Начало
 
 

Хартиени вестници все още държат глави над водата...

31.01.2017 /15:09 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Така изглежда най-новият брой на в. „Кореспондент“

Доживяхме и това. Сайтове, електронни издания връхлитат като люти виелици, примамват, притеглят читателя. А хартиените креят и мрат. Последният покойник засега е вестник „7 дни спорт“...

На тоя фон в края на миналата есен

навърши годинка вестник „Кореспондент“ – областен вестник за Велико Търново.

Той се роди на 9 октомври 2015-а. В 20 страници. И – вече в третата си година – трябва да е „навъртял“ към 70 броя. Как го издържат, издателите си знаят.

Освен на реклама, залагат на интелигентността си и на думите на Умберто Еко, че „бъдещето е на добре списваните седмичници“.

„Кореспондент“ се състезава с вестниците „Борба“ и „Янтра днес“. И това, че все още го има, е знак за добрата работа на редакцията.

х х х

Миналата седмица 60 години стори друг седмичник – „Култура“. Добра възраст за отбелязване, но странно защо – освен във Фейсбук – не видях думи за поздрав.

А във вестника са работили и работят десетки талантливи колеги.

Познавах и сътрудничех на Георги Найденов, Стефан Продев, Димитър Шумналев, Владимир Михайлов, Христо Буцев, Нина Мирчева...

Там – още преди 1989-а – се водеха „войни“ с настъплението на панелното строителство, призоваваше се да се направ музей на старите трамваи в столицата, редовно се коментираха телевизионни предавания, правеше се много, за да бъде опазен духът на някогашна София.

Днес изданието е с малък тираж, скъпо, но това не е оправдание за мълчанието около юбилея в гилдията.

х х х

Към края: няколко думи за ново издание.

Казва се „Седмичен обзор“ и излиза на български и турски около половин година. Абонатите му били 5 000.

Има рубрики за спорт, култура, за семейството, за забава, за практични и полезни знания.

Главен редактор – Мехмед Юмер.

Завършвам с думите на тоя човек: „Никой не знае колко дълъг ще е животът на един вестник.“

Прав е.


 

Сподели в
 

Високопоставен европейски наблюдател повдигна сериозни опасения за полицейското разследване на смъртта на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция.

17.10.2019/15:25

Като цяло нашата професия изключително девалвира в последните години. Благодарение и на нас, може би, защото проявяваме прекалена поносимост и толерантност към уродливите явления.

16.10.2019/16:51

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отчете "ясно изразено медийно пристрастие, както и риторика на нетърпимост" на политици в предизборната кампания и на парламентарните избори в Полша, но като цяло организацията смята, че вотът е преминал добре, информира АП.

15.10.2019/16:52

“Слезеш ли от екрана, след три дни са те забравили”. Бригита Чолакова често казва тези думи и в приятелска компания, и на живо от екрана на БНТ.

14.10.2019/16:52

Журналистите от френския "Монд" вече могат да избират кой да купува акции от вестника им – след публична битка със собствениците заради намесата на противоречив чешки магнат, пише Columbia Journalism Review.

13.10.2019/14:35
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 48 гости

Бързи връзки