Начало
 
 

Ирина Недева: Размиват се границите на журналистиката

30.01.2017 /12:00 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ирина Недева (Снимка: архив, БНР)

Къде е тънката граница между качествената журналистика и пиара, който доста често наблюдаваме в медийната среда? Потърсихме отговора заедно с колегата от „Хоризонт“ Ирина Недева, която е и председател на Асоциацията на европейските журналисти - България.

Граница между истинската журналистика и пиара в български условия за жалост е тънка.

Може би това е така от самото начало на функциониране на свободните медии, защото, като че ли в България нямаше добри традиции журналистиката да е независима от силните играчи в полето на политиката и на бизнеса.

Обяснимо - преди 89 г. проблемът е в зависимостта от държавните органи, а след това свободата нахлува по един безусловен начин, но това означава и свобода за това много лесно преминаване от полето на журналистиката в полето на пиара, отбеляза Ирина Недева.

Политиката има пръст в сектора

Много колеги, които са правили журналистика, след това се оказаха на важни постове в държавната администрация или в пресцентровете на големите политически централи. Но това е политическата част от историята, днес тя е по-малко тревожна от корпоративната, защото в това време на свобода много лесно пропускливи станаха границите между бизнес, корпоративни интереси и медии, допълни тя.

Според Недева разделителните линии между корпоративните и политическите зависимости не са ярки, защото може би става дума за политически връзки и интереси на отделни субекти на различни партии.

Проблемът е в това, че така или иначе политическото влияние вече може да се инструментализира и упражнява и като корпоративен натиск, посочи Ирина.

Свързани:   Ирина Недева от БНР оглавява АЕЖ - България

Ирина Недева е новият председател на управителния съвет (УС) на Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ - България), съобщава организацията.
Дата: 26.01.2017


 

Сподели в
 

Високопоставен европейски наблюдател повдигна сериозни опасения за полицейското разследване на смъртта на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция.

17.10.2019/15:25

Като цяло нашата професия изключително девалвира в последните години. Благодарение и на нас, може би, защото проявяваме прекалена поносимост и толерантност към уродливите явления.

16.10.2019/16:51

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отчете "ясно изразено медийно пристрастие, както и риторика на нетърпимост" на политици в предизборната кампания и на парламентарните избори в Полша, но като цяло организацията смята, че вотът е преминал добре, информира АП.

15.10.2019/16:52

“Слезеш ли от екрана, след три дни са те забравили”. Бригита Чолакова често казва тези думи и в приятелска компания, и на живо от екрана на БНТ.

14.10.2019/16:52

Журналистите от френския "Монд" вече могат да избират кой да купува акции от вестника им – след публична битка със собствениците заради намесата на противоречив чешки магнат, пише Columbia Journalism Review.

13.10.2019/14:35
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки