Дулинко Дулев стана почетен гражданин на Разград

28.01.2017 /09:42 | Източник: bta/dariknews.bg/ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дулинко Дулев е частица от духовния облик на Разград

Поетът, журналист и общественик Дулинко Дулев е новият почетен гражданин на Разград. Предложението бе гласувано на тържествено заседание на Общинския съвет и подкрепено единодушно от съветниците.

Кметът Валентин Василев и председателите на групите общински съветници изразиха мнение, че удостояването на изявения творец и общественик с почетното звание е напълно заслужено и достойно.

Гости на тържествената сесия, посветена на Деня на Разград - 28 януари, бяха областният управител Манол Кившанов, бившият народен представител Михаил Тодоров, дългогодишният кмет на общината Венелин Узунов, ученици, граждани и др.

В общината бе открита фотоизложба с най-добрите творби от конкурса "Уловени мигове от Разград". Фотонадпреварата бе организирана от общината и Центъра за ученическо техническо и научно творчество.

Дулинко Дулев е роден на 23 февруари 1947 г. в село Дебнево, Троянско. Завършил е българска филология във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“. От 1973 г. живее и работи като журналист в Разград, като за известен период работи и като драматург на ДТ „Антон Страшимиров“, а също и като специалист в Дирекция „Култура“ на Общината.

Членува в СБП и СБЖ

Дулинко Дулев е автор на поетичните книги „Образцови хора“ /1987/, „Записки на пенсионирания мускетар“ /1997/, „Записките на замръзналия шерп“ /2001/, „Тъжносмешни стихотворения“ /2010/, „Онкологична стихотерапия“ /2015/, „Класически и други творби“ /2016/.

Той е автор и на историко-публицистичните изследвания „Разградските карикатурни изложби“ /2003/ и „Епопея на незапомнените Разград и Сръбско-българската война през 1885 г.“ /2007/.

Негови творби са публикувани в редица български и чуждестранни вестници, списания, антологии и библиотечни поредици. Нносител е на десетки литературни и журналистически награди, а също и на наградите „Златен пегас“ и „Никола Икономов“ на Община Разград.

Дулинко Дулев е член в Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и Съюза на  българските кинодейци. Автор е на десетки краеведски изследвания и публикации в печата за миналото на Разград и района, които са безспорен принос, както за популяризирането на родния край, така и за патриотичното възпитание на младото поколение.

Свързани:   Предлагат Дулинко Дулев за „Почетен гражданин на Разград”

Журналистът, поет и общественик Дулинко Дулев е предложен за удостояване със званието "Почетен гражданин на Разград". Отличието се връчва по повод на празника на града - 28 януари.
Дата: 21.01.2017


 

Сподели в
 

Само свободни и независими от политическо и икономическо влияние медии могат да се противопоставят на опасни процеси, които застрашават демокрацията.

16.10.2019/09:03

В личната вендета на лидера на "Атака", понастоящем и кандидат за кмет на София - Волен Сидеров, с Българската национална телевизия (БНТ) е на път да бъде въвлечено и цялото Народно събрание.

15.10.2019/09:02

В Турция са арестували кореспондента на дубайската телевизия "Ал Арабия" Зейдан Зенглу във връзка с работата му по отразяване на турската военна операция "Извор на мира" в Сирия, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на сайта на телевизията.

14.10.2019/09:01

“Фондация за активно развитие на уеб“ удължава срока за регистрация в конкурса Сайт на годината. Поради големия интерес към единствената българска надпревара за уеб проекти регистрации ще се приемат до 14 октомври, включително.

13.10.2019/09:07

Проф. д-р Веселина Вълканова е новият декан на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК). Тя е избрана с 33 гласа на общо събрание, в конкуренция с още една кандидатура.

12.10.2019/09:06
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки