Начало
 
 

С обич и уважение към човека и неговия свят

23.03.2017 /15:40 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Че писателите са странно племе смята Николай Тодоров

Толкова е приятно в днешното бездуховно време един журналист и писател да сбере приятели и познавачи на художественото слово с новата си книга. Това направи Николай Тодоров, а залата на читалище „Николай Хайтов“ се оказа невъзможна да побере дошлите на премиерата на книгата му „Гласове от далече“, в която прекрасните му разкази бяха подплатени от илюстрациите на големия майстор на четката Сули Сеферов.

С това събитие Николай Тодоров отбеляза 85-та си годишнина достойно - книгата е сигурно доказателство, че творческите му сили са в подем.

„Радостно и празнично ми е, като виждам в залата толкова известни писатели и журналисти, дошли да се срещнат с новата творба на такъв светъл човек, какъвто е Николай Тодоров - каза поетесата Надя Попова, която беше водеща на събитието. – Прекрасно е, че той продължава да пише и не губи дух, а също, че е съхранил у себе си морал и светлина.“  Тя не пропусна да сподели, че според нея едно от най-ценните на Николай Тодоров е, че той е чужд на гнева и изпитва безкрайна добрина към малкия човек.

В предговора на книгата журналистът и публицист Стоян Бойчев е написал, че „Да. „Гласове от  далече“, но звънки, чисти и ясни.“. „У Николай Тодоров има един характерен белег, негов си белег – непоклатимо, старателно изпипване на случката, на факта, на събитието – казва Бойчев. – Това той е наследил от вестника – за хубаво. Ала верен на своя белетристичен талант, той отива по-нататък – там, където думата натежава от чувства и мисъл. Четеш, нищо особено като че ли не се е случвало, а скърбиш, жалиш, плаче ти се, или гняв ненадейно те обземе, или си готов да се надигнеш, да се съпротивляваш… Всичко това го има в прозата на писателя, намерил точната, ярката, незаменимата дума.“

Рядко днес, а не само днес, но и назад във времето  сме били свидетели, че много от авторите не се подкрепят или са скъпи на комплименти и положителни оценки, но за колегите по писане на Николай Тодоров това чувство май не е познато. И тази вечер, а и на много други, на които съм присъствала по повод нова книга на автора, винаги съм била свидетел как в словото на всички, които говорят за творбите на писателя, злобните и неприятни „комплименти“  не съществуват. И това, според мен, е така, защото

разказите му са наистина един разрез на човешките съдби,

отношения и живота и съдбата, които си играят с неговите герои. Но представянето на тази негова юбилейна книга, ако мога така да я нарека, като че ли повече място беше отделено за човека и писателя Николай Тодоров.

Дори и известният критик Петко Тотев този път си позволи да преплете качествата на автора с житейски ситуации, на които е бил свидетел, и как всичко това е намерило място в разказите му. Той не пропусна да каже, че в „Гласове от далече“  има нови моменти в развитието на българския разказ и че прозата на Николай Тодоров е многопластова… Авторът е сред най-безкомпромисните анализатори на разрушителните стихии, заплашващи съществуването на България“ – е убеден Петко Тотев.

За журналиста Пенчо Черняев Тодоров е един от най-добрите съвременни белетристи, който не пише за извънземни, нито пък за подземни, а за реалния, живия живот. „Самото световъзприемане на Николай Тодоров се отличава с разбиране на човеците и съчувствие към тях, към болките и страданията им – твърди Пенчо Черняев. – Ето защо в книгите му така тясно се преплитат хуманното и социалното.“

Според колегата на Тодоров Атанас Тончев, с когото навремето са работили заедно във в. „Труд“, каквото и да пише той, неговото перо, винаги деликатно и ненатрапливо, е фокусирано в безпределната хуманност, доброта, човечност и чиста нравственост. Николай Тодоров е може би е сред малкото днешни писатели, ратуващ за толерантност и уважение към човека и неговия свят.

А че сетивата на писателя за неуловимите неща от живота не са притъпени, е съзрял журналистът и преводач Иван Василев. Той е убеден, че емоционалността му е все така непосредствена, а гражданската му чувствителност – по-изострена от всякога.

Много от приятелите на Николай Тодоров върнаха лентата на спомените назад в годините и си припомниха несамо негови книги, а и за съвместната им работа в различни издания.

А самият герой на вечерта сподели, че писателите са странно племе. Той не пропусна да благодари на своето семейство, което винаги го е подкрепяло през годините, както и на приятелите и колегите си.

Приятна изненада за него и за всички останали в залата беше изпълнението на малките музиканти от читалище „Николай Хайтов“. Бъдещите звезди на музикалната сцена изпълниха класически творби.

Големият артист Борис Луканов прочете разкази от новата книга „Гласове от далече“.

Снимки Иван Василев        

Сподели в
 

Представяме резултатите на проучване на академичен екип от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски” за проследяване на някои от ефектите на виртуалната комуникация в условията на социална изолация.

01.06.2020/13:41

Парламентарната комисия по културата и медиите на днешното си заседание отхвърли на първо четене двете проектопредложения за промени в Закона за радиото и телевизита(ЗРТ) на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

28.05.2020/19:27

Инициативата се реализира с подкрепата на Европейската културна фондация и на Европейската федерация на журналистите. Формулярите за кандидатстване се приемат до 22 юни 2020 г.

27.05.2020/16:27

Преподавателката във ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски” и бивш член на НСРТ даде остро критично интервю за програмата „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+ и TV1. По повод искането от доклада на Европейския семестър за изсветляване на собствеността доц. Божилова обърна внимание върху проблемите по тази тема в медийния сектор, медийните войни между олигарси и мълчанието в обществото ни.

25.05.2020/21:50

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки