Начало
 
 

Да поменем с добро Боян Обретенов

21.03.2017 /20:33 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Боян Обретенов работи първо в сп. „Паралели“ (1970 и 1974 г.)

Неговият рожден ден съвпада с този на пролетта. 21 март е тъкмо насред началото на астрономическата и утвърдената от традицията дата – 22-ри.

Почти 2 години след смъртта му през лятото на 2015-а хората продължават да го поздравяват във Фейсбук. И да му пожелават всичко най-добро за празника.

А ние се видяхме за пръв път в началото на 80-те. В „ПОГЛЕД“. По онова време бях стажант-репортер в отдел „Вътрешна политика“.  А той – шеф на „Култура и изкуство“. Придума ме да ида при него. А и бе сторил необходимото това да стане.

Беше среден на ръст, къдрокос, с катранен мустак, с добри очи, греещи като въгленчета. А в ума си винаги имаше рояци от идеи.

Отминали вече бяха годините на работата му в БТА, на кореспондентството му в странство също тъй,  

но при него спокойствие нямаше

Не обичаше да се съобразява с  графици. Бяхме на работа следобед – от 2 до 8,ала неведнъж го заварвахме часове по-рано зад бюрото. Изписал пет-шест страници на машината; изпушил половин кутия цигари; окадил стаята вдясно от дървената стълба на втория етаж на малката къща в дъното на двора на улица „11 август“ № 6; с боядисани от индигото пръсти...

Приятели бяха със стария вестникарски лъв Илия П. Илиев, с Дянко Шишков, с Константин Босев от вестник „Радио и телевизия“... И нерядко отскачаха до близката питиепродавница „Волга, Волга“ на булевард „Дондуков“, където не оставаха по-малко от час-два.

Като напусна „ПОГЛЕД“, се виждахме по-рядко. Но продължаваше да кани приятели и познати да сътрудничат там, където се озоваваше.

Много обичаше да пише за стара София и за нейните чаровни жители и хубости.

Неслучайно една от запазените му авторски рубрики бе „Помни ли София?“. Още пазя в архива си оригиналния й, лепен графичен вариант...

От него наследих като „ресор“ писането за изобразително изкуство. И ми подари едно тъмносиньо тефтерче, издавано от Съюза на българските художници. С членовете и кандидат-членовете на организацията, с адресите и телефоните на всеки. Безценно помагало в ония времена, когато я нямаше сегашната информация, лееща се от различни „търсачки“ като от рога на козата Амалтея – рога на изобилието. На една от кориците на този тефтер е и подписът му –

вихрен, устремен като него

Да не забравя и да пропусна – бе цар на импровизациите и на артистичните хрумвания. Има го заснет от Христо Славов като тартор на редакционни тържества. Няколко от тия фотографии публикувах преди време в сайта на СБЖ.

Последните 15-ина години живееше в Драгалевци. Във вилата си на улица „Круша градина“. Пишеше, ходеше да се вижда със сина си Александър, който живееше в Швейцария, помагаше на близките си с всичко, което можеше да им даде.

Малко преди да почине бе споделил във Фейсбук със закъсал със здравето колега, че е дал бъбрек на момчето си. И не бе пропуснал да насърчи приятеля си – както винаги правеше – да го окуражи в битката с болестта.

Загубил говор, написа, че – въпреки всичко – е оптимист. Че се радва, че може да чете. И да пише.

...Невидимият дъх на времето откъсна от календара още  месец-два. И Боян си отиде. Ала десетки са онези,които още дълго, дълго ще го помнят и поменават.

Вулканите изригват, после имат навика да почиват. Някои са зрелищни, други нерядко правят и големи бели.

Боян бе вулкан от доброта. И цял живот не се умори и не спря да я раздава.


 

Сподели в
 

Представяме резултатите на проучване на академичен екип от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски” за проследяване на някои от ефектите на виртуалната комуникация в условията на социална изолация.

01.06.2020/13:41

Парламентарната комисия по културата и медиите на днешното си заседание отхвърли на първо четене двете проектопредложения за промени в Закона за радиото и телевизита(ЗРТ) на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

28.05.2020/19:27

Инициативата се реализира с подкрепата на Европейската културна фондация и на Европейската федерация на журналистите. Формулярите за кандидатстване се приемат до 22 юни 2020 г.

27.05.2020/16:27

Преподавателката във ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски” и бивш член на НСРТ даде остро критично интервю за програмата „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+ и TV1. По повод искането от доклада на Европейския семестър за изсветляване на собствеността доц. Божилова обърна внимание върху проблемите по тази тема в медийния сектор, медийните войни между олигарси и мълчанието в обществото ни.

25.05.2020/21:50

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки