Начало
 
 

Грета Ганчева записа диск с прочутата песен за Че Гевара

25.01.2017 /18:44 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Грета Ганчева и посланик Педро Пабло Сан Хорхе във финала на изпълнението на песента за Че Гевара

Популярната ни певица предизвика фурор със страстното си изпълнение си на хита на кубинския композитор и поет Карлос Пуебла по време на приема в чест на националния празник на Куба, даден от посланика на страната у нас Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе, който също пя заедно с Грета

Приемът в посолството на Куба у нас  в чест на националния празник на страната миналата вечер препълни залите на дипломатическата мисия с много настоящи и бивши министри, депутати, посланици и дипломати от почти всички представени в София държави, бизнесмени, университетски преподаватели, писатели, журналисти, приятели на Куба, испанисти, студенти и т.н.

Посланикът на Куба Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе отправи приветствени думи към всички гости и отбеляза, че независимо от трудните международни условия Куба успешно продължава да актуализира и усъвършенства своя социално-икономически модел, а също и да оказва помощ на всички нуждаещи се от учителите и лекарите й страни и народи.

Посланикът благодари за доброто сътрудничество на Асоциацията за приятелство „България-Куба”, както и на организациите на кубинците, живеещи в България и Македония.

В акцент на вечерта се превърна посветената на Ернесто Че Гевара известна песен на кубинския композитор Карлос Пуебла Hasta siempre, Comandante („Завинаги, Команданте”), страстно изпълнена на испански от популярната ни певица Грета Ганчева. Заедно с нея пя както цялата зала, така и Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе.

Посланикът обяви, че Грета е записала песента на диск, който е издаден от Асоциацията за приятелство „България-Куба” по повод навършващите се тази година 50 години от гибелта на легендарния революционер. Той е убит в Боливия на 9 октомври 1967 г.

Карлос Пуебла написва песента Hasta siempre, Comandante през 1965 г. като отзвук на разгласеното тогава в Куба писмо на Че Гевара, с което той се сбогува с кубинския народ, отказва се от държавните си постове в Хавана и обявява, че заминава да се сражава за свободата на други народи. Песента, чието оригинално изпълнение е на самия Карлос Пуебла, е много популярна в цял свят и се изпълнява от много други известни певци.

Версията и аранжиментът, избралаи от Грета Ганчева за нейната интерпретация на прочутия хит, са от изпълнението на французойката Натали Кардон, която през 1997 г. (по повод 30-годишнината от гибелта на Че Гевара) записва свой, придобил голяма известност видеоклип.

Издалата диска на нашата певица Асоциация за приятелство „България-Куба” няма да го използва с комерсиална цел, а ще го подарява на свои партньорски организации от чужбина и на приятели на Куба. През ноември т.г. Асоциацията ще домакинства в София на Централноевропейска среща за солидарност с Куба. Председател на Асоциацията е испанистката Тамара Такова, а почетен председател - Станка Шопова.

След възпламеняващото си изпълнение на снощния прием на Hasta siempre, Comandante, Грета Ганчева изпя и любимата на всички българи „Моя страна, моя България”. Гостите на празника също пяха заедно с нея.

Фиестата в посолството продължи с включването на емблематичната с „кубинския” си темперамент Йорданка Христова. Първата си песен тя посвети на своя колега и приятел Бисер Киров, който ни напусна миналата година и който също като нея бе известен с голямата си взаимна обич към Куба, а също и с популярността си в Русия и Германия. Данчето изпя в негова памет руския хит „Миллион алых роз” („Милион алени рози”). И продължи с кубинска песен от репертоара на Buenavista Social Club.

Горещите ритми стигнаха още по-високи градуси, когато микрофонът премина към младата и магнетична кубинка Ясмина, която се изявява като певица в съседна Македония. Нейните изпълнения заредиха всички с най-жежки тропически емоции, напук на софийската зима отвън. Автентично мохито с кубински ром допълваше атмосферата на празника.

Снимки: Къдринка Къдринова

* * *

Предлагаме текста на песента на Карлос Пуебла за Че Гевара на испански и на български:

 

Hasta siempre, Comandante

Carlos Puebla

 

Aprendimos a quererte

desde la histórica altura

donde el Sol de tu bravura

le puso cerco a la muerte.

 

Aquí se queda la clara,

la entrañable transparencia,

de tu querida presencia,

Comandante Che Guevara.

Tu mano gloriosa y fuerte

sobre la Historia dispara

cuando todo Santa Clara

se despierta para verte.

 

Vienes quemando la brisa

con soles de primavera

para plantar la bandera

con la luz de tu sonrisa.

 

Tu amor revolucionario

te conduce a nueva empresa

donde esperan la firmeza

de tu brazo libertario.

 

Seguiremos adelante,

como junto a ti seguimos,

y con Fidel te decimos:

¡Hasta siempre, Comandante!

 

 

Завинаги, Команданте

Карлос Пуебла

 

Оттам ни идва любовта -

от историческата висота,

где огрян от храбростта,

ти взе в обсада смъртта.

 

Няма никаква раздяла.

Остава с нас неоспоримо

присъствието ти незримо,

команданте Че Гевара.

Спусъка на историята дръпна

ръката ти славна и здрава,

когато цяла Санта Клара

те посрещна в утрин смътна.

 

Идваш и вятъра палиш,

носиш слънце и пролет,

знаме развяваш в полет,

            с усмивка грееш и галиш.

 

Революция, обич и сила

в посока нова те водят

и тътне на хоризонта боят

за свободата свята и мила.

 

Пътят ни е константен,

напред продължаваме

и с Фидел клетва даваме:

Завинаги, Команданте!

 

(Превод от испански : К. Къдринова)

 

 

Сподели в
 

„Надявам се, че успяваме да разведрим читателите, а и себе си. Словото е лечебно и дано даде резултат. Ще продължим с рецитала”, заяви поетесата Христина Комаревска, инициатор на „Извънреден рецитал” във Фейсбук.

29.03.2020/15:32

Плевенчанинът Димитър Петров, председател на Сдружение „Приятели в приключенията“, създаде най-богатата туристическа виртуална библиотека в България.

28.03.2020/13:49

Covid-19 е жестоко изпитание за всички, но кога ще говорим за короната на глада в света, пита в интервю посланичката на Куба у нас Каридад Ямира Куето Милиан. Тя разказва са медицинските бригади от родината й, които в момента работат в 37 държави в света.

27.03.2020/21:06

Днес в сайта „Плевенпрес.com” е публикувано интервю с директора на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” Васил Василев. Ето какво отговаря директорът на Плевенския театър:

27.03.2020/18:07

Иван Гранитски e новият лауреат на Националната литературна награда „Пеньо Пенев”, реши на заседание общинският съвет в Димитровград.

27.03.2020/13:47

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки