Начало
 
 

Медиите свикнаха да предъвкват публичните събития

29.01.2017 /18:50 | Автор : Жана Попова | Източник: Култура Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Румен Радев и Илиана Йотова започват - разбрахме. Не го повтаряйте до полуда

Президентската институция изглежда привлича най-силно телевизиите, защото все още дава храна за предавания, които да се излъчват пряко, понякога с часове. Веднага след демократичните промени, още бяха интересни церемониите в началото на всяко ново Народно събрание.

Предизвикването на предсрочни избори през последните няколко години обаче сякаш омаловажи ритуалите на депутатите.

Церемонията по назначаването на Марин Райков от президента Росен Плевнелиев за служебен премиер беше коментирана, например, от Магърдич Халваджян и Гала в „На кафе“. Тогава в „Нова тв“ сведоха отразяването на събитието до раздумка, нещо като политическа хомеопатия.

Сериализирането на церемониите се превърна в проблем, а не в ефект за телевизиите. Те все още продължават да смесват протоколните правилата с правилата, които самите те трябва да определят, за да предават пряко церемонии. Президентската институция е натоварена с изключително мощна символна власт, но в практиката на телевизиите символите се превръщат в тавтология.

Беновска преигра с ябълката

Встъпването в длъжност на новия президент отчетливо беше разделено на епизоди в телевизионен сериал. Започна се още от декември с поредица от интервюта на Росен Плевнелиев по националните телевизии, защото за първи път имахме президент, който не се кандидатира за втори мандат. Брифингът за журналисти в края на мандата се превърна в кич заради недохвърлена ябълка от Илиана Беновска, авторка на предаване по Канал 3.

Други специалисти е редно да анализират проблема на журналистката с щайгата ябълки на Канал 3, но Беновска сгреши в това, че преигра с този номер. Професионалната актриса-журналистка би изчакала Плевнелиев да й отговори на въпросите. Аматьорката отдаде повече значение на ябълките, отколкото на отговора. Защото сигурно въпросите, които Беновска зададе, вълнуват зрителите на телевизията й.

Последва прякото излъчване на полагането на клетвата на новия държавен глава Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова в Народното събрание, което „Нова тв“ и БНТ най-много рекламираха. Заклеването отдавна е превърнато от процедура в ритуал и това има своите основания, макар Конституцията да не го предвижда. Изисква се президентът и вицепрезидентът да присъстват в Народното събрание и да повтарят точно записани думи на клетвата.

Другото е въпрос на протоколна импровизация

В предаванията се чу питане защо патриархът на Българската православна църква не е, както обикновено, на трибуната, а е заедно с депутатите. Архивът на БНТ показа, че това не става за първи път. Пак в архива на БНТ са запазени кадри от клетвата на президентската двойка Желю Желев и Блага Димитрова, в които при полагането й те са рамо до рамо.

Но публичната роля на вицепрезидента се промени значително, след като Блага Димитрова се оттегли от поста. Разногласията между президента Росен Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова пък бяха специален обект на журналистически въпроси в края на мандата им.

Друг елемент от ритуала в деня на полагане на клетва е президентът да произнесе своята първа реч пред депутатите и гостите в Народното събрание. Речта на новия президент при прякото предаване на церемонията обаче влезе в репортажите главно с репликата: „Остава ви една седмица!“.

Телевизиите нямаха очакването, че депутатите ще влязат в диалог с бъдещия президент по време на неговата реч и не успяха веднага да покажат какво се случи в залата. По-късно репортерите разказаха как депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов подкани Румен Радев следващия път да е прочел предварително речта си, за да не я срича.

Изказвания имаше, диалог – не

Румен Радев от своя страна определи срока, в който ще видим следващата церемония – по закриването на 43-тото Народно събрание. Само БНТ направи предаване – изданието на „Референдум“ на 17 януари, в което основната тема беше резултатът от работата на това Народно събрание. Още тогава депутатите от ГЕРБ обясниха колко важно е удължаването на живота му с няколко дни, за да бъдат приети промените в Изборния кодекс.

И ако през цялото време президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов се опитваха да покажат колко разтърсваща е политическата криза, то предаването „Референдум“ - с цялата липса на дискусия, с цялата статичност и подреденост на изказванията, показа в какво се състои институционалната криза в политиката. Изказвания има, диалог между участниците в политическия ни живот - не.

Така телевизиите се прехвърлиха на следващия епизод от политическия сериал – „смяната на караула“, както нарекоха церемонията по встъпването в длъжност на новия президент. Общи снимки, положителна енергия в кабинета на Маргарита Попова, според нея самата, освирквания и аплодисменти за отиващия си президент, военен марш за идващия.

Телевизиите не пропуснаха нито един от детайлите в този ритуал. Но все още и БНТ, и „Нова тв“, и bTV следваха протокола на Президентството, вместо да създадат свой сценарий и своя режисура, за да превърнат една рутинна церемония в телевизионно събитие.


 

Сподели в
 

Ново проучване установи, че тийнейджърите предпочитат да следват текущите новини събития чрез YouTube и други социални медийни платформи вместо новинарски агенции.

22.08.2019/16:51

"Журналистиката достигна нов минимум в историята" - така американският президент заклейми в Туитър указания за злепоставянето му, дадени от ръководството на "Ню Йорк Таймс".

21.08.2019/16:50

Антонина Лозанова завърши тази година видинската природо-математическа гимназия "Антим Първи", а наскоро спечели голямата награда на Международния фестивал за детско и младежко медийно изкуство "Арлекин".

20.08.2019/14:01

Една от най-големите тайни операции на ЦРУ се нарича „Присмехулник“ (Mockingbird). До ден-днешен повечето документи за нея са засекретени.

19.08.2019/16:51

В. “24 часа” е споменат в един от петте одобрени от Министерството на образованието и науката учебници по история за 10-и клас. Изданието ще влезе в сила през новата учебна 2019/2020 г., съобщават от редакцията.

18.08.2019/17:15
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 79 гости

Бързи връзки