Начало
 
 

Съюзът на руските журналисти раздаде годишните си награди

12.02.2017 /18:34 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Носителите на престижните награди на СЖР

В Москва се състоя бляскава церемония за връчването на годишните награди на Съюза на журналистите на Русия (СЖР) и ХХV-то юбилейно издание на Благотворителния бал.

В грандиозното събитие участваха над 1000 души, представители на медиите от цялата страна, а гости бяха представители на ръководството на Международната федерация на журналистите от Франция и Великобритания , както и журналисти от бившите съветски републики.

Празникът на руската журналистика премина в два етапа. В Централния дом на журналистите бяха връчени годишните награди „За професионално майсторство“, които отбелязват тази година своя 20-годишен юбилей, а в конгресната зала на Центъра за международна търговия – ХХV-то издание на Благотворителния бал и тържествената церемония за връчването на най-престижното журналистическо отличие „Златно перо“.  

Тази година наградите в областта на журналистиката и традиционният бал минават под знака на 100-годишнината от Октомврийската революция и излизането на първия брой на вестник „Ведомости“, а победителите са визитната картичка на истинската журналистика, която, въпреки рейтингите и медийните планове за гонене на печалби, продължава да бъде винаги на разположение на читателите и обикновените хора, за които медиите винаги са били спасителния бряг в беда, са убедени в ръководството на Съюза.  

Водещи на събитието бяха Леонид Млечин и Елена Николаева. „За нас това беше страшно и едновременно с това щастливо столетие, защото живяхме 100 години в любов и едновременно в омраза. Имаше и от едното, и от другото – каза на откриването на церемонията председателят на СЖР Всеволод Богданов. – Годините бяха много сложни, богати на напрежение, но позволяващи на човек да се разкрие или да загуби всичко. Но без любов няма журналистика. Материалите, сеещи ненавист, не водят до нищо добро.“

И както си му е редът, най-достойните получиха отличията. Говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова беше отличена с грамота за „Доверие в журналистическата общност на Русия“.

Престижното отличие „Златно перо“ беше връчено на зам.-главния редактор на в. „Российская газета“ Юрий Лепски и кореспондента на изданието в Централна и Източна Европа Владимир Снегирьов, както и на водещия на предаването „Постскриптум“ в „ТВ Център“ Алексей Пушков, тв водещите Олга Скобеева, Евгений Попов (РТР), кореспондента на в. „Взгляд“, Калининград, Иля Стулов, политическия наблюдател на „Комсомолска правда“ Галина Сапожникова и други.

Награди бяха връчени в категориите „Златната лавица на руската журналистика“, „Най-добро журналистическо произведение“, „За професионално майсторство“, а за Мениджър на годината беше отличен Александър Белоновски – главен редактор на Лента.ру. А най-добрите фоторепортери в страната за изминалата 2016 година бяха отличени със „Златното око на Русия“.

Тази година званието „Легенда на руската журналистика“, което се дава за професионален принос в историята на руската преса, беше присъдено на главния редактор на в. „Литературная газета“ Юрий Поляков, президента на Националната асоциация за телевизионно и радио излъчване Едуард Сагалаев и посмъртно на Евгений Примаков и Генадий Селезньов.

На тържествената церемония почетоха и паметта на загиналите при изпълнение на своя професионален дълг журналисти.         

Сподели в
 

Днес се навършиха 75 години от освобождаването на нацисткия концлагер Освиенцим от съветските войски на 27 януари 1945 г. Датата е обявена от ООН за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста. Българският антифашистки съюз, общественици и дипломати почетоха жертвите на нацизма и спасителите на Европа от „кафявата чума” с церемония пред Паметника на Съветската армия

27.01.2020/19:54

Легендарният Оркестър на китаристите от Барселона гостува за първи път в България с концерта си в Зала 1 на НДК в София на 31 януари от 20.00 ч. Съставът ще бъде съпроводен от вокалното изпълнение на изгряващото българско мецосопрано Салина Александрова, която е и член на СБЖ.

27.01.2020/17:47

Авторитетният британски вестник „Гардиан” е сред световните медии, заинтересували се през миналата годна от Димитровград и разказали за града пред своята аудитория. „Гардиан” е публикувал статия за историята на Димитровград и живите днес бригадири, участвали в построяването на първия социалистически град в България през 1947 г.

27.01.2020/16:10

Ценното дарение за Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ е направено от Николай Ликовски, журналист и общественик от София. Броевете вече са сканирани и скоро ще могат да се четат в дигиталната библиотека.

23.01.2020/12:24

Националният съюз на журналистите в Украйна алармира ЕФЖ, че проект за медиен закон, представен от Министерство на културата, младежта и спорта, ще превърне журналистиката в лицензирана професия. Генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес категорично отхвърля вяко предложение, допускащо държавата да контролира и ограничава журналистите

22.01.2020/20:24

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

872 дни - една цифра, пълна не само с героизъм, но и с много страдания, мъка и жажда за живот. Толкова дни жителите на Ленинград го защитават от фашистките окупатори и са били готови на всичко, за да не стъпи никога хитлеристки ботуш в града на Нева. От 8 септември 1941 г. до 27 януари 1944 г. продължава блокадата на града. 76 години след като се слага край на ада, не е забравен и подвигът на журналистите в Северната Палмира

26.01.2020 /15:44 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Имаше един лаф, който се беше превърнал в класика, но през последните години се позабрави - че България е страната на певците. Спокойно бих добавила към него и на виртуозните музиканти, които са нашите посланици на българската култура по света. Сред тях особено почетно място заема проф. Жени Захариева, чийто живот е отдаден на класическата музика и пианото.

26.01.2020 /15:37 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Родената в Токио през 1914 г. Цунеко Сасамото има следната рецепта за житейското си и творческо дълголетие: „Никога се оставяйте на мързела. Важно е да бъдете позитивни и да не се отказвате. Само се мобилизирате и гледате да оставате в крак с времето - така винаги ще продължавате напред.”

25.01.2020 /19:27 | Източник: random-times.com

На 8 април 2003 г. при американски обстрели по хотел "Палестина" и по бюрото на телевизия "Ал Джазира" в Багдад загинаха трима журналисти - испанец, украинец и йорданец. В тази несвършваща и до днес война в Ирак са убити около 400 журналисти, повечето иракчани, а общо цивилните жертви са над един милион. Справедливост за всичко това упорито търси с делото си срещу САЩ семейството на убития испански оператор Хосе Коусо.

23.01.2020 /12:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Експозицията е подредена на 1-ия етаж в западното крило на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и може да бъде разгледана до 31 януари 2020 година. Представени са оригинални броеве от течението на списание „Знание” и други творби на големия възрожденец Любен Каравелов

27.01.2020 /15:53 | Източник: Национална библиотека

„Ако възприемем повествователния стил – който е и най-подходящ за тази тема – ще започнем с това, че началото бе положено преди малко повече от половин век. Тогава, в сякаш нереално далечната 1969-а, е сключено междудържавно споразумение между България и Съветския съюз – за българско участие в изграждането на крупни промишлени, жилищни и комунални обекти в СССР“ – така започва увлекателният разказ за митарствата на един български журналист в Русия – главният редактор на списание „Труд и Здраве" Никола Терзиев

23.01.2020 /10:56 | Автор: Никола Терзиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Състоянието на медиите и на журналистиката у нас е от фундаментално значение за функционирането на демокрацията. По тази будеща много въпроси и безпокойства тема думата трябва да има цялото общество, а не само комисии, регулатори и работни групи.”

24.01.2020 /20:05

900 медийни работници са убити по света в последното десетилетие. През 2019-та има спад наполовина на жертвите, но повечето са дадени в страни без военни действия, което е тревожен сигнал за натиска срещу професията. Това сочи доклад на Монигоринговата служба за убити журналисти, действаща към световната организация за образование, наука и култура.

24.01.2020 /19:45

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 114 гости

Бързи връзки