Начало
 
 

Баба Марта, Новруз и Великден се събраха на празник в Етнографския музей

24.03.2017 /18:56 | Източник: СБЖ/Дипломатически спектър Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иранската фолклорна група „Ава“

Сдружение „Спектър 21 век“, Съюзът на българските журналисти и Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, с медийното партньорство на онлайн изданието „Дипломатически спектър“, организираха тържество под мотото „Покажи традицията! Подари празник!"

В залите на музея бяха представени обичаите, свързани с Новруз – празника на новото начало, а също и с пролетните празници на българите. Сред гостите бяха посланиците на Мароко, Сирия, Молдова, Бразилия, както и представители на дипломатическите мисии на Азербайджан и Ислямска република Иран.

С приветствия към присъстващите се обърнаха Екатерина Павлова, съпредседател на Сдружение за културни продукти и международен културен обмен  „Спектър – 21 век“, Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ, доцент д-р Петко Христов, директор на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН.

Новруз (Навруз, Ноуруз) се празнува в деня на пролетното равноденствие и има специално място в културата на човешката цивилизация. Смята се, че това е най-старото честване на Новата година на земята. Празнува се по различни начини от различните източни народи, като важен елемент в него е огънят. Новруз е ден за семейството и приятелите, за празнични ястия, за танци и пеене.

През 2009 г. Новруз е вписан в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО, а през 2010 г.

Общото събрание на ООН обявява 21 март за Международен ден на Новруз.

С възраждането на природата са свързани и всички пролетни празници на българите – от Баба Марта до Великден.

В тържеството специално участие взеха гостуващите в София музиканти от иранската фолклорна група „Ава“ под ръководство г-жа Сайде Багери Фард, които са в България по покана на Културното представителство към посолствато на Ислямска република Иран.

Поетът Набиолах Масуми говори за майсторите на персийската поезия и техните стихове за пролетта.

Гулмира Бакирова от казахската общност у нас изпълни откъс от песента „Атанекен“.

Лилия Йорданова и Елена Ралева, студентки от Центъра за азербайджански език и култура на Софийския университет с директор София Шигаева-Митреска, разказаха за специфичните особености на празника в Азербайджан. Лилия изпълни ролята на

„пролетното момиче“,

главна героиня на азербайджанския Новруз, и прочете стихотворението „Султанът на празниците“ от Юсиф Дирили на азербайджански език, което е посветено на празника.

В творбата са описани традициите, които азербайджанците спазват по време на Новруз – как децата прескачат запалени клади, какви са характерните празнични сладкиши.

Пролетни народни песни изпя Момчил Чалъков от с. Алино. Обичаят лазаруване беше представен от фолклорната група при Народно читалище „Мироско Райчев“, с. Горни Богров. Последваха изпълнения на танцьорите от Танцов клуб „Българско хоро“ при Народно читалище „Бачо Киро“.

Накрая гостите опитаха източни ястия,

свързани с Новруз и предоставени от посолството на Азербайджан, Културното представителство към посолството на Ислямска република Иран и казахската диаспора в София – с тяхно съдействие беше организирано събитието.

Присъстващите имаха възможност да се включат в благотворителната кампания на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“. Събраните средства ще отидат за създаването на модерен образователен център към него.

Инициативата на сдружение „Спектър 21 век“ „Покажи традицията! Подари празник!“ води началото си от 2013 г. и целта й е да покаже красотата и разнообразието на българските празници и традиции пред представителите на чуждите мисии у нас, както и обратното – на чуждите празници и традиции пред българската аудитория.

Вече са проведени редица тържества под това мото. На тях са представени различни празници или традиционни занаяти: коледуване, Баба Марта, лазаруване, Великден, грънчарството и т.н. По-ярките са осъществени под патронажа на посолствата на Република Беларус, на Руската федерация, на Френската република, на Кралство Мароко и др.


Снимки: "Дипломатически спектър"

Сподели в
 

За първи път от 2002 г. възстановеното Висше военно-въздушно училище „Георги Бенковски“ край Плевен отбеляза своя патронен празник на 25 май.

25.05.2020/18:24

По случай Седмицата на водното спасяване Областният съвет на Българския червен кръст (БЧК) в Силистра обяви фотоконкурс на тема "Реката и хората", съобщават от организацията.

25.05.2020/16:51

В СБЖ бе получено поздравително писмо във връзка с Деня българската просвета и култура и славянската писменост, разпратено до медии, културни институции и обществени организации от представителството на „Россотрудничество” в България.

24.05.2020/06:00

Град Силистра. Дунавски парк. 23 май 2020 г. 15 ч. - 110 г. след старта на първия Събор на хоровете от крайдунавските градове. Една инициатива на НЧ "Доростол" и Смесен хор "Седянка".

23.05.2020/20:56

През новата учебна година бъдещите студенти-първокурсници в Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов ще бъдат безплатно настанявани в студентските общежития.

23.05.2020/15:10

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки