Начало
 
 

Тв водещ риторично пита „дали Меркел изобщо е жена?“

21.02.2017 /19:50 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Маркус Ланц

С риторично зададения въпрос „дали канцлерът Меркел изобщо все още е жена“ в мъжка среда на пряко дискусионно предаване, телевизионният водещ Маркус Ланц предизвика поредния медиен скандал в Германия.

Дискусионното предаване, излъчвано в късния вечерен пояс на ZDF, е известно с добрия водещ, интересните събеседници и особено чувствителните за обществото теми за дискусия. Маркус Ланц беше събрал за последното си предаване четирима мъже по темата как се променя германската политика след влизането на Мартин Шулц в кандидат-канцлерската кампания за изборите на 26 септември.

Гостите и водещият обсъждаха някои от тенденциите, оформящи се в предизборната кампания. Сред т.нар. чувствителни теми бяха също промените в езика на ХДП/ХСС спрямо останалите партии, визията на водещите политически фигури и дори брадата на Мартин Шулц като кандидат за канцлер на социалдемократите. Стигна се до типично „мъжки разговор“ как самата г-жа Меркел гледа на визията на своя основен опонент, който е приеман от жените чисто визуално и доколко това би могло да повлияе на избора им.

„И чисто оптично – какво бихте посъветвали Ангела Меркел да промени у себе си?“, неочаквано попита Ланц, който направи допълнението, че всъщност канцлерът с три мандата никога не е „изглеждала като класическата жена“. Мъжете-гости в студиото отхвърлиха въпроса му и отказаха да коментират подобни теми. Според тях много голяма част от жените в Германия се възприемат като представени в най-високите етажи на политиката и управлението именно чрез Ангела Меркел.

Водещият – вероятно усетил леката арогантност на въпроса си – веднага смени тона и заяви, че макар това да не е сред приоритетните му теми, все пак става дума за външното възприятие на хората и за това, доколко една жена в политиката трябва да се дистанцира от своята същност, за да направи кариера в мъжка среда и в един на практика мъжки свят.

Водещ и гости се обединиха все пак около мнението, че най-влиятелната жена в световната политика – Ангела Меркел – притежава хладна рационалност, която й дава възможност да бъде винаги сдържана и да не проявява типичната женска чувствителност и емоционалност при вземането на политически решения. В това отношение Меркел е останала вярна на себе си и не се е променила от влизането си в голямата политика досега.

В края на предаването Маркус Ланц все пак обобщи, че познава и разчита на чувството за хумор на първата жена-канцлер в Германия по отношение на направените коментари и хапливи реплики за нейната женственост и мястото й в мъжката политика.

Социалните медии обаче не простиха откровено сексисткия тон на Маркус Ланц и предизвикания от него скандал и последвалата поредна дискусия за съотношението мъже-жени на шефските етажи. Така в Германия е придобила публичност водената от години дискусия за необходимостта от промени във висшите ешелони на властта, концерните и банките. Жените във ФРГ все още трябва много повече да се доказват от своите колеги и за равно заплащане при извършване на една и съща работа.

Сподели в
 

Днес се навършиха 75 години от освобождаването на нацисткия концлагер Освиенцим от съветските войски на 27 януари 1945 г. Датата е обявена от ООН за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста. Българският антифашистки съюз, общественици и дипломати почетоха жертвите на нацизма и спасителите на Европа от „кафявата чума” с церемония пред Паметника на Съветската армия

27.01.2020/19:54

Легендарният Оркестър на китаристите от Барселона гостува за първи път в България с концерта си в Зала 1 на НДК в София на 31 януари от 20.00 ч. Съставът ще бъде съпроводен от вокалното изпълнение на изгряващото българско мецосопрано Салина Александрова, която е и член на СБЖ.

27.01.2020/17:47

Авторитетният британски вестник „Гардиан” е сред световните медии, заинтересували се през миналата годна от Димитровград и разказали за града пред своята аудитория. „Гардиан” е публикувал статия за историята на Димитровград и живите днес бригадири, участвали в построяването на първия социалистически град в България през 1947 г.

27.01.2020/16:10

Ценното дарение за Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ е направено от Николай Ликовски, журналист и общественик от София. Броевете вече са сканирани и скоро ще могат да се четат в дигиталната библиотека.

23.01.2020/12:24

Националният съюз на журналистите в Украйна алармира ЕФЖ, че проект за медиен закон, представен от Министерство на културата, младежта и спорта, ще превърне журналистиката в лицензирана професия. Генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес категорично отхвърля вяко предложение, допускащо държавата да контролира и ограничава журналистите

22.01.2020/20:24

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

872 дни - една цифра, пълна не само с героизъм, но и с много страдания, мъка и жажда за живот. Толкова дни жителите на Ленинград го защитават от фашистките окупатори и са били готови на всичко, за да не стъпи никога хитлеристки ботуш в града на Нева. От 8 септември 1941 г. до 27 януари 1944 г. продължава блокадата на града. 76 години след като се слага край на ада, не е забравен и подвигът на журналистите в Северната Палмира

26.01.2020 /15:44 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Имаше един лаф, който се беше превърнал в класика, но през последните години се позабрави - че България е страната на певците. Спокойно бих добавила към него и на виртуозните музиканти, които са нашите посланици на българската култура по света. Сред тях особено почетно място заема проф. Жени Захариева, чийто живот е отдаден на класическата музика и пианото.

26.01.2020 /15:37 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Родената в Токио през 1914 г. Цунеко Сасамото има следната рецепта за житейското си и творческо дълголетие: „Никога се оставяйте на мързела. Важно е да бъдете позитивни и да не се отказвате. Само се мобилизирате и гледате да оставате в крак с времето - така винаги ще продължавате напред.”

25.01.2020 /19:27 | Източник: random-times.com

На 8 април 2003 г. при американски обстрели по хотел "Палестина" и по бюрото на телевизия "Ал Джазира" в Багдад загинаха трима журналисти - испанец, украинец и йорданец. В тази несвършваща и до днес война в Ирак са убити около 400 журналисти, повечето иракчани, а общо цивилните жертви са над един милион. Справедливост за всичко това упорито търси с делото си срещу САЩ семейството на убития испански оператор Хосе Коусо.

23.01.2020 /12:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Експозицията е подредена на 1-ия етаж в западното крило на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и може да бъде разгледана до 31 януари 2020 година. Представени са оригинални броеве от течението на списание „Знание” и други творби на големия възрожденец Любен Каравелов

27.01.2020 /15:53 | Източник: Национална библиотека

„Ако възприемем повествователния стил – който е и най-подходящ за тази тема – ще започнем с това, че началото бе положено преди малко повече от половин век. Тогава, в сякаш нереално далечната 1969-а, е сключено междудържавно споразумение между България и Съветския съюз – за българско участие в изграждането на крупни промишлени, жилищни и комунални обекти в СССР“ – така започва увлекателният разказ за митарствата на един български журналист в Русия – главният редактор на списание „Труд и Здраве" Никола Терзиев

23.01.2020 /10:56 | Автор: Никола Терзиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Състоянието на медиите и на журналистиката у нас е от фундаментално значение за функционирането на демокрацията. По тази будеща много въпроси и безпокойства тема думата трябва да има цялото общество, а не само комисии, регулатори и работни групи.”

24.01.2020 /20:05

900 медийни работници са убити по света в последното десетилетие. През 2019-та има спад наполовина на жертвите, но повечето са дадени в страни без военни действия, което е тревожен сигнал за натиска срещу професията. Това сочи доклад на Монигоринговата служба за убити журналисти, действаща към световната организация за образование, наука и култура.

24.01.2020 /19:45

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 82 гости

Бързи връзки