Начало
 
 

Дулинко Дулев стана почетен гражданин на Разград

28.01.2017 /09:42 | Източник: bta/dariknews.bg/ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дулинко Дулев е частица от духовния облик на Разград

Поетът, журналист и общественик Дулинко Дулев е новият почетен гражданин на Разград. Предложението бе гласувано на тържествено заседание на Общинския съвет и подкрепено единодушно от съветниците.

Кметът Валентин Василев и председателите на групите общински съветници изразиха мнение, че удостояването на изявения творец и общественик с почетното звание е напълно заслужено и достойно.

Гости на тържествената сесия, посветена на Деня на Разград - 28 януари, бяха областният управител Манол Кившанов, бившият народен представител Михаил Тодоров, дългогодишният кмет на общината Венелин Узунов, ученици, граждани и др.

В общината бе открита фотоизложба с най-добрите творби от конкурса "Уловени мигове от Разград". Фотонадпреварата бе организирана от общината и Центъра за ученическо техническо и научно творчество.

Дулинко Дулев е роден на 23 февруари 1947 г. в село Дебнево, Троянско. Завършил е българска филология във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“. От 1973 г. живее и работи като журналист в Разград, като за известен период работи и като драматург на ДТ „Антон Страшимиров“, а също и като специалист в Дирекция „Култура“ на Общината.

Членува в СБП и СБЖ

Дулинко Дулев е автор на поетичните книги „Образцови хора“ /1987/, „Записки на пенсионирания мускетар“ /1997/, „Записките на замръзналия шерп“ /2001/, „Тъжносмешни стихотворения“ /2010/, „Онкологична стихотерапия“ /2015/, „Класически и други творби“ /2016/.

Той е автор и на историко-публицистичните изследвания „Разградските карикатурни изложби“ /2003/ и „Епопея на незапомнените Разград и Сръбско-българската война през 1885 г.“ /2007/.

Негови творби са публикувани в редица български и чуждестранни вестници, списания, антологии и библиотечни поредици. Нносител е на десетки литературни и журналистически награди, а също и на наградите „Златен пегас“ и „Никола Икономов“ на Община Разград.

Дулинко Дулев е член в Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и Съюза на  българските кинодейци. Автор е на десетки краеведски изследвания и публикации в печата за миналото на Разград и района, които са безспорен принос, както за популяризирането на родния край, така и за патриотичното възпитание на младото поколение.

Свързани:   Предлагат Дулинко Дулев за „Почетен гражданин на Разград”

Журналистът, поет и общественик Дулинко Дулев е предложен за удостояване със званието "Почетен гражданин на Разград". Отличието се връчва по повод на празника на града - 28 януари.
Дата: 21.01.2017


 

Сподели в
 

Ботев (Пловдив) приема Славия в контролна среща преди подновяването на шампионата. Спарингът ще се състои на 29 май от 17:00 ч. на централния терен на "Футболен комплекс Ботев 1912".

29.05.2020/09:05

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе регулации за социалните мрежи в интернет или дори да ги спре, предаде Ройтерс.

28.05.2020/09:04

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки