Начало
 
 

Хартиени вестници все още държат глави над водата...

31.01.2017 /15:09 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Така изглежда най-новият брой на в. „Кореспондент“

Доживяхме и това. Сайтове, електронни издания връхлитат като люти виелици, примамват, притеглят читателя. А хартиените креят и мрат. Последният покойник засега е вестник „7 дни спорт“...

На тоя фон в края на миналата есен

навърши годинка вестник „Кореспондент“ – областен вестник за Велико Търново.

Той се роди на 9 октомври 2015-а. В 20 страници. И – вече в третата си година – трябва да е „навъртял“ към 70 броя. Как го издържат, издателите си знаят.

Освен на реклама, залагат на интелигентността си и на думите на Умберто Еко, че „бъдещето е на добре списваните седмичници“.

„Кореспондент“ се състезава с вестниците „Борба“ и „Янтра днес“. И това, че все още го има, е знак за добрата работа на редакцията.

х х х

Миналата седмица 60 години стори друг седмичник – „Култура“. Добра възраст за отбелязване, но странно защо – освен във Фейсбук – не видях думи за поздрав.

А във вестника са работили и работят десетки талантливи колеги.

Познавах и сътрудничех на Георги Найденов, Стефан Продев, Димитър Шумналев, Владимир Михайлов, Христо Буцев, Нина Мирчева...

Там – още преди 1989-а – се водеха „войни“ с настъплението на панелното строителство, призоваваше се да се направ музей на старите трамваи в столицата, редовно се коментираха телевизионни предавания, правеше се много, за да бъде опазен духът на някогашна София.

Днес изданието е с малък тираж, скъпо, но това не е оправдание за мълчанието около юбилея в гилдията.

х х х

Към края: няколко думи за ново издание.

Казва се „Седмичен обзор“ и излиза на български и турски около половин година. Абонатите му били 5 000.

Има рубрики за спорт, култура, за семейството, за забава, за практични и полезни знания.

Главен редактор – Мехмед Юмер.

Завършвам с думите на тоя човек: „Никой не знае колко дълъг ще е животът на един вестник.“

Прав е.


 

Сподели в
 

Ново проучване установи, че тийнейджърите предпочитат да следват текущите новини събития чрез YouTube и други социални медийни платформи вместо новинарски агенции.

22.08.2019/16:51

"Журналистиката достигна нов минимум в историята" - така американският президент заклейми в Туитър указания за злепоставянето му, дадени от ръководството на "Ню Йорк Таймс".

21.08.2019/16:50

Антонина Лозанова завърши тази година видинската природо-математическа гимназия "Антим Първи", а наскоро спечели голямата награда на Международния фестивал за детско и младежко медийно изкуство "Арлекин".

20.08.2019/14:01

Една от най-големите тайни операции на ЦРУ се нарича „Присмехулник“ (Mockingbird). До ден-днешен повечето документи за нея са засекретени.

19.08.2019/16:51

В. “24 часа” е споменат в един от петте одобрени от Министерството на образованието и науката учебници по история за 10-и клас. Изданието ще влезе в сила през новата учебна 2019/2020 г., съобщават от редакцията.

18.08.2019/17:15
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 82 гости

Бързи връзки