Начало
 
 

Весислава Антонова поставя тъжна диагноза на журналистиката

29.01.2017 /09:39 | Автор : Добринка Добрева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Весислава Антонова (Снимка: Георги Корнейков, БНР)

“Когато медиите не са коректив на властта, те често стават нейна жертва“, заявява Весислава Антонова - журналист и председател на Центъра за развитие на медиите.

Представяме ви нейната позиция в предаването “Радиоприемница“ по БНР за развитието на медиите и връзките с властта:

Фалшивите новини не могат да бъдат забранени във век, в който каналите за разпространение на информацията са неограничени. Това е сериозен проблем, който подрива медийния пазар и доверието.

Неслучайно собствениците на авторитетни медии влязоха в преговори за обединяване в битката срещу фалшивите новини. Необходими са и опити за осветляване на собствеността на мнимите медии. Такъв опит е проектът “Медийно око“, чиято основна цел е да информира кои са медиите, които имат потенциал да разпространяват фалшиви новини, посочва Антонова:

Държавата може да се ангажира с регулациите, а медиите винаги трябва да са на една ръка далеч от властта. Когато те не са коректив на властта, често стават нейна жертва. За фалшивите новини и използването на медиите като оръжие и машина за пропаганда пише Умберто Еко в книгата си “Нулев брой“.

Това е тъжна диагноза за професията журналистика коментира още Весислава Антонова.


 

Сподели в
 

Високопоставен европейски наблюдател повдигна сериозни опасения за полицейското разследване на смъртта на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция.

17.10.2019/15:25

Като цяло нашата професия изключително девалвира в последните години. Благодарение и на нас, може би, защото проявяваме прекалена поносимост и толерантност към уродливите явления.

16.10.2019/16:51

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отчете "ясно изразено медийно пристрастие, както и риторика на нетърпимост" на политици в предизборната кампания и на парламентарните избори в Полша, но като цяло организацията смята, че вотът е преминал добре, информира АП.

15.10.2019/16:52

“Слезеш ли от екрана, след три дни са те забравили”. Бригита Чолакова често казва тези думи и в приятелска компания, и на живо от екрана на БНТ.

14.10.2019/16:52

Журналистите от френския "Монд" вече могат да избират кой да купува акции от вестника им – след публична битка със собствениците заради намесата на противоречив чешки магнат, пише Columbia Journalism Review.

13.10.2019/14:35
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 64 гости

Бързи връзки