Начало
 
 

Анкара размаха пръст и на кипърските турски журналисти

10.03.2017 /08:40 | Автор : Бранислава Бобанац, Кипър | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тургул Тюркеш

Повече от половината от написаното в кипърските турски медии за позицията на Турция и действията на турското правителство по преговорите за обединяване на етнически разделения Кипър е невярно. Това обвинение отправи турският вицепремиер по въпросите на Кипър Тургул Тюркеш в реч пред кипърски турски журналисти.

Гостът направи изявленията си по време на осъщественото му тази седмица посещение в окупираните северни територии на острова.

Кипърските турци са най-висок приоритет за Турция и тя е е 100% ангажирана с търсенето на решение за острова на базата на двузонална федерация и при равенство на двете общности, подчерта Тюркеш. Въпреки това местните медии публикуват фалшиви новини за нейната позиция, като в същото време не са достатъчно твърди по отношение на кипърската гръцка страна, обвини ги още той.

В уводната си реч на срещата с представители на местната журналистическа колегия

турският вицепремиер атакува четири пъти

техните издания, поучавайки ги също така какво и как трябва да пишат. “Вие пишете за това, което ние не правим, така, сякаш вече сме го направили”, недоволства Туркес.

Той изрази разочарованието си как кипърските турски репортери са представили спирането на преговорите между лидерите на двете кипърски общности преди месец и им препоръча да се фокусират повече върху “затръшването на вратата” от президента Никос Анастасиадис.

Висшият пратеник на Анкара има предвид внезапното прекратяване на срещата между двамата лидери преди месец, откогато преговорите са блокирани. Причина за това стана решение на парламента в Никозия за отбелязване в държавните средни училища на годишнината от плебесцита за съюз („еносис”) на Кипър с Гърция през 1950 г., което предизвика буря в окупираните територии. След скандалното прекратяване на срещата двамата кипърски лидери си размениха гневни взаимни обвинения кой от тях я е напуснал пръв, които станаха обект на много дискусии в кипърските гръцки и кипърските турски медии.

Според Тюркеш кипърските турски колеги е трябвало да обърнат по-голямо внимание на много други важни моменти от текущата ситуация на острова. Сред тях той посочи позициите на архиепископа на Кипър Хризостом Втори, с които той се противопоставя на параметри от преговорите за федерално решение, както и отказа на кипърските гърци да приемат офертата на Турция за помощ в борбата с ужасяващите горски пожари през юни миналата година.

Атаките на турския вицепремиер изненадаха кипърските турски журналисти, несвикнали с подобен тон, и предизвикаха остри реакции в изданията, дори с критики срещу президента Реджеп Тайип Ердоган.

Точно по същото време във Виена се проведе

първата кръгла маса на кипърските журналисти,

която събра заедно представители на кипърските гръцки и кипърските турски средства за масова информация под егидата на Службата на представителя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)  по въпросите на свободата на медиите. В дискусията за предизвикателства, пред които в момента е изправена професионалната колегия на острова, те подчертаха, че диалогът остава основното средство за преодоляване на разделението и може да съдейства за укрепване на журналистиката.

Участниците в срещата обсъдиха начини, по които съвместно договорени етични стандарти, въз основа на точност, честност, независимост и отчетност могат да засилят свободата на пресата и да подобрят достъпа на обществеността до плуралистична информация. Ключов въпрос е и как саморегулирането може да помогне за повишаване на качеството на медиите при запазване на редакционната свобода. Важен проблем, който кипърските журналисти от двете части на разделената страна поставят, е как чрез подобряване на стандартите си за качество медиите могат да допринесат за изграждане на доверието между двете кипърски общности.

След Виена предстоят още допълнителни срещи, които ще включат всички заинтересовани страни в дискусии за ролята на качествената журналистика в информирането на обществеността в този критичен период в Кипър, съобщи представителката на ОССЕ по въпросите на свободата на медиите Дуня Миятович.

Според нея

ролята на кипърските гръцки и кипърските турски медии

в отразяването на текущия мирен процес и предоставяне на аудиторията на достъп до плурастична информация за бъдещето на Кипър е от първостепепно значение. Затова двете общности в Кипър трябва да гарантират, че медиите могат да вършат работата си свободно. 

За председателя на Съюза на кипърските журналисти Георгиос Франгос обаче в медиите в Кипър има сериозен недостиг на плурализъм. Негативизмът, скептицизмът и предубежденията са особено разпространени в публикациите по Кипърския въпрос, смята той. Колегата му, председателят на Асоциацията на кипърските турски журналисти Сами Озусу откроява друг проблем в медийния пейзаж в окупираните от Турция северни територии на острова. Въпреки изобилието от местни медии, тяхното влияние е ограничено в сравнение с тези, които излъчват от Турция, отбелязва той. Рейтингът на 9-те местни телевизионни канали е около 17%, тъй като всеки гледа турска телевизия.

Сподели в
 

От 4 до 6 март в РКИЦ ще се проведе организирана от СБЖ българо-руска журналистическа конференция на тема „140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Журналистически поглед”.

27.02.2020/11:03

С Указ на крал Фелипе Шести председателката на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България и отговорна редакторка на сайта на СБЖ е удостоена с Офицерски кръст на Ордена за граждански заслуги заради цялостния й журналистически принос в опознаването на испаноезичния свят у нас

25.02.2020/20:45

Ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев и председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова се договориха за осигуряване на стажантски програми за студенти, организиране на съвместни семинари и конференции и обмен на информация чрез електронните портали на двете институции.

25.02.2020/09:02

Издатели на печатни медии са в стрес за начина на разпространението оттук-нататък, за съдбата на непродадените бройки на изданията им, за непогасените дългове

23.02.2020/20:53

Йорданка Кузманова изненада рожденичката с челната страница на някогашния вестник „Телевизия и радио”, заета от снимката на водещата на „Разговор с вас”. Снежана Тодорова връчи грамота на СБЖ на „Златния глас” на БНР. Красиви съвместни истории с Божана разказаха Лили Райчева, Поля Станчева, Светла Петрова и др.

23.02.2020/12:09

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Преди ни плащаше испанското разузнаване, сега ни плащат руснаците. Кой дава повече?” Така Луис Маури, заместник-главният редактор на базирания в Каталуня испански вестник, се подигра на пропремиерските твърдения на БНТ и други издания у нас за „руска следа” в разследванията за „къщата в Барселона”. В коментара си, озаглавен „Повей от България”, той припомня, че вестникът му е бил обвиняван през 2017 г. и за „американска връзка”

23.02.2020 /20:18 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

На 22 февруари юбилей празнува „Златният глас” на БНР, оставилата дълбока „Следа в ефира” водеща на предаването-явление „Разговор с вас” Божана Димитрова. За нея журналистиката продължава да е кауза, а „журналистите трябва да са най-близо и на страната на хората, да огласяват, да подкрепят справедливото недоволство, все с надеждата за още един работещ коректив.”

21.02.2020 /09:10 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод хаоса с разпространението на пресата, настъпващ след фалита на отгледания с държавна благословия монополист в продажбите, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

26.02.2020 /08:02

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки