Начало
 
 

Иван Първанов събира в книга атентатите на ХХ век

06.02.2017 /15:26 | Източник: classa.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Първият голям атентат у нас е в църквата "Света Неделя"

Интригуващ поглед към най-новата история на света, пречупена през смъртоносните нападения над 73-ма държавни лидери и видни политически личности, ни предлага журналистът документалист Иван Първанов.

Новата му книга „Атентатите на ХХ век“ предстои да излезе на пазара с логото на издателство „Милениум“. В книгата са събрани най-интересните - успешни или осуетени, атентати срещу личности като Ленин, Рузвелт, Рейгън, Ицхак Рабин, Клинтън, Буш-баща и син, Махатма и Индира Ганди, Зоран Джинджич, Обама, Путин.

Специален раздел е посветен и на българските кървави посегателства, белязали кончината на Александър Стамболийски, Стефан Стамболов, Райко Даскалов, Алеко Константинов, Георги Марков.

Авторът представя атентатите като в криминален процес и анализира особената роля, която е изиграла всяка от нарочените жертви на световната сцена.

Зверските нападения са извършвани по най-различни начини - освен обичайните бомби и пистолети присъстват специални убийствени устройства и вещества като „български чадър“, букет с остриета или радиоактивен полоний за бавно отравяне.

Рузвелт оцелява по чудо

Нападателите най-често са или политически противници на мишените си, или пък луди, а понякога и двете. Тяхната лична история, психология, мотивация, организация и последствията, които носят, също представляват любопитна част от книгата.

Около много от световните лидери витаят легенди, че специални свръхсили пазят или застрашават живота им. Например смята се, че „врачки спасявали Хитлер от атентати, а африканска магия пазела Муамар Кадафи от смърт“. Докато циганска клетва мори рода Кенеди.

Паметна роля е отредена от съдбата на безобидни уж предмети: огромен букет цветя скрива от атентаторите „португалския принц Мануел, когато през 1908 г. при покушение загиват брат му и баща му“. Подобен късмет изважда и президентът Рузвелт. „През 1912 г. той е прострелян в гърдите, но куршумът минава през калъфа му за очила и петдесетте страници на речта му, която държал.“ Това го спасило.

Путин държи рекорда като мишена

Символ на сатанинската сила и глобалното въздействие на атентатите е убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд и съпругата му София на 28 юни 1914 г. в Сараево. То е формалният повод за избухването на Първата световна война.

Забележителен факт е, че в цялата история на САЩ до управлението на Клинтън покушенията над всички президенти, взети заедно, са по-малко, отколкото тези срещу самия Клинтън.

Руският президент Владимир Путин е от световните политици, срещу когото има най-много организирани, но неосъществени атентати, сред които има и опит за взривяване на самолета му. „През 2014 г. след инцидента с малайзийския самолет, свален с ракета, в световните медии се появи информация, че целта на украинската зенитна артилерия е бил не самолетът на „Малайзия Еърлайнс”, а този на руския президент, но двата много си приличали…“, пише в книгата си Иван Първанов. 


 

Сподели в
 

„БЛАГОДАРИМ! Душите ни са богати. Случаите, в които малкото означава наистина много,” написаха трогнатите медици на страницата на здравното заведение във Фейсбук.

06.04.2020/19:27

Ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Славчо Томов призовава всички студенти по медицина от V и VI курс, желаещи да бъдат полезни в овладяване на пандемията и да преминат интензивен онлайн обучителен курс, да подадат своето име, курс на обучение, факултетен номер, имейл адрес и телефон за връзка, до 5 април 2020 г на електронния адрес на учебното заведение.

02.04.2020/18:52

Издатели, автори, художници, дизайнери и страньори, преводачи, редактори, коректори, печатари, търговци и агенти се обединиха в една обща кауза – да помогнат на книгата днес, за да я има в бъдеще. Близо 100 издателства и книжарници застанаха зад кампанията "Купи 1 книга".

02.04.2020/18:26

Посланието до премиера Бойко Борисов, към което се присъедини и СБЖ, е подписано още от Съюза на българските писатели, Съюза на българските филмови дейци, Съюза на артистите в България, Съюза на българските художници, Сюза на българските композитори, Съюза на българските музикални и танцови дейци, Съюза на преводачите в България, Съюза на архитектите в България

01.04.2020/19:40

И Софийската филхармония се присъедини към инициативата на Младежкия театър „Николай Бинев“ артистичната гилдия и зрителите да обединяват усилията си с цел закупуване на медицинска техника за лечение на COVID-19

31.03.2020/20:23

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 107 гости

Бързи връзки