбука, с която започва Буквара на бесарабските българчета.

Негови произведения са включени в учебници по български език и литература в Молдова и Украйна. Хората там са му благодарни, обичат го и го тачат като човек, който им е помагал да открият своята идентичност, насърчавал ги е и окуражавал в моменти на съмнения и раздвоения, а чрез вестник „Родно слово“ е предоставял трибуна да споделят на страниците му своите тревоги и проблеми.

През 2015 г. Нико Стоянов е обявен за „Човек на годината“ от Асоциацията на бесарабските българи в Одеса. През 2016 г.  е удостоен с „Почетна грамота“ за принос към българската литература от Съюза на българските писатели.

Издал е повече от двайсет книги на български и чужди езици. Някои от патриотичните му стихотворения са превърнати в песни.

На юбилейната среща присъстваха много негови приятели и почитатели, учители и родолюбиви българи, дошли чак от Молдова и Украйна, за да почетат своя любим писател.

Още в началото на вечерта първокласникът Андрей издекламира наизуст стихотворението „Моят род“ от Нико Стоянов, вече превърнато в песен.

Проф. Николай Червенков, д-р на историческите науки, председател на Научното дружество на българистите в Република Молдова, поднесе поздравителен адрес от името на дружеството.

Историкът д-р Йордан Колев,  експерт в Държавната агенция за българите в чужбина връчи на юбиляра плакет на Агенцията и книгата „Символите на България“.

От името на Съюза на българските писатели и издателство „Български писател“ Георги Драмбозов поднесе поздравителен адрес, подписан от председателя на СБП Боян Ангелов.

От името на Снежана Тодорова – председател на Съюза на българските журналисти, Величко Хинов връчи на Нико Стоянов отличието на СБЖ „Златно перо“.

Председателят на дружество „Родолюбец“ Мария Стоянова поднесе грамота на юбиляра.

Изказвания направиха още  Емил Миланов и Георги Стаменов от дружество „Родолюбец“; Лидия Кавръкова, преподавател във Великотърновския университет; от Българското културно-просветно дружество „Христо Ботев“ – град Арциз, Одеска област и др. Тържествената вечер приключи с много цветя и чаша вино.

Сподели в
 

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

Известният журналист и дипломат издаде книга, събрала удивителни истории от пътуванията му като вестникарски кореспондент или пратеник на Червения кръст из най-различни точки на планетата - при това разказани в неговия магнетичен стил и видяни с погледа му отвъд видимото.

30.06.2020/14:09

Двайсет и четвъртият ден на юни е белязан още преди 75 лета с победен знак. И сега благодарение на драконовите мерки заради К-19 (звучи като име на подводница) парадът на победата, който винаги е на 9 май в Москва, се състоя на 24 юни. На тази дата през 1945 г. сърцето на Русия – Червения площад, стана място, на което хората приветстваха победителите, преминаващи в парадния строй на победата. Ние също трябва да сме горди, защото единственият чужденец участник в онзи парад е бил храбрият български пълководец ген. Владимир Стойчев. И никога не бива да забравяме този факт.

25.06.2020/15:57

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки