Начало
 
 

Иван Първанов събира в книга атентатите на ХХ век

06.02.2017 /15:26 | Източник: classa.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Първият голям атентат у нас е в църквата "Света Неделя"

Интригуващ поглед към най-новата история на света, пречупена през смъртоносните нападения над 73-ма държавни лидери и видни политически личности, ни предлага журналистът документалист Иван Първанов.

Новата му книга „Атентатите на ХХ век“ предстои да излезе на пазара с логото на издателство „Милениум“. В книгата са събрани най-интересните - успешни или осуетени, атентати срещу личности като Ленин, Рузвелт, Рейгън, Ицхак Рабин, Клинтън, Буш-баща и син, Махатма и Индира Ганди, Зоран Джинджич, Обама, Путин.

Специален раздел е посветен и на българските кървави посегателства, белязали кончината на Александър Стамболийски, Стефан Стамболов, Райко Даскалов, Алеко Константинов, Георги Марков.

Авторът представя атентатите като в криминален процес и анализира особената роля, която е изиграла всяка от нарочените жертви на световната сцена.

Зверските нападения са извършвани по най-различни начини - освен обичайните бомби и пистолети присъстват специални убийствени устройства и вещества като „български чадър“, букет с остриета или радиоактивен полоний за бавно отравяне.

Рузвелт оцелява по чудо

Нападателите най-често са или политически противници на мишените си, или пък луди, а понякога и двете. Тяхната лична история, психология, мотивация, организация и последствията, които носят, също представляват любопитна част от книгата.

Около много от световните лидери витаят легенди, че специални свръхсили пазят или застрашават живота им. Например смята се, че „врачки спасявали Хитлер от атентати, а африканска магия пазела Муамар Кадафи от смърт“. Докато циганска клетва мори рода Кенеди.

Паметна роля е отредена от съдбата на безобидни уж предмети: огромен букет цветя скрива от атентаторите „португалския принц Мануел, когато през 1908 г. при покушение загиват брат му и баща му“. Подобен късмет изважда и президентът Рузвелт. „През 1912 г. той е прострелян в гърдите, но куршумът минава през калъфа му за очила и петдесетте страници на речта му, която държал.“ Това го спасило.

Путин държи рекорда като мишена

Символ на сатанинската сила и глобалното въздействие на атентатите е убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд и съпругата му София на 28 юни 1914 г. в Сараево. То е формалният повод за избухването на Първата световна война.

Забележителен факт е, че в цялата история на САЩ до управлението на Клинтън покушенията над всички президенти, взети заедно, са по-малко, отколкото тези срещу самия Клинтън.

Руският президент Владимир Путин е от световните политици, срещу когото има най-много организирани, но неосъществени атентати, сред които има и опит за взривяване на самолета му. „През 2014 г. след инцидента с малайзийския самолет, свален с ракета, в световните медии се появи информация, че целта на украинската зенитна артилерия е бил не самолетът на „Малайзия Еърлайнс”, а този на руския президент, но двата много си приличали…“, пише в книгата си Иван Първанов. 


 

Сподели в
 

Журналисти, поети, общественици, членуващи в Дружеството за приятелство „България-Венецуела”, поднесоха цветя пред паметника на венецуелския национален герой Симон Боливар в столицата по повод националния празник на латиноамериканската страна - Деня на независимостта.

05.07.2020/16:04

Българският национален съвет за мир стартира онлайн петиция срещу изграждането на Координационен център на Североатлантическия алианс в морската ни столица. Това би била мишена на ответен удар при конфликт на пакта с Русия, алармира бившият военен разузнавач Чавдар Борачев, а доц. Чавдар Орманов чертае екологичните рискове. „Нужни са мостове, а не окопи,” апелира проф. Нако Стефанов на среща в Клуб „Журналист” на СБЖ.

04.07.2020/18:26

Издателят Иван Гранитски направи дарение на библиотеката на най-старото и най-голямо плевенско читалище „Съгласие 1869“.

04.07.2020/11:22

На 5 юли младите, но вече утвърдени на международната сцена пианисти Виктория Василенко и Сергей Редкин излизат на сцената на зала „България" в концерт - част от лятната програма на Софийската филхармония. В програмата са включени 11-и и 12-и концерт за пиано от Моцарт. На диригентския пулт застава маестро Пламен Джуров

02.07.2020/19:59

От 9 до 11 юли Плевен ще е домакин на третото издание на националния Фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“.

01.07.2020/18:01

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки