Начало
 
 

Тъжни истории разказват търновски вестникари

12.02.2017 /14:09 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Хладилникът за нуждаещи в Търново си стои празен...

Едно от предимствата на извънстоличнте вестници е, че в тях внимателният читател може да срещне описания на съдби и неволи, за които почти никога няма да стане дума в т.нар. „централен печат“.

Редовно следя великотърновските издания. Най-вече -- вестник „Борба, с който ме свързват почти половинвековни приятелства и спомени. Пъстро е съдържанието на публикациите. Редом с всичко останало – има и много тъга...

Неотдавна прочетох за  несретник, прекарал доста време – в най-големия студ – във фургон, без отопление.

Ял, по-скоро пил... сняг

Като го намират, едвам го спасяват, бил вече взел-дал. Но се отървава с ампутация на пръсти на краката.

Друг пък, май с корени от Плевенско, поема към Търново. Прекарва  дни в яхър, яде зоб и сено с конете, които били гледани там, и спи на топло, свит на кравай, до тях. Накрая се добира до целта си, но – тежко болен от туберкулоза – не изкарва дълго. Умира.

Пак в търновско селце мъж със 150 лева пенсия се чуди и мае как да изтика зимата със сляпата си жена. Докато двамата чакат да й бъде платена повишената от ТЕЛК пенсия.

Докато чакат, карат на препечен хляб  

Само. Чакат пипкави, охранени, ала бездушни чиновници да “разрешат“ и да „придвижат“  плащането на инвалидната пенсия от 200 лева. С която сиромасите ще цъфнат и вържат...

И още: поставеният преди време хладилник за нуждаещите се от помощ в центъра на града – до Съдебната палата, много дни вече стои празен. Секнало хорското милосърдие, а изглежда, че не мръсотията околовръст, а липсата на съвест на не един и двама, посягали без мяра към знаците на добро в него, са причината за вида, в който го виждате на снимката тук (от в. "Борба").

Домът за възрастни хора в старата престолнина  е препълнен. Места отдавна няма. А в частните „хосписи“ месечната такса е от 700 до 1000  лева. Кой може да отдели толкоз средства?

В Търново вече има и своебразна карта на свърталищата на бездомниците 

Там те спят направо на земята, навлечени с по няколко като дрехи, с шапки на главите. Съмне ли – поемат към кофите с боклуци. Всеки – в своя периметър. За да изкарат поне още един ден...

В градското гробище обаче вече има парцели и за погребването на домашни любимци. Някои грабове – с мраморни плочи, струващи по няколкостотин лева. За пръв път видях такъв вечен дом в Лондон преди повече от 25 години.

Ала, мило ми Търново, пътят към надвилия на масрафа си Албион не минава през гробищата на Беляковския баир. И който пръв подреди вярно ценностите за хората  в скърцащата ни държава, той ще бъде запомнен. И споменаван с добро. Не само в старата столица.


 

Сподели в
 

За първи път от 2002 г. възстановеното Висше военно-въздушно училище „Георги Бенковски“ край Плевен отбеляза своя патронен празник на 25 май.

25.05.2020/18:24

По случай Седмицата на водното спасяване Областният съвет на Българския червен кръст (БЧК) в Силистра обяви фотоконкурс на тема "Реката и хората", съобщават от организацията.

25.05.2020/16:51

В СБЖ бе получено поздравително писмо във връзка с Деня българската просвета и култура и славянската писменост, разпратено до медии, културни институции и обществени организации от представителството на „Россотрудничество” в България.

24.05.2020/06:00

Град Силистра. Дунавски парк. 23 май 2020 г. 15 ч. - 110 г. след старта на първия Събор на хоровете от крайдунавските градове. Една инициатива на НЧ "Доростол" и Смесен хор "Седянка".

23.05.2020/20:56

През новата учебна година бъдещите студенти-първокурсници в Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов ще бъдат безплатно настанявани в студентските общежития.

23.05.2020/15:10

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки