Мариана Първанова припомня „Бохемските кафенета на соца”

13.03.2017 /09:22 | Автор : Кристи Красимирова | Източник: Политика Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мариана Първанова е ползвала и Справочна редакция на БНР

В книгата „Бохемските кафенета на соца” журналистката Мариана Първанова за пръв път разказва за легендарните софийски заведения „Кристал”, „Кравай”, „Яйцето”, „Феята” и „Бразилия” като важни артистични средища на столицата.

Авторката тръгва по следите им от средата на 40-те до края на 80-те години на ХХ век, за да установи, че са повече от 40 на брой.

В книгата си (изд. „Гутенберг”) Първанова дава думата на някои представители на интелектуалния и артистичния ни елит:

Кирил Маричков, Богдана Карадочева, Ириней Константинов, Любен Зидаров, Крум Дамянов, Валентин Старчев, Стефан Илиев-Чечо, Емил Попов и др., които си спомнят кои са били тогавашните любими места за срещи и каква роля са играли те не само в техния живот, а и в общата културна атмосфера на града.

Идеята за книгата възниква от понятието „литературните кафенета на Европа”. Те са известни в старите европейски столици и са свързани с традицията писатели, поети, театрали, критици, художници, артисти и музиканти да се събират на по чашка кафе или питие в определени заведения.

В книгата има и много снимки, някои - от личните архиви на главните действащи герои.


 

Сподели в
 

Членът на СЕМ Бетина Жотева е осъдила депутата от БСП и бивш журналист от в. “Дума” Александър Симов за клевета. Това съобщи самата тя във фейсбук профила си. Ето какво написа Жотева, цитирана от “24 часа”:

17.07.2018/12:00

През последния месец “целият свят бе футбол”, а главната връзка на българите с футболното вълнение бе основно Националната телевизия.

16.07.2018/12:00

Васко Жеков е роден на 9 януари 1941 г. в село Ласкар, Плевенско. Завършва българска филология във Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий“. Бил е актьор в Плевенския куклен театър.

15.07.2018/17:15

Американското министерство на правосъдието обжалва решението на американски съдия, позволяващо сливането на телекомуникационния гигант Ай Ти енд Ти (AT&T) и медийната група Тайм Уорнър, предаде АП.

14.07.2018/17:15

“Всенародният любимец Георги Парцалев” (изд. “Труд”) хвърля светлина и върху това защо актьорът няма нито една награда в театъра и киното за 32 сезона в Сатиричния театър и над 20 филма.

13.07.2018/12:00
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки