Начало
 
 

Хайме Абейо: Габриел Гарсия Маркес ни завеща етична и търсеща истината журналистика

25.03.2017 /10:48 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Видеообръщението на Хайме Абейо бе излъчено в залата на международния симпозиум в СУ "Св. Кл. Охридски" по повод 90-годишнината от рождението на Маркес

Председателят на Фондацията за нова ибероамериканска журналистика, носеща името на великия колумбийски нобелист, отправи специално видеопоздравление до симпозиум в СУ „Св. Кл. Охридски” в чест на 90-годишнината от рождението на автора на „Сто години самота”, който цял живот се е смятал за журналист

През 1995 г. носителят на Нобелова награда за литература, големият колумбийски писател Габриел Гарсия Маркес съвместно с брат си Хайме и с още един друг Хайме - журналиста Хайме Абейо, учредяват в град Картахена де Индиас на колумбийското карибско крайбрежие Фондация за нова ибероамериканска журналистика (FNPI).

Така известният в цял свят предимно с литературното си творчество магически реалист е искал да даде своя принос към развитието на журналистиката, която цял живот е смятал за своя основна професия.

Целта на фондацията е чрез семинари, конференции, публикации, награди, фестивали, дигитални ресурси и т.н. да подготвя професионално млади журналисти. Подготовката е в 4 основни посоки - за умение да се води журналистически разказ; за журналистическа етика, честност и устойчивост на медиите; за разследване, отразяване и мнения по основни проблеми на Латинска Америа, свързани с укрепване на демократичната система на континента; за новатортво в дигиталните медии.

Именно от FNPI, която носи името на вдъхновителя и създателя си - отишлия си през 2014 г. Габриел Гарсия Маркес, тази седмица долетя специален видеопоздрав до София. Приветствието бе от председателя на фондацията Хайме Абейо и бе адресирано до участниците в международния научен симпозиум, състоял се в в Софийския университет „Св. Кл. Охридски” в чест на 90-годишнината от рождението на Маркес. Юбилеят бе отбелязан у нас също така с изложба на творби на големия писател в Университетската библиотека под надслова "Габриел Гарсия Маркес - всемирния колумбиец", както и с прожекцията на посветения му филм "Габо: магията на реалното".

Предлагаме тук думите на Хайме Абейо, отправени към научния симпозиум, защото изразяват някои основни и непреходни разбирания на великия Габо за журналистиката, особенно ценни за нашата професия днес, когато под въпрос се поставя самото й съществуване.

„Аз съм Хайме Абейо, директор на Фондацията „Габриел Гарсия Маркес” за нова ибероамериканска журналистика. Обръщам се към вас от кабинета ми в Картахена де Индиас в Колумбия.

За мен е голямо удоволствие да изпратя поздрав до София, България, до участниците в симпозиума, организиран от Софийския университет „Св. Кл. Охридски” съвместно с Институт „Сервантес” и с подкрепата и помощта на Почетното консулство и на Посолството на Колумбия, които ме помолиха да ви изпратя това приветствие. Правя го, както споменах, с голяма радост.

Трогнати сме от интереса и любовта към нашия основател и маестро Габриел Гарсия Маркес в България - една страна, която е географски отдалечена, но с която имаме тясна връзка. Между латиноамериканската култура от тази част на нашия континент и славянската култура на България има дълбока взаимност. Вероятно затова вие,

когато четете Гарсия Маркес, го чувствате толкова близък, а не чужд.

Искам да ви кажа от Картахена, че нашата работа е ориентирана преди всичко към изпълнение на мисията, която ни възложи нашият основател, нобелистът за литература. Тази мисия е да работим в ибероамериканските страни за една качествена, етична, новаторска журналистика. Осъществяваме това вече в продължение на над 20 години - от 1995 г.

Усилията ни се изразяват в участието на хиляди журналисти в работни ателиета и семинари. Връчваме и голяма награда. Организираме също

фестивал  в град Меделин,

Колумбия, като тази година е предвидено той да се състои от 27 до 29 септември. Това е една среща, в която се събират журналистиката и литературата, за да си спомнят за Гарсия Маркес, за да разговарят и дискутират с гражданството по важни теми. Целта е да се срещнат журналистиката и предизвикателствата в изграждането на демокрацията в нашата страна.

Много е важно да отбележим, че Гарсия Маркес дължи именно на журналистиката много от енергията, с която се посвещава на литературата. Бих искал да споделя с вас един цитат от негово собствено изказване, което ми се струва фундаментално, за да се разбере тази негова същност.

Ето какво казва веднъж този изключителен разказвач на истории: „Аз съм преди всичко журналист. Цял живот съм бил журналист. Книгите ми са

книги на журналист,

дори това и да не се забелязва много. Тези книги съдържат голям обем проучвания и проверки на данните. Историческата прецизност на фактите всъщност ги прави едни големи репортажи - романизирани или фантастични, но изработени по метода на журналистическото изследване на информацията и на фактите.”

Това е част от отговор, който Гасрия Маркес дава в едно интервю през 1983 г. на Дарио Арисменди, голям колумбийски журналист. В тези думи той предава основното от своите виждания по въпроса.

Ето защо аз ви предлагам и и вие да се задълбочите върху журналистическите корени на литературата на Гарсия Маркес. Той бе голям

търсач и разказвач на истории,

но не само чрез романите и разказите си, а и чрез хрониките, чрез журналистическите материали през своите 51 години непрекъснат журналистически труд. А също и чрез работата си в киното.

Още едно интересно измерение на неговия принос е, че освен търсач и разказвач на истории, Гарсия Маркес бе и човек, дълбоко загрижен за образованието.  Създаде две важни институции в тази сфера - Школата за кино и телевизия в Сан Антонио де лос Баньос в Куба и нашата журналистическа фондация в Картахена. И двете - с континентални мащаби, с цел да се подготвят кинематографисти и журналисти.

Неговата най-главна загриженост беше за етиката. Той много държеше да се знае, че журналистиката е постоянно разследване по самата си дефиниция. И освен това, че журналистиката трябва да осъществява един ясен идеал -

да служи на обществения интерес. Това е най-важният завет, който ни е оставил.

Днес, когато сме посветени както на журналистиката, така и на съхраняването на паметта на Габриел Гарсия Маркес, възприемаме този завет в неговата динамика - като един актив за социално развитие не само на Колумбия и Латинска Америка, а и на целия свят.

Заветът е много ясен - да се търси и разследва, за да се твори; да се търси и да се разследва, за да се разказва. Именно това единство, което е много важно, бих искал да отправя като послание към симпозиума в София.

Изпращам ви сърдечен поздрав и ви уверявам, че тук, в Картахена, Колумбия, сме готови винаги да откликнем с внимание, ако пожелаете да се консултирате с нас. Готови сме според нашите познания и възможности да споделим повече информация за вижданията на Габриел Гарсия Маркес”.

Снимки: Къдринка Къдринова и архив

Сподели в
 

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

Социалните мрежи се изпълниха с много топли думи и спомени за Митко, който бе обичан от всички, познавали го. Опелото ще е в църквата на Централните софийски гробища на 23 май, събота, от 13 часа.

20.05.2020/21:33

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:36

Какво е 5G технологията, има ли връзка между пандемията COVID-19 и развитието на 5G мрежите, как да се справим с дезинформацията и какво е бъдещето. Международният онлайн симпозиум/уебинар „5Won5G“ (5 въпроса кой, какво, къде, кога и защо относно 5G) събра на 14 май 2020 г. световни специалисти и широка публика, за да обсъдят едни от най-горещите теми напоследък.

17.05.2020/11:51

Студентите в четвърти курс телевизионна журналистика от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски” се подготвят да възстановят предаванията на студентската телевизия „Алма Матер” и показват какво могат на Фейсбук страницата „НИЕ”. Те искат да се чуят темите, които вълнуват младите, и да звучи истината

16.05.2020/19:47

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки