Начало
 
 

Какъв е проблемът между Венецуела и Си Ен Ен?

17.02.2017 /14:21 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тарек Ел Аисами, вицепрезидент на Венецуела

Каракас спря излъчването на американската телевизия, защото я вини, че разпространява лъжливи данни за венецуелския вицепрезидент Тарек ел Аисами с цел да повлияе на смяната на властта в страната

Новината, че управляващите във Венецуела са спрели излъчването на испаноезичната версия на американската телевизия Си Ен Ен, е част от една сложна картина на борба за власт в страната, в която активно участват и външни сили, особено САЩ.

Официален Каракас реагира остро на излъчен на 6 февруари т.г. репортаж на Си Ен Ен под заглавието „Паспорти за терора”. Авторите на репортажа се позовават на някакъв секретен разузнавателен документ, за който не се дават повече подробности. Върху този източник, както и върху думите на бивш венесуелски дипломат, се базират твърденията, че венесуелското консулство в Багдад издавало венесуелски паспорти на вероятни терористи. Посочено е също, че докато е бил вътрешен министър, Тарек Ел Аисами бил пряко замесен в издаването на 173 такива паспорти за лица от близкоизточния регион, включително такива, които били свързани с „Хизбула”.

Всичко това бе определено като „абсолютна лъжа” и като част от

враждебна кампания за дискредитиране

на вицепрезидента и за дестабилизиране на Венецуела от външната министърка на страната Делси Родригес, която даде специална пресконференция. В същия контекст Родригес осъди и налагането на 13 февруари от страна на САЩ на персонални санкции отново срещу вицепрезидента Тарек Ел Аисами по обвинения, че е замесен в наркотрафик. Тези обвинения се базират на предшествали публикации в други американски медии, чиято аргументация е спорна.

Делси Родригес връчи протестни ноти по двата случая на временно управляващия посолството на САЩ в Каракас. В изявленията си тя говори за медийна и икономическа война срещу Венецуела и подчерта, че спрямо страната й в момента се прилага същият сценарий, както и спрямо Ирак, когато се подготвяше нахлуването там с измисления повод за наличие на средства за масово поразяване.

Важно е да се знае, защо

обвиненията срещу личността на вицепрезидента Тарек ел Аисами

имат толкова силен политически резонанс във Венецуела. Както е известно, опозицията там разполага с две трети от местата в парламнта и се опитва да използва законови механизми, за да отстрани от власт президента Николас Мадуро. Това е трудна процедура, обвързана с много изисквания, залегнали в конституцията.

Но дори опозицията и да успее да отстрани Мадуро, мандатът му ще бъде довършен от неговя вицепрезидент - тоест от 42-годишния Тарек Ел Аисами, за когото се смята, че има дори по-радикални позиции от Мадуро. Ето защо сега острието на политическия сблъсък от страна на опозицията е насочено към дискредитиране на Ел Аисами и по възможност към отстраняването му от политиката.

Репортажът на Си Ен Ен и американските санкции срещу вицепрезидента идват много удобно

за изпълнението на тази цел. И се възприемат от официален Каракас като съставна част от опитите за смяна на властта в страната.

Същевременно аргументите, на които се базират тези атаки срещу Ел Аисами, са доста спорни. Така например обвиненията, че той е замесен в наркотрафик, идват от арестувания в Колумбия венецуелски наркобос Уалид Маклед. Според него, докато Ел Аисими е бил първо зам.-министър, а после и министър на вътрешните работи на Венецуела (2007-2012 г.), той взимал „такси” от наркотрафиканти, за да ги остави на мира, докато официално се борел с наркотрафика.

Такъв „източник на иформация” като Уалид Маклед обаче не е особено достоверен, като се има предвид, че той самият е наркотрафикант и е

мотивиран да отмъщава

на Ел Аисами заради министерската му кампания срещу наркотрафика. Трябва да се знае, че като вътрешен министър Ел Аисими изгражда няколко специализирани институции за борба с престъпността и с наркотрафика от съседна Колумбия, като предприема истинска офанзива по тази линия.

Според доклад на ООН за 2011-та Венесуела става тогава петата страна в света с най.много заловени и унищожени пратки с дрога. Освен това световната организация я обявява за „територия, свободна от култивирането на наркотичнти растения”. През министерския мандат на Ел Аисами пред правосъдието са били изправени 102-ма влиятелни босове на наркомафията, а 21 от тях са били екстрадирани в САЩ по искане на американските власти.

Но през 2015-та Ел Аисами, който междувременно е станал губернатор на венесуелския щат Арагуа, е

атакуван с обвинения в наркотрафик от американския „Уолстрийт джърнъл”,

който се позовава на твърдения на цитирания вече наркобос Уалид Маклед. Така започва кампанята по дискредитацията на Ел Аисами, ескалирала до сегашните нива. От 4 януари т.г. Ел Аисами заема вицепрезидентския пост - позиция, чието значение в острата политическа борба в страната вече беше обяснено.

В контекста на всички тези обстоятелства е трудно спирането на сигнала на Си Ен Ен във Венецуела да бъде разглеждано само през медийна призма. Очевидно е, че ситуацията е заредена с много политически и геополитически интереси.

Националната комисия по телекомуникациите (Conatel) на Венецуела, чието е конкретното решение да се спре излъчването на американската телевизия, оповести, че това е временна мярка. Тя ще е в сила, докато тече административно разследване дали Си Ен Ен е нарушила действащия в страната Закон за социалната отговорност на радиото и телевизията.

Намесата на влиятелни медии в политиката в ущърб на иначе декларираната обективност, уви, не е рядко явление. Самата Си Ен Ен търпя доста критики по време на предизборната кампания в САЩ, в която открито зае страната на Хилари Клинтън. На свой ред телевизия „Фокс Нюз” пък бе истински апологет на войната в Ирак и на всички други действия на президента Джордж Буш-младши.

 

Сподели в
 

Днес се навършиха 75 години от освобождаването на нацисткия концлагер Освиенцим от съветските войски на 27 януари 1945 г. Датата е обявена от ООН за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста. Българският антифашистки съюз, общественици и дипломати почетоха жертвите на нацизма и спасителите на Европа от „кафявата чума” с церемония пред Паметника на Съветската армия

27.01.2020/19:54

Легендарният Оркестър на китаристите от Барселона гостува за първи път в България с концерта си в Зала 1 на НДК в София на 31 януари от 20.00 ч. Съставът ще бъде съпроводен от вокалното изпълнение на изгряващото българско мецосопрано Салина Александрова, която е и член на СБЖ.

27.01.2020/17:47

Авторитетният британски вестник „Гардиан” е сред световните медии, заинтересували се през миналата годна от Димитровград и разказали за града пред своята аудитория. „Гардиан” е публикувал статия за историята на Димитровград и живите днес бригадири, участвали в построяването на първия социалистически град в България през 1947 г.

27.01.2020/16:10

Ценното дарение за Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ е направено от Николай Ликовски, журналист и общественик от София. Броевете вече са сканирани и скоро ще могат да се четат в дигиталната библиотека.

23.01.2020/12:24

Националният съюз на журналистите в Украйна алармира ЕФЖ, че проект за медиен закон, представен от Министерство на културата, младежта и спорта, ще превърне журналистиката в лицензирана професия. Генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес категорично отхвърля вяко предложение, допускащо държавата да контролира и ограничава журналистите

22.01.2020/20:24

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

872 дни - една цифра, пълна не само с героизъм, но и с много страдания, мъка и жажда за живот. Толкова дни жителите на Ленинград го защитават от фашистките окупатори и са били готови на всичко, за да не стъпи никога хитлеристки ботуш в града на Нева. От 8 септември 1941 г. до 27 януари 1944 г. продължава блокадата на града. 76 години след като се слага край на ада, не е забравен и подвигът на журналистите в Северната Палмира

26.01.2020 /15:44 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Имаше един лаф, който се беше превърнал в класика, но през последните години се позабрави - че България е страната на певците. Спокойно бих добавила към него и на виртуозните музиканти, които са нашите посланици на българската култура по света. Сред тях особено почетно място заема проф. Жени Захариева, чийто живот е отдаден на класическата музика и пианото.

26.01.2020 /15:37 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Родената в Токио през 1914 г. Цунеко Сасамото има следната рецепта за житейското си и творческо дълголетие: „Никога се оставяйте на мързела. Важно е да бъдете позитивни и да не се отказвате. Само се мобилизирате и гледате да оставате в крак с времето - така винаги ще продължавате напред.”

25.01.2020 /19:27 | Източник: random-times.com

На 8 април 2003 г. при американски обстрели по хотел "Палестина" и по бюрото на телевизия "Ал Джазира" в Багдад загинаха трима журналисти - испанец, украинец и йорданец. В тази несвършваща и до днес война в Ирак са убити около 400 журналисти, повечето иракчани, а общо цивилните жертви са над един милион. Справедливост за всичко това упорито търси с делото си срещу САЩ семейството на убития испански оператор Хосе Коусо.

23.01.2020 /12:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Експозицията е подредена на 1-ия етаж в западното крило на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и може да бъде разгледана до 31 януари 2020 година. Представени са оригинални броеве от течението на списание „Знание” и други творби на големия възрожденец Любен Каравелов

27.01.2020 /15:53 | Източник: Национална библиотека

„Ако възприемем повествователния стил – който е и най-подходящ за тази тема – ще започнем с това, че началото бе положено преди малко повече от половин век. Тогава, в сякаш нереално далечната 1969-а, е сключено междудържавно споразумение между България и Съветския съюз – за българско участие в изграждането на крупни промишлени, жилищни и комунални обекти в СССР“ – така започва увлекателният разказ за митарствата на един български журналист в Русия – главният редактор на списание „Труд и Здраве" Никола Терзиев

23.01.2020 /10:56 | Автор: Никола Терзиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Състоянието на медиите и на журналистиката у нас е от фундаментално значение за функционирането на демокрацията. По тази будеща много въпроси и безпокойства тема думата трябва да има цялото общество, а не само комисии, регулатори и работни групи.”

24.01.2020 /20:05

900 медийни работници са убити по света в последното десетилетие. През 2019-та има спад наполовина на жертвите, но повечето са дадени в страни без военни действия, което е тревожен сигнал за натиска срещу професията. Това сочи доклад на Монигоринговата служба за убити журналисти, действаща към световната организация за образование, наука и култура.

24.01.2020 /19:45

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 68 гости

Бързи връзки