Начало
 
 

Тв водещ риторично пита „дали Меркел изобщо е жена?“

21.02.2017 /19:50 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Маркус Ланц

С риторично зададения въпрос „дали канцлерът Меркел изобщо все още е жена“ в мъжка среда на пряко дискусионно предаване, телевизионният водещ Маркус Ланц предизвика поредния медиен скандал в Германия.

Дискусионното предаване, излъчвано в късния вечерен пояс на ZDF, е известно с добрия водещ, интересните събеседници и особено чувствителните за обществото теми за дискусия. Маркус Ланц беше събрал за последното си предаване четирима мъже по темата как се променя германската политика след влизането на Мартин Шулц в кандидат-канцлерската кампания за изборите на 26 септември.

Гостите и водещият обсъждаха някои от тенденциите, оформящи се в предизборната кампания. Сред т.нар. чувствителни теми бяха също промените в езика на ХДП/ХСС спрямо останалите партии, визията на водещите политически фигури и дори брадата на Мартин Шулц като кандидат за канцлер на социалдемократите. Стигна се до типично „мъжки разговор“ как самата г-жа Меркел гледа на визията на своя основен опонент, който е приеман от жените чисто визуално и доколко това би могло да повлияе на избора им.

„И чисто оптично – какво бихте посъветвали Ангела Меркел да промени у себе си?“, неочаквано попита Ланц, който направи допълнението, че всъщност канцлерът с три мандата никога не е „изглеждала като класическата жена“. Мъжете-гости в студиото отхвърлиха въпроса му и отказаха да коментират подобни теми. Според тях много голяма част от жените в Германия се възприемат като представени в най-високите етажи на политиката и управлението именно чрез Ангела Меркел.

Водещият – вероятно усетил леката арогантност на въпроса си – веднага смени тона и заяви, че макар това да не е сред приоритетните му теми, все пак става дума за външното възприятие на хората и за това, доколко една жена в политиката трябва да се дистанцира от своята същност, за да направи кариера в мъжка среда и в един на практика мъжки свят.

Водещ и гости се обединиха все пак около мнението, че най-влиятелната жена в световната политика – Ангела Меркел – притежава хладна рационалност, която й дава възможност да бъде винаги сдържана и да не проявява типичната женска чувствителност и емоционалност при вземането на политически решения. В това отношение Меркел е останала вярна на себе си и не се е променила от влизането си в голямата политика досега.

В края на предаването Маркус Ланц все пак обобщи, че познава и разчита на чувството за хумор на първата жена-канцлер в Германия по отношение на направените коментари и хапливи реплики за нейната женственост и мястото й в мъжката политика.

Социалните медии обаче не простиха откровено сексисткия тон на Маркус Ланц и предизвикания от него скандал и последвалата поредна дискусия за съотношението мъже-жени на шефските етажи. Така в Германия е придобила публичност водената от години дискусия за необходимостта от промени във висшите ешелони на властта, концерните и банките. Жените във ФРГ все още трябва много повече да се доказват от своите колеги и за равно заплащане при извършване на една и съща работа.

Сподели в
 

Навършват се 93 години от рождението на големия публицист, вдигнал високо летвата на морала и гражданската позиция в родната журналистика. Роден на 15 септември 1927 г. и напуснал ни на 3 септември 2001 г., той е оглавявал и СБЖ

15.09.2020/18:08

Известният журналист раздаде автографи върху „Живея в светлина” в Павилион 11 на издателска къща „Хермес”. Биографичната книга за големия художник, напуснал ни преди две години, ще бъде представена и на 12 септември в къщата-музей на Пейо Яворов в Чирпан, откъдето е родом Никола Манев.

09.09.2020/20:38

Големият поет, писател, публицист, общественик, който до последно ръководеше вестниците „Жарава” и „Моята вяра”, си отиде на 84-годишна възраст след тежко боледуване. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството и на близките. Оля Ал-Ахмед му посвети стихотворение, много интелектуалци, творци, общественици, дипломати му отдадоха почит с топли думи. Прощаването с Лъчезар Еленков ще е на 9 септември, сряда, от 13.30 ч. в църквата "Света София" - до мемориала на Незнайния воин. 

06.09.2020/14:27

Голям интерес привлякоха празниците на българското кино с прожекции в новото лятно кино на МДЖ край Варна, изложбата „Велики Преслав - историята на цял народ” и диксусионният форум „Развитие на културния туризъм в Североизточна България”

31.08.2020/19:06

Ярко и многоцветно е тематичното издание на списанието, посветено на юбилея в българо-виетнамското приятелство. Освен двустранните връзки, са представени и постиженията на 100-милионната държава в Югоизточна Азия, която удивлява света със 7-процентния си икономически растеж и с устойчивото си развитие.

22.08.2020/13:45

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ Стойчо Мазгалов (починал през 2006 г.) е първият почетен гражданин на община Любимец.

25.08.2020 /10:23 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020 /17:29

СБЖ поздравява колегията с деня, в който си спомняме завета на Юлиус Фучик „Хора, обичах ви, бдете!” и се мобилизираме за несекващата борба в защита на правата на журналистите и гражданските права, свободата на словото, демокрацията, хуманизма, мира, достойния живот.

08.09.2020 /16:48

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите излязоха със специална позиция по този въпрос. В нея те се присъединяват към изразеното вече от техния член - СБЖ, категорично осъждане на полицейското насилие над журналисти и граждани.

05.09.2020 /19:06

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки