Начало
 
 

Съюзът на руските журналисти раздаде годишните си награди

12.02.2017 /18:34 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Носителите на престижните награди на СЖР

В Москва се състоя бляскава церемония за връчването на годишните награди на Съюза на журналистите на Русия (СЖР) и ХХV-то юбилейно издание на Благотворителния бал.

В грандиозното събитие участваха над 1000 души, представители на медиите от цялата страна, а гости бяха представители на ръководството на Международната федерация на журналистите от Франция и Великобритания , както и журналисти от бившите съветски републики.

Празникът на руската журналистика премина в два етапа. В Централния дом на журналистите бяха връчени годишните награди „За професионално майсторство“, които отбелязват тази година своя 20-годишен юбилей, а в конгресната зала на Центъра за международна търговия – ХХV-то издание на Благотворителния бал и тържествената церемония за връчването на най-престижното журналистическо отличие „Златно перо“.  

Тази година наградите в областта на журналистиката и традиционният бал минават под знака на 100-годишнината от Октомврийската революция и излизането на първия брой на вестник „Ведомости“, а победителите са визитната картичка на истинската журналистика, която, въпреки рейтингите и медийните планове за гонене на печалби, продължава да бъде винаги на разположение на читателите и обикновените хора, за които медиите винаги са били спасителния бряг в беда, са убедени в ръководството на Съюза.  

Водещи на събитието бяха Леонид Млечин и Елена Николаева. „За нас това беше страшно и едновременно с това щастливо столетие, защото живяхме 100 години в любов и едновременно в омраза. Имаше и от едното, и от другото – каза на откриването на церемонията председателят на СЖР Всеволод Богданов. – Годините бяха много сложни, богати на напрежение, но позволяващи на човек да се разкрие или да загуби всичко. Но без любов няма журналистика. Материалите, сеещи ненавист, не водят до нищо добро.“

И както си му е редът, най-достойните получиха отличията. Говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова беше отличена с грамота за „Доверие в журналистическата общност на Русия“.

Престижното отличие „Златно перо“ беше връчено на зам.-главния редактор на в. „Российская газета“ Юрий Лепски и кореспондента на изданието в Централна и Източна Европа Владимир Снегирьов, както и на водещия на предаването „Постскриптум“ в „ТВ Център“ Алексей Пушков, тв водещите Олга Скобеева, Евгений Попов (РТР), кореспондента на в. „Взгляд“, Калининград, Иля Стулов, политическия наблюдател на „Комсомолска правда“ Галина Сапожникова и други.

Награди бяха връчени в категориите „Златната лавица на руската журналистика“, „Най-добро журналистическо произведение“, „За професионално майсторство“, а за Мениджър на годината беше отличен Александър Белоновски – главен редактор на Лента.ру. А най-добрите фоторепортери в страната за изминалата 2016 година бяха отличени със „Златното око на Русия“.

Тази година званието „Легенда на руската журналистика“, което се дава за професионален принос в историята на руската преса, беше присъдено на главния редактор на в. „Литературная газета“ Юрий Поляков, президента на Националната асоциация за телевизионно и радио излъчване Едуард Сагалаев и посмъртно на Евгений Примаков и Генадий Селезньов.

На тържествената церемония почетоха и паметта на загиналите при изпълнение на своя професионален дълг журналисти.         

Сподели в
 

Навършват се 93 години от рождението на големия публицист, вдигнал високо летвата на морала и гражданската позиция в родната журналистика. Роден на 15 септември 1927 г. и напуснал ни на 3 септември 2001 г., той е оглавявал и СБЖ

15.09.2020/18:08

Известният журналист раздаде автографи върху „Живея в светлина” в Павилион 11 на издателска къща „Хермес”. Биографичната книга за големия художник, напуснал ни преди две години, ще бъде представена и на 12 септември в къщата-музей на Пейо Яворов в Чирпан, откъдето е родом Никола Манев.

09.09.2020/20:38

Големият поет, писател, публицист, общественик, който до последно ръководеше вестниците „Жарава” и „Моята вяра”, си отиде на 84-годишна възраст след тежко боледуване. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството и на близките. Оля Ал-Ахмед му посвети стихотворение, много интелектуалци, творци, общественици, дипломати му отдадоха почит с топли думи. Прощаването с Лъчезар Еленков ще е на 9 септември, сряда, от 13.30 ч. в църквата "Света София" - до мемориала на Незнайния воин. 

06.09.2020/14:27

Голям интерес привлякоха празниците на българското кино с прожекции в новото лятно кино на МДЖ край Варна, изложбата „Велики Преслав - историята на цял народ” и диксусионният форум „Развитие на културния туризъм в Североизточна България”

31.08.2020/19:06

Ярко и многоцветно е тематичното издание на списанието, посветено на юбилея в българо-виетнамското приятелство. Освен двустранните връзки, са представени и постиженията на 100-милионната държава в Югоизточна Азия, която удивлява света със 7-процентния си икономически растеж и с устойчивото си развитие.

22.08.2020/13:45

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ Стойчо Мазгалов (починал през 2006 г.) е първият почетен гражданин на община Любимец.

25.08.2020 /10:23 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020 /17:29

СБЖ поздравява колегията с деня, в който си спомняме завета на Юлиус Фучик „Хора, обичах ви, бдете!” и се мобилизираме за несекващата борба в защита на правата на журналистите и гражданските права, свободата на словото, демокрацията, хуманизма, мира, достойния живот.

08.09.2020 /16:48

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите излязоха със специална позиция по този въпрос. В нея те се присъединяват към изразеното вече от техния член - СБЖ, категорично осъждане на полицейското насилие над журналисти и граждани.

05.09.2020 /19:06

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки