Начало
 
 

Медиите свикнаха да предъвкват публичните събития

29.01.2017 /18:50 | Автор : Жана Попова | Източник: Култура Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Румен Радев и Илиана Йотова започват - разбрахме. Не го повтаряйте до полуда

Президентската институция изглежда привлича най-силно телевизиите, защото все още дава храна за предавания, които да се излъчват пряко, понякога с часове. Веднага след демократичните промени, още бяха интересни церемониите в началото на всяко ново Народно събрание.

Предизвикването на предсрочни избори през последните няколко години обаче сякаш омаловажи ритуалите на депутатите.

Церемонията по назначаването на Марин Райков от президента Росен Плевнелиев за служебен премиер беше коментирана, например, от Магърдич Халваджян и Гала в „На кафе“. Тогава в „Нова тв“ сведоха отразяването на събитието до раздумка, нещо като политическа хомеопатия.

Сериализирането на церемониите се превърна в проблем, а не в ефект за телевизиите. Те все още продължават да смесват протоколните правилата с правилата, които самите те трябва да определят, за да предават пряко церемонии. Президентската институция е натоварена с изключително мощна символна власт, но в практиката на телевизиите символите се превръщат в тавтология.

Беновска преигра с ябълката

Встъпването в длъжност на новия президент отчетливо беше разделено на епизоди в телевизионен сериал. Започна се още от декември с поредица от интервюта на Росен Плевнелиев по националните телевизии, защото за първи път имахме президент, който не се кандидатира за втори мандат. Брифингът за журналисти в края на мандата се превърна в кич заради недохвърлена ябълка от Илиана Беновска, авторка на предаване по Канал 3.

Други специалисти е редно да анализират проблема на журналистката с щайгата ябълки на Канал 3, но Беновска сгреши в това, че преигра с този номер. Професионалната актриса-журналистка би изчакала Плевнелиев да й отговори на въпросите. Аматьорката отдаде повече значение на ябълките, отколкото на отговора. Защото сигурно въпросите, които Беновска зададе, вълнуват зрителите на телевизията й.

Последва прякото излъчване на полагането на клетвата на новия държавен глава Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова в Народното събрание, което „Нова тв“ и БНТ най-много рекламираха. Заклеването отдавна е превърнато от процедура в ритуал и това има своите основания, макар Конституцията да не го предвижда. Изисква се президентът и вицепрезидентът да присъстват в Народното събрание и да повтарят точно записани думи на клетвата.

Другото е въпрос на протоколна импровизация

В предаванията се чу питане защо патриархът на Българската православна църква не е, както обикновено, на трибуната, а е заедно с депутатите. Архивът на БНТ показа, че това не става за първи път. Пак в архива на БНТ са запазени кадри от клетвата на президентската двойка Желю Желев и Блага Димитрова, в които при полагането й те са рамо до рамо.

Но публичната роля на вицепрезидента се промени значително, след като Блага Димитрова се оттегли от поста. Разногласията между президента Росен Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова пък бяха специален обект на журналистически въпроси в края на мандата им.

Друг елемент от ритуала в деня на полагане на клетва е президентът да произнесе своята първа реч пред депутатите и гостите в Народното събрание. Речта на новия президент при прякото предаване на церемонията обаче влезе в репортажите главно с репликата: „Остава ви една седмица!“.

Телевизиите нямаха очакването, че депутатите ще влязат в диалог с бъдещия президент по време на неговата реч и не успяха веднага да покажат какво се случи в залата. По-късно репортерите разказаха как депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов подкани Румен Радев следващия път да е прочел предварително речта си, за да не я срича.

Изказвания имаше, диалог – не

Румен Радев от своя страна определи срока, в който ще видим следващата церемония – по закриването на 43-тото Народно събрание. Само БНТ направи предаване – изданието на „Референдум“ на 17 януари, в което основната тема беше резултатът от работата на това Народно събрание. Още тогава депутатите от ГЕРБ обясниха колко важно е удължаването на живота му с няколко дни, за да бъдат приети промените в Изборния кодекс.

И ако през цялото време президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов се опитваха да покажат колко разтърсваща е политическата криза, то предаването „Референдум“ - с цялата липса на дискусия, с цялата статичност и подреденост на изказванията, показа в какво се състои институционалната криза в политиката. Изказвания има, диалог между участниците в политическия ни живот - не.

Така телевизиите се прехвърлиха на следващия епизод от политическия сериал – „смяната на караула“, както нарекоха церемонията по встъпването в длъжност на новия президент. Общи снимки, положителна енергия в кабинета на Маргарита Попова, според нея самата, освирквания и аплодисменти за отиващия си президент, военен марш за идващия.

Телевизиите не пропуснаха нито един от детайлите в този ритуал. Но все още и БНТ, и „Нова тв“, и bTV следваха протокола на Президентството, вместо да създадат свой сценарий и своя режисура, за да превърнат една рутинна церемония в телевизионно събитие.


 

Сподели в
 

Работник в саудитското консулство в Истанбул даде шокиращи показания пред турския съд, разглеждащ делото за убийството на видния саудитски журналист Джамал Хашоги през октомври 2018 г., предаде Ройтерс.

04.07.2020/17:15

Радио-телевизионната корпорация BBC (Би Би Си) обяви, че съкращава 450 работни места в клона си в Англия, за да намали разходите и да преструктурира местните си новинарски бюра, предаде ДПА.

03.07.2020/16:51

Най-малко 186 журналисти от 35 страни са починали от коронавирус през последните 4 месеца, съобщава в Женева от неправителствената организация "Press Emblem Campaign" (PEC).

02.07.2020/15:25

Полската обществена телевизия ТVP не е изпълнила задължението си по закон да осигурява балансирано и непредубедено отразяване на кампанията за президентските избори, смята Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде ДПА.

01.07.2020/15:25

Сдружение „Сейв Хър БГ“ поиска извинение от водещия Николаос Цитиридис и от екипа на предаването му заради дискриминацията и обидите към жените на България.

30.06.2020/16:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки