Начало
 
 

Какъв е проблемът между Венецуела и Си Ен Ен?

17.02.2017 /14:21 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тарек Ел Аисами, вицепрезидент на Венецуела

Каракас спря излъчването на американската телевизия, защото я вини, че разпространява лъжливи данни за венецуелския вицепрезидент Тарек ел Аисами с цел да повлияе на смяната на властта в страната

Новината, че управляващите във Венецуела са спрели излъчването на испаноезичната версия на американската телевизия Си Ен Ен, е част от една сложна картина на борба за власт в страната, в която активно участват и външни сили, особено САЩ.

Официален Каракас реагира остро на излъчен на 6 февруари т.г. репортаж на Си Ен Ен под заглавието „Паспорти за терора”. Авторите на репортажа се позовават на някакъв секретен разузнавателен документ, за който не се дават повече подробности. Върху този източник, както и върху думите на бивш венесуелски дипломат, се базират твърденията, че венесуелското консулство в Багдад издавало венесуелски паспорти на вероятни терористи. Посочено е също, че докато е бил вътрешен министър, Тарек Ел Аисами бил пряко замесен в издаването на 173 такива паспорти за лица от близкоизточния регион, включително такива, които били свързани с „Хизбула”.

Всичко това бе определено като „абсолютна лъжа” и като част от

враждебна кампания за дискредитиране

на вицепрезидента и за дестабилизиране на Венецуела от външната министърка на страната Делси Родригес, която даде специална пресконференция. В същия контекст Родригес осъди и налагането на 13 февруари от страна на САЩ на персонални санкции отново срещу вицепрезидента Тарек Ел Аисами по обвинения, че е замесен в наркотрафик. Тези обвинения се базират на предшествали публикации в други американски медии, чиято аргументация е спорна.

Делси Родригес връчи протестни ноти по двата случая на временно управляващия посолството на САЩ в Каракас. В изявленията си тя говори за медийна и икономическа война срещу Венецуела и подчерта, че спрямо страната й в момента се прилага същият сценарий, както и спрямо Ирак, когато се подготвяше нахлуването там с измисления повод за наличие на средства за масово поразяване.

Важно е да се знае, защо

обвиненията срещу личността на вицепрезидента Тарек ел Аисами

имат толкова силен политически резонанс във Венецуела. Както е известно, опозицията там разполага с две трети от местата в парламнта и се опитва да използва законови механизми, за да отстрани от власт президента Николас Мадуро. Това е трудна процедура, обвързана с много изисквания, залегнали в конституцията.

Но дори опозицията и да успее да отстрани Мадуро, мандатът му ще бъде довършен от неговя вицепрезидент - тоест от 42-годишния Тарек Ел Аисами, за когото се смята, че има дори по-радикални позиции от Мадуро. Ето защо сега острието на политическия сблъсък от страна на опозицията е насочено към дискредитиране на Ел Аисами и по възможност към отстраняването му от политиката.

Репортажът на Си Ен Ен и американските санкции срещу вицепрезидента идват много удобно

за изпълнението на тази цел. И се възприемат от официален Каракас като съставна част от опитите за смяна на властта в страната.

Същевременно аргументите, на които се базират тези атаки срещу Ел Аисами, са доста спорни. Така например обвиненията, че той е замесен в наркотрафик, идват от арестувания в Колумбия венецуелски наркобос Уалид Маклед. Според него, докато Ел Аисими е бил първо зам.-министър, а после и министър на вътрешните работи на Венецуела (2007-2012 г.), той взимал „такси” от наркотрафиканти, за да ги остави на мира, докато официално се борел с наркотрафика.

Такъв „източник на иформация” като Уалид Маклед обаче не е особено достоверен, като се има предвид, че той самият е наркотрафикант и е

мотивиран да отмъщава

на Ел Аисами заради министерската му кампания срещу наркотрафика. Трябва да се знае, че като вътрешен министър Ел Аисими изгражда няколко специализирани институции за борба с престъпността и с наркотрафика от съседна Колумбия, като предприема истинска офанзива по тази линия.

Според доклад на ООН за 2011-та Венесуела става тогава петата страна в света с най.много заловени и унищожени пратки с дрога. Освен това световната организация я обявява за „територия, свободна от култивирането на наркотичнти растения”. През министерския мандат на Ел Аисами пред правосъдието са били изправени 102-ма влиятелни босове на наркомафията, а 21 от тях са били екстрадирани в САЩ по искане на американските власти.

Но през 2015-та Ел Аисами, който междувременно е станал губернатор на венесуелския щат Арагуа, е

атакуван с обвинения в наркотрафик от американския „Уолстрийт джърнъл”,

който се позовава на твърдения на цитирания вече наркобос Уалид Маклед. Така започва кампанята по дискредитацията на Ел Аисами, ескалирала до сегашните нива. От 4 януари т.г. Ел Аисами заема вицепрезидентския пост - позиция, чието значение в острата политическа борба в страната вече беше обяснено.

В контекста на всички тези обстоятелства е трудно спирането на сигнала на Си Ен Ен във Венецуела да бъде разглеждано само през медийна призма. Очевидно е, че ситуацията е заредена с много политически и геополитически интереси.

Националната комисия по телекомуникациите (Conatel) на Венецуела, чието е конкретното решение да се спре излъчването на американската телевизия, оповести, че това е временна мярка. Тя ще е в сила, докато тече административно разследване дали Си Ен Ен е нарушила действащия в страната Закон за социалната отговорност на радиото и телевизията.

Намесата на влиятелни медии в политиката в ущърб на иначе декларираната обективност, уви, не е рядко явление. Самата Си Ен Ен търпя доста критики по време на предизборната кампания в САЩ, в която открито зае страната на Хилари Клинтън. На свой ред телевизия „Фокс Нюз” пък бе истински апологет на войната в Ирак и на всички други действия на президента Джордж Буш-младши.

 

Сподели в
 

Навършват се 93 години от рождението на големия публицист, вдигнал високо летвата на морала и гражданската позиция в родната журналистика. Роден на 15 септември 1927 г. и напуснал ни на 3 септември 2001 г., той е оглавявал и СБЖ

15.09.2020/18:08

Известният журналист раздаде автографи върху „Живея в светлина” в Павилион 11 на издателска къща „Хермес”. Биографичната книга за големия художник, напуснал ни преди две години, ще бъде представена и на 12 септември в къщата-музей на Пейо Яворов в Чирпан, откъдето е родом Никола Манев.

09.09.2020/20:38

Големият поет, писател, публицист, общественик, който до последно ръководеше вестниците „Жарава” и „Моята вяра”, си отиде на 84-годишна възраст след тежко боледуване. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството и на близките. Оля Ал-Ахмед му посвети стихотворение, много интелектуалци, творци, общественици, дипломати му отдадоха почит с топли думи. Прощаването с Лъчезар Еленков ще е на 9 септември, сряда, от 13.30 ч. в църквата "Света София" - до мемориала на Незнайния воин. 

06.09.2020/14:27

Голям интерес привлякоха празниците на българското кино с прожекции в новото лятно кино на МДЖ край Варна, изложбата „Велики Преслав - историята на цял народ” и диксусионният форум „Развитие на културния туризъм в Североизточна България”

31.08.2020/19:06

Ярко и многоцветно е тематичното издание на списанието, посветено на юбилея в българо-виетнамското приятелство. Освен двустранните връзки, са представени и постиженията на 100-милионната държава в Югоизточна Азия, която удивлява света със 7-процентния си икономически растеж и с устойчивото си развитие.

22.08.2020/13:45

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ Стойчо Мазгалов (починал през 2006 г.) е първият почетен гражданин на община Любимец.

25.08.2020 /10:23 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020 /17:29

СБЖ поздравява колегията с деня, в който си спомняме завета на Юлиус Фучик „Хора, обичах ви, бдете!” и се мобилизираме за несекващата борба в защита на правата на журналистите и гражданските права, свободата на словото, демокрацията, хуманизма, мира, достойния живот.

08.09.2020 /16:48

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите излязоха със специална позиция по този въпрос. В нея те се присъединяват към изразеното вече от техния член - СБЖ, категорично осъждане на полицейското насилие над журналисти и граждани.

05.09.2020 /19:06

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки