Начало
 
 

Продават на търг в Москва забранена през ХVІІІ в. книга

22.03.2017 /15:39 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Цената на "Пътешествие в Сибир" може да достигне до няколко милиона рубли

На 30 март за първи път в Русия домът на антикварната книга „В Никитск“ ще организира аукционен търг, на който ще се предложи за продажба на търг уникално издание от 1768 г. със заглавие „Пътешествие в Сибир“, чийто автор е френският абат Жан Шап д’Отрош. Книгата е била забранена през ХVІІІ век.

Първоначалната цена на търга ще е 350 хил. рубли, като специалистите смятат, че тя ще достигне до 2 – 3 милиона. Между другото, по време на търг през 2006 г. в Christie's същото заглавие е било изтъргувано за $17,5 хиляди по тогавашния курс на американската валута, а днес е достъпно за продажба само в един онлайн магазин в САЩ, и то за $18 хиляди.

В руските библиотеки има само три екземпляра от рядкото издание, които обаче се различават по запазеност и пълнота. Те се намират в Руската национална библиотека, библиотеката на „Ермитажа“ в Санкт Петербург и в библиотеката на Уралския държавен университет.

Веднага след излизането на книгата на абата през 1768 г., в Париж императрица Екатерина ІІ е забранила тя да бъде преведена и разпространена в Русия. Поводът бил, че „Пътешествие в Сибир“ е представяло страната като варварска, а народът див и чужд на цивилизацията, подло заблуждаван и с изкривено мислене. Още повече, че илюстрациите на ученика на Буше - Жан Батист Льопренс, който съпровождал абата по време на пътуването му, подсилвали съвсем нелицеприятната представа за Русия, както смятала императрицата. 55-те гравюри на Жан Батист се превърнали в исторически документ, свидетелстващ за разнообразието на живота на руснаците през ХVІІІ в.

Авторът на уникалната книга Жан Шап д’Отрош

освен абат е бил и известен астроном

Той бил изпратен в качеството си на посланик на крал Людвиг ХV от името на Кралската академия на науките в Париж в Тоболск, за да наблюдава в Сибир преминаването на Венера пред диска на Слънцето. За своето необикновено пътешествие той разказал подробно в книгата си „Voyage en Sibérie, fait par ordre du roi en 1761“  („Пътешествие в Сибир, извършено през 1761 по заповед на краля“). Но какво толкова скандално се намира на нейните страници, че императрица Екатерина ІІ да забрани книгата? Изданието се състои от шест части, като особен интерес за читателите представлява най-вече първата от тях. От втора до шеста има единствено резултати и заключения от научните наблюдения, извършени от абата и  адресирани до специалистите. Според завеждащата Отдел ръкописи и книжни паметници в Научната библиотека на Томския държавен университет Олга Крупцева,  дори след два века и половина първата част на книгата се чете увлекателно като приключенски роман. В нея може да се научи за суровия климат и приказните богатства на Сибир. Жан Шап д’Отрош се спира върху многобройните детайли от бита и живота на страната, за която в Европа са достигали само някакви откъслечни слухове, които са разпалвали интереса на европейците.

Френският учен прекарал около две години в Сибир, като непрекъснато пътувал и подробно описвал всичко, което виждал по пътя си. Освен това той изследвал и руски летописи, като се стараел да събере възможно най-обективната от негова гледна точка информация за страната и местата, които посетил. Наред с астрономическите си наблюдения той извършвал и други проучвания, в частност топографски, както и за обичаите и нравите на жителите на Сибир, с които се срещал по време на пътуването си.

Книгата на Жан Шап д’Отрош предизвикала огромен интерес в Европа и била преведена на английски, немски, холандски език.          

Сподели в
 

Журналистката Мая Паскова е избрана чрез конкурс за секретар на най-старото плевенско читалище - "Съгласие 1869", съобщиха на БТА от културния институт.

04.06.2020/09:04

Мария Попова, създателката на сайта Brain Pickings, е израснала в България, живее в Бруклин. Завършила е Университета на Пенсилвания със специалност "Комуникации".

03.06.2020/15:25

Нов кът за отдих над Големия язовир в парк „Кайлъка“ в Плевен изградиха в края на миналата седмица младежите от Сдружение „Доброволци за Кайлъка“.

02.06.2020/17:43

Днес в плевенския парк „Кайлъка” ще се проведе национална обединителна среща на ръководители на състави по танци и изкуства под надслов „Национално обединение на гилдията”.

30.05.2020/13:11

По повод Международния ден на детето, 1 юни, входът в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и Къщата музей „Цар Освободител Александър II” ще бъде безплатен за деца и ученици до 18 години.

29.05.2020/19:37

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки