Начало
 
 

Имаше едно време едно списание „Карикатура“

15.03.2017 /14:53 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Къщата на Александър Божинов, в която се помещаваше изданието

Броят е от декември 1984-та. Зимно време – корица със зимен сюжет. От младия по онова време Георги Чаушов. Няма как да не бъде разпознат от по-възрастните...

А списанието е от архива ми. Формат – 23/31 см, полиграфистите може и да имат термин за тези размери. Появи се в началото на осемдесетте и живя няколко години.

Излизаше всеки месец и не се задържаше по будките, въпреки доста високата си цена – лев и петдесет. Вестниците тогава все още струваха жълти стотинки, а и доста от списанията бяха по-евтини.

Водеше се официално „Издание на Комитета за култура и Съюза на българските художници

Разгръщам го. Още в началото правеше впечатление необичайната номерация. Цифрата или числото бяха отпечатани не горе, а в белия марж в средата на височината на страниците. Които пък бяха 32.

Редят се писатели, поети, карикатуристи. На всяка отделна страница – по един, най-много двама автори: Дончо Цончев, Максим Асенов, Богдан Бенев, Асен Грозев, Йордан Попов, Теню Пиндарев, Румен Симеонов, Ст. Ц. Даскалов...  И още – Радой Ралин, Иван Веселинов, Николай Цонев, Доньо Донев, Румен Балабанов, Милко Диков, Черемухин, Васил Цонев, Здравко Йончев, Виктор Самуилов, Росен Босев, Панайот Гелев, Красимир Машев, Дамян Бегунов, Иван Кулеков... 

Разкази, стихове, шаржове, карикатури. А всеки автор е и със снмката си, щракната от Зафер Галибов.

Това бe друга хватка, освен номерирането на страниците, запазена марка на изданието 

В броя има разговор (неподписан) с Георги Константинов, рецензия за излезли два тома с избрани произведения на Радой Ралин, хороскоп за идващата нова година от търновския майстор на хумора и пародията Марин Крусев, рисунки на Анри Кулев от неговия анимационен филм „Кой вижда по-надалеч“. А в рубриката „Архив“ е публикуван спомен на Асен Грозев от негова среща с Николай Хрелков.

Пак той – Асен Грозев, бе главен редактор на списанието. „Карикатура“ имаше редакционен съвет – 10 души, сред които Валери Петров, Йордан Радичков, Светлин Русев, Стоян Венев, и 8-членна редакционна колегия. Трима са изписаните редактори – Васил Сотиров, Милко Диков и Румен Симеонов. А графичният дизайн е дело на Божидар Хинков.

В редакционното „каре“ пише: „Ръкописи не се приемат“. И е даден и адресът: София 1142, ул. "Николай Павлович“ № 6. Телефон: 66-18-26.

На „Николай Павлович“ № 6 бе къщата на Александър Божинов. С високи стаи, прохладна лете, топла зиме. По-добро място за списание „Карикатура“ от дома на бащата на българската карикатура надали е можело да се намери.

Но ръкописи, въпреки изписаното в карето, се приемаха. Там имах радостта да публикувам свой разговор за карикатурата с Дечко Узунов. Илюстриран с шарж от съгражданина му Теню Пиндарев.

Интересно издание бе списание „Карикатура”.


 

Сподели в
 

Клуб "Журналист" на СБЖ ще бъде домакин на благотворителната инициатива на 15 декември, неделя, от 11 до 18 часа

13.12.2019/15:19

„Българските медии в танца с Мефистофел – кой печели и кой губи“ – под това интригуващо мото беше организирана среща-дискусия за представяне на новоизлезлия сборник „Медиите – между пазара и контрола“. Съставители са доц. Борислав Градинаров и членът на УС на СБЖ, нашият известен колега Валерий Тодоров.

12.12.2019/15:45

Богат откъм събития беше денят след Никулден, деня на многзина, носещи името Никола. България отбеляза 110-годишнина от рождението на един голям български поет, кръстен на св. Николай Чудотворец - Никола Вапцаров. Едно име, което е заело достойно място не само в българската, но и в световната поезия, и което, за съжаление, у нас напоследък някои се опитват да внушат да бъде подложено на забрава.

09.12.2019/00:10

Толкова десетилетия вече, винаги когато я видя тази снимка, оживява детският спомен за макар и мимолетното, но неизличимо докосване до личността, влязла дълбоко в съдбата на поколения българи с опора и вяра в утрешния ден. Никола Вапцаров. Доста преди да разбера от снимката му кой беше този човек, когото видях в летните дни на 1941 година в Годеч…

06.12.2019/18:54

Едва ли има нещо по-вълнуващо от това да видиш млади колеги, отличени за качествена журналистика. И то в днешно време, когато професионализмът е на изчезване, а псевдо-новинари пълнят социалните мрежи с фалшивки. Затова и смея да кажа, че най-много ме зарадваха наградите от осмото издание „Валя Крушкина – журналистика за хората“, които бяха връчени в категорията „Журналист-надежда“.

03.12.2019/13:02

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки