Начало
 
 

Фотограф дарява снимка от 3 март на фотомодела си

16.03.2017 /18:51 | Автор : Таня Иванова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ето как Борис Мутафчиев е заснел Калоян Манджуков

Адвокатът по наказателно право Борис Мутафчиев води дела за особено тежки престъпления. Като любител-фотограф обаче печели наградата на конкурса "Сподели своя 3-ти март", организиран от един от мобилните оператори и сдружение "Българска история".

На Националния празник той засне на Пампорово 10-годишно момче в народна носия, което свири на гайда на фона на развятото българско знаме. След като разбрал, че печели голямата награда, решил да я преотстъпи на детето и започнал да го издирва. Ето какво споделя Мутафчиев:

Снимката направих на Пампорово на 3 март. Бяхме на почивка. Знаехме, че ще има събитие – голямо спускане с трибагреници, което се провежда за първи път. Идеята му е от върха да се спуснат всички по национални носии с някакви приспособления – бордове, ски и така нататък.

Беше прекрасно, слънчево време и снимах абсолютно всичко. Децата ми караха ски междувременно. Най-голямото ми каза: "Тате, тате, отгоре идва една огромна лавина хора. Карат много бавно". Позиционирах се на средата на пистата и започнах да снимам. Темата на конкурса беше "Как сте прекарали 3-ти март?"

Първоначално бях закъснял, но въпреки това включиха снимката. Условието беше да имаш най-много харесвания, но освен че бях на първо място, казаха, че ще изтеглят по жребий наградата между 10-те най-добри снимки. Бях се зарекъл, че ако имам късмет да я спечеля, ще я дам на детето. Смятам, че едно детенце, което се е облякло в народна носия, което кара ски, което свири прекрасно на гайда, а зад него е трибагреникът, мисля, че ще се зарадва повече от мен.

Детето намерих в социалните мрежи

Там се запознах и с един от най-известните фотографи – Асен Великов, който от много години се е посветил на снимане на националните обичаи и носии. Мутафчиев помолил Великов за съдействие и той също разпространил снимката. Хиляди хора видели фотографията и самоличността на детето била установена:

Самото дете не зная как е реагирало - споделя Мутафчиев, - защото не съм говорил с него. Намерих му профила, писах му, говорих с леля му, говорих със сестра му. В момента, в който получа наградата, веднага ще му я препратя.

Обективът е отдушник за мен. Не съм професионалист, не съм ходил на курсове, но малко с четене, с опит, с проба и грешка, започнах да правя много добри снимки и ги предоставям на хората и те са доволни. Аз също снимам и спортни състезания. Обичам да снимам хора в носии.

10-годишният Калоян Манджуков от кадъра сподели пред "Хоризонт", че се радва не толкова от самата награда, а от това, че, както казва, "Светът все още не е загубил тези хора, които виждат красотата":

В Смолян се уча да свиря на гайда, в читалище "Христо Ботев". За мен беше голяма чест да свиря на трети март. Много се вълнувах, защото толкова много хора бяха дошли, за да гледат как слиза знамето и да се знае, че все още има българи, които са верни на България. Не съм казал на никого за наградата. Аз искам само, ако срещна фотографа, да му благодаря за прекрасната снимка.


 

Сподели в
 

За първи път от 2002 г. възстановеното Висше военно-въздушно училище „Георги Бенковски“ край Плевен отбеляза своя патронен празник на 25 май.

25.05.2020/18:24

По случай Седмицата на водното спасяване Областният съвет на Българския червен кръст (БЧК) в Силистра обяви фотоконкурс на тема "Реката и хората", съобщават от организацията.

25.05.2020/16:51

В СБЖ бе получено поздравително писмо във връзка с Деня българската просвета и култура и славянската писменост, разпратено до медии, културни институции и обществени организации от представителството на „Россотрудничество” в България.

24.05.2020/06:00

Град Силистра. Дунавски парк. 23 май 2020 г. 15 ч. - 110 г. след старта на първия Събор на хоровете от крайдунавските градове. Една инициатива на НЧ "Доростол" и Смесен хор "Седянка".

23.05.2020/20:56

През новата учебна година бъдещите студенти-първокурсници в Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов ще бъдат безплатно настанявани в студентските общежития.

23.05.2020/15:10

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки