Начало
 
 

Имаше едно време едно списание „Карикатура“

15.03.2017 /14:53 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Къщата на Александър Божинов, в която се помещаваше изданието

Броят е от декември 1984-та. Зимно време – корица със зимен сюжет. От младия по онова време Георги Чаушов. Няма как да не бъде разпознат от по-възрастните...

А списанието е от архива ми. Формат – 23/31 см, полиграфистите може и да имат термин за тези размери. Появи се в началото на осемдесетте и живя няколко години.

Излизаше всеки месец и не се задържаше по будките, въпреки доста високата си цена – лев и петдесет. Вестниците тогава все още струваха жълти стотинки, а и доста от списанията бяха по-евтини.

Водеше се официално „Издание на Комитета за култура и Съюза на българските художници

Разгръщам го. Още в началото правеше впечатление необичайната номерация. Цифрата или числото бяха отпечатани не горе, а в белия марж в средата на височината на страниците. Които пък бяха 32.

Редят се писатели, поети, карикатуристи. На всяка отделна страница – по един, най-много двама автори: Дончо Цончев, Максим Асенов, Богдан Бенев, Асен Грозев, Йордан Попов, Теню Пиндарев, Румен Симеонов, Ст. Ц. Даскалов...  И още – Радой Ралин, Иван Веселинов, Николай Цонев, Доньо Донев, Румен Балабанов, Милко Диков, Черемухин, Васил Цонев, Здравко Йончев, Виктор Самуилов, Росен Босев, Панайот Гелев, Красимир Машев, Дамян Бегунов, Иван Кулеков... 

Разкази, стихове, шаржове, карикатури. А всеки автор е и със снмката си, щракната от Зафер Галибов.

Това бe друга хватка, освен номерирането на страниците, запазена марка на изданието 

В броя има разговор (неподписан) с Георги Константинов, рецензия за излезли два тома с избрани произведения на Радой Ралин, хороскоп за идващата нова година от търновския майстор на хумора и пародията Марин Крусев, рисунки на Анри Кулев от неговия анимационен филм „Кой вижда по-надалеч“. А в рубриката „Архив“ е публикуван спомен на Асен Грозев от негова среща с Николай Хрелков.

Пак той – Асен Грозев, бе главен редактор на списанието. „Карикатура“ имаше редакционен съвет – 10 души, сред които Валери Петров, Йордан Радичков, Светлин Русев, Стоян Венев, и 8-членна редакционна колегия. Трима са изписаните редактори – Васил Сотиров, Милко Диков и Румен Симеонов. А графичният дизайн е дело на Божидар Хинков.

В редакционното „каре“ пише: „Ръкописи не се приемат“. И е даден и адресът: София 1142, ул. "Николай Павлович“ № 6. Телефон: 66-18-26.

На „Николай Павлович“ № 6 бе къщата на Александър Божинов. С високи стаи, прохладна лете, топла зиме. По-добро място за списание „Карикатура“ от дома на бащата на българската карикатура надали е можело да се намери.

Но ръкописи, въпреки изписаното в карето, се приемаха. Там имах радостта да публикувам свой разговор за карикатурата с Дечко Узунов. Илюстриран с шарж от съгражданина му Теню Пиндарев.

Интересно издание бе списание „Карикатура”.


 

Сподели в
 

В СБЖ бе получена следната декларация на журналистическите дружества в БНТ, която публикуваме тук.

10.07.2020/20:45

Лятна филмова панорама стартира в Клуб „Журналист” на СБЖ с емблематични творби на Елдар Рязанов, Микеланджело Антониони и Лукино Висконти. Местата са ограничени заради извънредната обстановка, затова ползвайте телефон за резервации: 0878/91 24 87.

07.07.2020/20:07

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки