Начало
 
 

Юбилейна вечер в чест на поета и журналиста Нико Стоянов

28.03.2017 /19:04 | Автор : Виолета Станиславова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Нико Стоянов

Културно-просветното дружество за връзки с бесарабските българи „Родолюбец“ и журналистическо дружество „Писател“ при СБЖ организираха юбилейно тържество по случай 70-годишнината на Нико Стоянов - основател и главен редактор на първия вестник на и за бесарабските българи „Родно слово“.

Честването се състоя в салона на Националния етнографски музей на ул. „Московска” 6. Кирилка Демирева, чиито професионални интереси са свързани с езиковото и литературното образование на бесарабските българи, разказа за творчеството на юбиляра и очерта неговия жизнен път.

Нико Стоянов е поет, журналист, краевед, преводач, сценарист на десетина художествено-документални филма, сред които и първия филм за бесарабските българи „В степта зелена на Буджак“ (Киностудия „Молдова-филм“), основател и главен редактор на вестник „Родно слово“ – първия вестник на и за бесарабските българи, на едноименното българско бесарабско издателство в Кишинев и детско илюстровано списание „Българче“.

Роден в с. Нова Ивановка, Бесарабия, Нико Стоянов през целият си съзнателен живот всеотдайно работи за запазване на българския език там, където той се обезличава умишлено. Завършил руска и украинска филология в Харковски държавен университет и ИЧС-София – български език, той е открит като творец от големия български лирик Андрей Германов още през 1965 година, когато публикува свои творби във вестници, сборници и антологии на български език. Автор е на стихотворна азбука, с която започва Буквара на бесарабските българчета.

Негови произведения са включени в учебници по български език и литература в Молдова и Украйна. Хората там са му благодарни, обичат го и го тачат като човек, който им е помагал да открият своята идентичност, насърчавал ги е и окуражавал в моменти на съмнения и раздвоения, а чрез вестник „Родно слово“ е предоставял трибуна да споделят на страниците му своите тревоги и проблеми.

През 2015 г. Нико Стоянов е обявен за „Човек на годината“ от Асоциацията на бесарабските българи в Одеса. През 2016 г.  е удостоен с „Почетна грамота“ за принос към българската литература от Съюза на българските писатели.

Издал е повече от двайсет книги на български и чужди езици. Някои от патриотичните му стихотворения са превърнати в песни.

На юбилейната среща присъстваха много негови приятели и почитатели, учители и родолюбиви българи, дошли чак от Молдова и Украйна, за да почетат своя любим писател.

Още в началото на вечерта първокласникът Андрей издекламира наизуст стихотворението „Моят род“ от Нико Стоянов, вече превърнато в песен.

Проф. Николай Червенков, д-р на историческите науки, председател на Научното дружество на българистите в Република Молдова, поднесе поздравителен адрес от името на дружеството.

Историкът д-р Йордан Колев,  експерт в Държавната агенция за българите в чужбина връчи на юбиляра плакет на Агенцията и книгата „Символите на България“.

От името на Съюза на българските писатели и издателство „Български писател“ Георги Драмбозов поднесе поздравителен адрес, подписан от председателя на СБП Боян Ангелов.

От името на Снежана Тодорова – председател на Съюза на българските журналисти, Величко Хинов връчи на Нико Стоянов отличието на СБЖ „Златно перо“.

Председателят на дружество „Родолюбец“ Мария Стоянова поднесе грамота на юбиляра.

Изказвания направиха още  Емил Миланов и Георги Стаменов от дружество „Родолюбец“; Лидия Кавръкова, преподавател във Великотърновския университет; от Българското културно-просветно дружество „Христо Ботев“ – град Арциз, Одеска област и др. Тържествената вечер приключи с много цветя и чаша вино.

Сподели в
 

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България изрази в свое послание до Н. Пр. Алехандро Поланко подкрепата си за испанските правителство и общество в борбата им с коронавируса, както и пожеланието си това жестоко изпитание за цялото човечество да получи солидарен и единен отпор от целия Европейски съюз. В отговора на посланика се съдържат съществени подробности от действията на Испания срещу пандемията

03.04.2020/12:41

Миналата нощ колежката Елена Дюлгерова разпространи във Фейсбук апел към журналистическата гилдия да помогне с внимание към медицинския казус със съпруга й. Докаран от „Спешна помощ” в Окръжна болница „Св. Анна”, влошилият се след прекаран инсулт мъж не е приет за лечение с мотива, че „състоянието му не е извън нормите”. Питаме: Това ли ще е съдбата на тежко болните НЕ от Covid-19???

02.04.2020/16:08

Както е казал мъдрецът, винаги след черната река идва златната. И при нас е така във време, когато над планетата е размахан бичът на страшна пандемия, каквато е короновирусът, има място и за добри вести. Такава е, че на 10 март известната българска публицистка,поетеса и журналистка Елена Алекова получи най-престижното отличие на СБЖ „Златно перо“.

23.03.2020/15:00

Колегията от СБЖ поздравява „майката” на легенрадното предаване „Минута е много” и прочутия телевизионер с кръглите им годишнини и им пожелава крепко здраве и бодър дух срещу всички изпитания, както и още много покорени творчески върхове

23.03.2020/14:29

Най-големият журналист сред дипломатите и най-големият дипломат сред журналистите закръгля 70 години - колкото и да не е за вярване... Читателите и гилдията нямат търпение за книгата, която пише! По повод юбилея припомняме интервюто, което той даде за сайта на СБЖ преди броени месеци

20.03.2020/17:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки