Начало
 
 

Връчиха руските „Оскари“

28.01.2017 /10:38 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Наградените на ХV-то издание на руските оскари

Докато в САЩ едва започват да се гласят за киносъбитието на годината – връчването на „Оскар“, то в Москва на бляскава церемония се състоя ХV-то юбилейно връчване на наградите на Руската национална академия за киноизкуство и наука „Златен орел – 2017“.

И какво по-подходящо и достойно място за отличаване на достойните в седмото изкуство може да има от превърналия се в храм за всички обречени на киното „Мосфилм“.

Церемонията откри министърът на културата на РФ Владимир Медински, който завладя залата с вълнуващото си слово: „Гледайте руско кино и го обичайте, посещавайте киносалоните заедно с цялото си семейство – каза той. – Холивуд ще преживее без такава подкрепа, а нашето кино – не.“

Едно от най-трогателните изявления в залата беше на актрисата Олга Пагодина, която грабна „Златен орел“ в категорията „Най-добра женска роля в телевизията“, като се превъплъти в ролята на легендата на световния цирк - укротителката на тигри Маргарита Назарова в едноименния тв сериал. Актрисата си призна, че цели 20 лета е вървяла към тази своя роля и че лентата за нея е най-важната в живота й.

„Орелът“ за най-добра мъжка роля грабна внукът на легендата на руското кино Олег Янковски – Иван Янковски. Младият актьор беше отличен за своята роля в „Дама пика“.

С бурни аплодисменти беше посрещнат филмът на Андрей Кончаловски „Рай“, който след огромния успех на кинофестивала във Венеция, получи „Златен орел“ в три номинации – най-добра режисура, най-добър филм и най-добра женска роля. Черно-бялата лента разказва разтърсващо за събития от Втората световна война, в центъра на които е съдбата на руска емигрантка (в ролята Юлия Висоцка, съпругата на Андрей Кончаловски), участваща в Съпротивата във Франция и спасила много еврейски деца. Кончаловски е посветил филма си на всички онези емигранти, които са дали живота си, за да спасят други. При поемането на наградата Андрей Кончаловски не пропусна да каже, че 27 януари е Денят в памет на жертвите на холокоста.

За най-добра женска поддържаща роля беше отличена Елена Яковлева във филма „Най-прекрасният ден“. А Сергей Шакуров получи „Златен орел“ за най-добра подкрепяща мъжка роля в лентата „Екипаж“.

10-серийният „Клим“ на режисьора Карен Оганесян с продуцент Александър Цекало беше награден за най-добър тв мини сериал, „Тихият Дон“ на режисьора Сергей Урсуляк  получи отличие за най-добър телевизионен сериал.  

„Златен орел“ беше раздаден и в категориите за най-добър неигрален филм, анимационен, за най-добър сценарий. От тази година организаторите на събитието са въвели три нови категории и това са за най-добър гримьор, специални ефекти в киното и за късометражен филм.

 

Снимки Арина Мостовшчикова

Сподели в
 

Издателят Иван Гранитски направи дарение на библиотеката на най-старото и най-голямо плевенско читалище „Съгласие 1869“.

04.07.2020/11:22

На 5 юли младите, но вече утвърдени на международната сцена пианисти Виктория Василенко и Сергей Редкин излизат на сцената на зала „България" в концерт - част от лятната програма на Софийската филхармония. В програмата са включени 11-и и 12-и концерт за пиано от Моцарт. На диригентския пулт застава маестро Пламен Джуров

02.07.2020/19:59

От 9 до 11 юли Плевен ще е домакин на третото издание на националния Фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“.

01.07.2020/18:01

Уменията и талантите си премерят инструменталисти и композитори, посветили своите производения и творчествона планетата ни и нейното оцеляване.

01.07.2020/15:18

Какво мислят у нас за красотата и самочувствието показват данните от провокативно изследване на „Галъп интернешънъл“ за самочувствието, красотата и ценностите по поръчка на „Жената днес“ и „Рубела Бюти“.

01.07.2020/15:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки