Начало
 
 

Ирина Недева: Размиват се границите на журналистиката

30.01.2017 /12:00 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ирина Недева (Снимка: архив, БНР)

Къде е тънката граница между качествената журналистика и пиара, който доста често наблюдаваме в медийната среда? Потърсихме отговора заедно с колегата от „Хоризонт“ Ирина Недева, която е и председател на Асоциацията на европейските журналисти - България.

Граница между истинската журналистика и пиара в български условия за жалост е тънка.

Може би това е така от самото начало на функциониране на свободните медии, защото, като че ли в България нямаше добри традиции журналистиката да е независима от силните играчи в полето на политиката и на бизнеса.

Обяснимо - преди 89 г. проблемът е в зависимостта от държавните органи, а след това свободата нахлува по един безусловен начин, но това означава и свобода за това много лесно преминаване от полето на журналистиката в полето на пиара, отбеляза Ирина Недева.

Политиката има пръст в сектора

Много колеги, които са правили журналистика, след това се оказаха на важни постове в държавната администрация или в пресцентровете на големите политически централи. Но това е политическата част от историята, днес тя е по-малко тревожна от корпоративната, защото в това време на свобода много лесно пропускливи станаха границите между бизнес, корпоративни интереси и медии, допълни тя.

Според Недева разделителните линии между корпоративните и политическите зависимости не са ярки, защото може би става дума за политически връзки и интереси на отделни субекти на различни партии.

Проблемът е в това, че така или иначе политическото влияние вече може да се инструментализира и упражнява и като корпоративен натиск, посочи Ирина.

Свързани:   Ирина Недева от БНР оглавява АЕЖ - България

Ирина Недева е новият председател на управителния съвет (УС) на Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ - България), съобщава организацията.
Дата: 26.01.2017


 

Сподели в
 

Ново проучване установи, че тийнейджърите предпочитат да следват текущите новини събития чрез YouTube и други социални медийни платформи вместо новинарски агенции.

22.08.2019/16:51

"Журналистиката достигна нов минимум в историята" - така американският президент заклейми в Туитър указания за злепоставянето му, дадени от ръководството на "Ню Йорк Таймс".

21.08.2019/16:50

Антонина Лозанова завърши тази година видинската природо-математическа гимназия "Антим Първи", а наскоро спечели голямата награда на Международния фестивал за детско и младежко медийно изкуство "Арлекин".

20.08.2019/14:01

Една от най-големите тайни операции на ЦРУ се нарича „Присмехулник“ (Mockingbird). До ден-днешен повечето документи за нея са засекретени.

19.08.2019/16:51

В. “24 часа” е споменат в един от петте одобрени от Министерството на образованието и науката учебници по история за 10-и клас. Изданието ще влезе в сила през новата учебна 2019/2020 г., съобщават от редакцията.

18.08.2019/17:15
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 83 гости

Бързи връзки