Начало
 
 

Анкара размаха пръст и на кипърските турски журналисти

10.03.2017 /08:40 | Автор : Бранислава Бобанац, Кипър | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тургул Тюркеш

Повече от половината от написаното в кипърските турски медии за позицията на Турция и действията на турското правителство по преговорите за обединяване на етнически разделения Кипър е невярно. Това обвинение отправи турският вицепремиер по въпросите на Кипър Тургул Тюркеш в реч пред кипърски турски журналисти.

Гостът направи изявленията си по време на осъщественото му тази седмица посещение в окупираните северни територии на острова.

Кипърските турци са най-висок приоритет за Турция и тя е е 100% ангажирана с търсенето на решение за острова на базата на двузонална федерация и при равенство на двете общности, подчерта Тюркеш. Въпреки това местните медии публикуват фалшиви новини за нейната позиция, като в същото време не са достатъчно твърди по отношение на кипърската гръцка страна, обвини ги още той.

В уводната си реч на срещата с представители на местната журналистическа колегия

турският вицепремиер атакува четири пъти

техните издания, поучавайки ги също така какво и как трябва да пишат. “Вие пишете за това, което ние не правим, така, сякаш вече сме го направили”, недоволства Туркес.

Той изрази разочарованието си как кипърските турски репортери са представили спирането на преговорите между лидерите на двете кипърски общности преди месец и им препоръча да се фокусират повече върху “затръшването на вратата” от президента Никос Анастасиадис.

Висшият пратеник на Анкара има предвид внезапното прекратяване на срещата между двамата лидери преди месец, откогато преговорите са блокирани. Причина за това стана решение на парламента в Никозия за отбелязване в държавните средни училища на годишнината от плебесцита за съюз („еносис”) на Кипър с Гърция през 1950 г., което предизвика буря в окупираните територии. След скандалното прекратяване на срещата двамата кипърски лидери си размениха гневни взаимни обвинения кой от тях я е напуснал пръв, които станаха обект на много дискусии в кипърските гръцки и кипърските турски медии.

Според Тюркеш кипърските турски колеги е трябвало да обърнат по-голямо внимание на много други важни моменти от текущата ситуация на острова. Сред тях той посочи позициите на архиепископа на Кипър Хризостом Втори, с които той се противопоставя на параметри от преговорите за федерално решение, както и отказа на кипърските гърци да приемат офертата на Турция за помощ в борбата с ужасяващите горски пожари през юни миналата година.

Атаките на турския вицепремиер изненадаха кипърските турски журналисти, несвикнали с подобен тон, и предизвикаха остри реакции в изданията, дори с критики срещу президента Реджеп Тайип Ердоган.

Точно по същото време във Виена се проведе

първата кръгла маса на кипърските журналисти,

която събра заедно представители на кипърските гръцки и кипърските турски средства за масова информация под егидата на Службата на представителя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)  по въпросите на свободата на медиите. В дискусията за предизвикателства, пред които в момента е изправена професионалната колегия на острова, те подчертаха, че диалогът остава основното средство за преодоляване на разделението и може да съдейства за укрепване на журналистиката.

Участниците в срещата обсъдиха начини, по които съвместно договорени етични стандарти, въз основа на точност, честност, независимост и отчетност могат да засилят свободата на пресата и да подобрят достъпа на обществеността до плуралистична информация. Ключов въпрос е и как саморегулирането може да помогне за повишаване на качеството на медиите при запазване на редакционната свобода. Важен проблем, който кипърските журналисти от двете части на разделената страна поставят, е как чрез подобряване на стандартите си за качество медиите могат да допринесат за изграждане на доверието между двете кипърски общности.

След Виена предстоят още допълнителни срещи, които ще включат всички заинтересовани страни в дискусии за ролята на качествената журналистика в информирането на обществеността в този критичен период в Кипър, съобщи представителката на ОССЕ по въпросите на свободата на медиите Дуня Миятович.

Според нея

ролята на кипърските гръцки и кипърските турски медии

в отразяването на текущия мирен процес и предоставяне на аудиторията на достъп до плурастична информация за бъдещето на Кипър е от първостепепно значение. Затова двете общности в Кипър трябва да гарантират, че медиите могат да вършат работата си свободно. 

За председателя на Съюза на кипърските журналисти Георгиос Франгос обаче в медиите в Кипър има сериозен недостиг на плурализъм. Негативизмът, скептицизмът и предубежденията са особено разпространени в публикациите по Кипърския въпрос, смята той. Колегата му, председателят на Асоциацията на кипърските турски журналисти Сами Озусу откроява друг проблем в медийния пейзаж в окупираните от Турция северни територии на острова. Въпреки изобилието от местни медии, тяхното влияние е ограничено в сравнение с тези, които излъчват от Турция, отбелязва той. Рейтингът на 9-те местни телевизионни канали е около 17%, тъй като всеки гледа турска телевизия.

Сподели в
 

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

Известният журналист и дипломат издаде книга, събрала удивителни истории от пътуванията му като вестникарски кореспондент или пратеник на Червения кръст из най-различни точки на планетата - при това разказани в неговия магнетичен стил и видяни с погледа му отвъд видимото.

30.06.2020/14:09

Двайсет и четвъртият ден на юни е белязан още преди 75 лета с победен знак. И сега благодарение на драконовите мерки заради К-19 (звучи като име на подводница) парадът на победата, който винаги е на 9 май в Москва, се състоя на 24 юни. На тази дата през 1945 г. сърцето на Русия – Червения площад, стана място, на което хората приветстваха победителите, преминаващи в парадния строй на победата. Ние също трябва да сме горди, защото единственият чужденец участник в онзи парад е бил храбрият български пълководец ген. Владимир Стойчев. И никога не бива да забравяме този факт.

25.06.2020/15:57

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки