Начало
 
 

Годишната среща на Европейската федерация на журналистите няма да е в Атина

25.03.2017 /19:41 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ/EFJ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Спорът между Гърция и Македония за името провали годишната среща на ЕФЖ в Атина

Несъгласието на ръководството на Общогръцката федерация на журналистите (PFJU) с използването от ЕФЖ на името Македония, а не Бивша югославска република Македония е причината за отказа на PFJU да домакинства на годишната среща на федерацията в Атина. Това обяснява Рикардо Гутиерес, генерален секретар на ЕФЖ, в писмо до членовете на организацията.

В писмото се съобщава, че председателят на PFJU Димитрис Kобиас е информирал ръководството на ЕФЖ на 23 март вечерта, че неговата формация не е в състояние да поеме домакинството на годишната среща на ЕФЖ, която трябваше да се състои в гръцката столица Атина на 18-19 май т.г.

„Съжаляваме, че  не сме в състояние да преодолеем сериозните пречки, макар добре да осъзнаваме, че това ще доведе до промяна на мястото на провеждане на годишната среща на ЕФЖ”, пише  председателят на Общогръцката федерация на  журналистите  до ръководството на европейската организация. Той допълва: „Нашето решение бе взето с пълно единодушие  в четвъртък (23 март - б.р.) сутринта по време на заседание на  Изпълнителния съвет на PFJU”.

Рикардо Гутиерес сочи в своето писмо, че основното възражение на гръцката журналистическа федерация е срещу използваното от ЕФЖ наименование на Македония.

Водачът на ЕФЖ пояснява още: „През 2015 г. в Будва (Черна гора), по време на годишната среща на международната организация, бе решено ЕФЖ  да използва името Македония, а не Бивша югославска република Македония (FYROM), за външна комуникация. ЕФЖ и МФЖ продължават да използват името Македония и досега.  Въпреки че  Общогръцката журналистическа федерация не регира на това тогава,  внезапно в четвъртък сутринта изпълнителното й бюро на свое заседание призова ЕФЖ към незабавно хармонизиране и съобразяване с резолюцията на ООН, в която е посочено, че „при позоваване на тази страна, следва да бъде използвано името Бившата югославска република Македония”.

Писмото на Рикардо Гутиерес продължава така: „Това внезапно  хармонизиране с резолюцията на ООН би било в противоречие с решението на годишното събрание на  ЕФЖ, което е негов върховен орган. Ето защо ние предложихме на Обшогръцката федерация на журналистите да внесе предложение за промяна в практиката на именуване на Македония от ЕФЖ по време на годишната среща в Атина. За съжаление, нашето компромисно предложение не беше прието. След сериозни консултация с лицата за контакт сред организаторите на годишната среща на ЕФЖ в Гърция  (Нели Kатсама и  Янис Котцифос, които извършиха огромна работа във връзка с организацията на събитието), стана ясно, че ЕФЖ няма друг избор, освен да премести годишната среща на организацията  в друга държава”.

В момента Организационният комитет за годишното събрание на ЕФЖ съгласува някои  алтернативни възможности, обяснява Рикардо Гутиерес. След като се вземе окончателно решение, незабавно ще бъдат  информирани всички членове на ЕФЖ за новото място на годишното събрание, както и за евентуални нови дати. 

В този контекст, организаторите от страна на ЕФЖ се обръщат към своите членове с молба да ги информират дали имат резервации за полети, които НЕ подлежат на връщане, за да се предприемат необходимите мерки.

Секретариатът на ЕФЖ се извинява на всички свои членове за случилото се, като подчертава, че „тази неочаквана ситуация е извън контрола на европейската организация”.

Повече актуална информация може да се прочете на интернет странйцита на европейската организация:

http://www.europeanjournalists.org/

Сподели в
 

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

Социалните мрежи се изпълниха с много топли думи и спомени за Митко, който бе обичан от всички, познавали го. Опелото ще е в църквата на Централните софийски гробища на 23 май, събота, от 13 часа.

20.05.2020/21:33

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:36

Какво е 5G технологията, има ли връзка между пандемията COVID-19 и развитието на 5G мрежите, как да се справим с дезинформацията и какво е бъдещето. Международният онлайн симпозиум/уебинар „5Won5G“ (5 въпроса кой, какво, къде, кога и защо относно 5G) събра на 14 май 2020 г. световни специалисти и широка публика, за да обсъдят едни от най-горещите теми напоследък.

17.05.2020/11:51

Студентите в четвърти курс телевизионна журналистика от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски” се подготвят да възстановят предаванията на студентската телевизия „Алма Матер” и показват какво могат на Фейсбук страницата „НИЕ”. Те искат да се чуят темите, които вълнуват младите, и да звучи истината

16.05.2020/19:47

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки