Начало
 
 

Уникално сребърно копие на храма в Шипка

05.03.2017 /16:16 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В далечна Чувашия живее един скромен майстор, за когото с ръка на сърцето можем да кажем, че е вълшебник. Той е доказателството, че не само в приказките се говори за легендарни богатства, каквито е кътала пещерата на Али Баба, а и днес има хора като скромния настройчик на музикални инструменти Сергей Казначеев,който удиви всички с невероятния макет на храма „Св. Рождество Христово“ в Шипка.

26 години от живота на този майстор били необходими, за да сътвори с вълшебните си ръце едно бижу, за което думите не стигат да бъде описано. Преди години, когато Сергей се учи в Ярославъл, попада случайно на сп. „Зодчий“, в което е публикувана старинна гравюра на храма „Св. Рождество Христово“,  и така у него пламва желанието да изработи макет. „Порази ме красотата и изключителната хармония на храма – споделя майсторът в интервю пред Светлана Кузнецова. – И аз, като силно вярващ, си поставих за цел да прославя това дело на Бог и да покажа най-великия потенциал, с който Господ може да надари човек.“

И така се започва. По време на работата си Казначеев не е използвал никакви съвременни компютърни технологии. Пред себе си държал единствено снимката в списанието и при помощта на чертожни инструменти сам изработил скиците на отделните детайли на храма, като всеки един от тях отговарял на оригинала. И никак не му било лесно на Сергей Василиевич, защото нямал с кого да се посъветва и за всичко сам трябвало да се досеща. Единствено му се наложило на майстора от Чувашия да се обърне към известна ювелирна фирма в Москва за съвет как да избегне окисляването на среброто. Като видели във фирмата с какво се е захванал Сергей, всички били шокирани. Главният гравьор не повярвал на очите си.

И както преди много години, храмът в Шипка бил построен по идея на Олга Скобелева, майката на генерал Скобелев, със средства, събрани от благотворителни акции в Русия и България, така и Сергей Казначеев използвал за изработката на макета на храма пари и то в истинския смисъл на думата.

Пожертвал своята колекция от старинни сребърни монети,

които цяла година претопявал, за да изработи детайлите на „Св. Рождество Христово“. Така от вълшебните му ръце се родило истинско и безценно бижу, тежащо 1,8 кг, високо 31 см. За творбата си Сергей изработил 30 хил. детайли, а дебелината на буквите е по-тънка от човешки косъм, височината им – 1,8 мм. Микроскопичната гравировка е позволила само на единия от куполите на храма да бъдат издълбани 7500 резки, а на всички броят на издълбаните линии е 24 000. 

През 2013 г. красивото бижу на Сергей Казначеев получава диплом в конкурса за ювелирно изкуство „Русия. ХХІ век“, който се организира от Госхран, а на следващата година на изложбата по време на конгреса на Световната организация на ювелирите (CIBJO) творбата на майстора от Чувашия  предизвиква голям шум и възхищение заради своята уникалност.    

Сребърното копие на храма с позлатените кубета няма аналог в света. Въпреки многото предложения, Сергей не го продава. Според него творбата му нагледно доказва здравата връзка между двата народа и майсторът от Чувашия единствено мечтае миниатюрата да стане повод при среща на руския президент с българския му колега, той да му каже, че това миниатюрно копие е пример как обикновените хора, въпреки политическите катаклизми, си остават братя.

       

Сподели в
 

Парламентарната комисия по културата и медиите на днешното си заседание отхвърли на първо четене двете проектопредложения за промени в Закона за радиото и телевизита(ЗРТ) на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

28.05.2020/19:27

Инициативата се реализира с подкрепата на Европейската културна фондация и на Европейската федерация на журналистите. Формулярите за кандидатстване се приемат до 22 юни 2020 г.

27.05.2020/16:27

Преподавателката във ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски” и бивш член на НСРТ даде остро критично интервю за програмата „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+ и TV1. По повод искането от доклада на Европейския семестър за изсветляване на собствеността доц. Божилова обърна внимание върху проблемите по тази тема в медийния сектор, медийните войни между олигарси и мълчанието в обществото ни.

25.05.2020/21:50

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

Социалните мрежи се изпълниха с много топли думи и спомени за Митко, който бе обичан от всички, познавали го. Опелото ще е в църквата на Централните софийски гробища на 23 май, събота, от 13 часа.

20.05.2020/21:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки