Начало
 
 

Грета Ганчева записа диск с прочутата песен за Че Гевара

25.01.2017 /18:44 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Грета Ганчева и посланик Педро Пабло Сан Хорхе във финала на изпълнението на песента за Че Гевара

Популярната ни певица предизвика фурор със страстното си изпълнение си на хита на кубинския композитор и поет Карлос Пуебла по време на приема в чест на националния празник на Куба, даден от посланика на страната у нас Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе, който също пя заедно с Грета

Приемът в посолството на Куба у нас  в чест на националния празник на страната миналата вечер препълни залите на дипломатическата мисия с много настоящи и бивши министри, депутати, посланици и дипломати от почти всички представени в София държави, бизнесмени, университетски преподаватели, писатели, журналисти, приятели на Куба, испанисти, студенти и т.н.

Посланикът на Куба Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе отправи приветствени думи към всички гости и отбеляза, че независимо от трудните международни условия Куба успешно продължава да актуализира и усъвършенства своя социално-икономически модел, а също и да оказва помощ на всички нуждаещи се от учителите и лекарите й страни и народи.

Посланикът благодари за доброто сътрудничество на Асоциацията за приятелство „България-Куба”, както и на организациите на кубинците, живеещи в България и Македония.

В акцент на вечерта се превърна посветената на Ернесто Че Гевара известна песен на кубинския композитор Карлос Пуебла Hasta siempre, Comandante („Завинаги, Команданте”), страстно изпълнена на испански от популярната ни певица Грета Ганчева. Заедно с нея пя както цялата зала, така и Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе.

Посланикът обяви, че Грета е записала песента на диск, който е издаден от Асоциацията за приятелство „България-Куба” по повод навършващите се тази година 50 години от гибелта на легендарния революционер. Той е убит в Боливия на 9 октомври 1967 г.

Карлос Пуебла написва песента Hasta siempre, Comandante през 1965 г. като отзвук на разгласеното тогава в Куба писмо на Че Гевара, с което той се сбогува с кубинския народ, отказва се от държавните си постове в Хавана и обявява, че заминава да се сражава за свободата на други народи. Песента, чието оригинално изпълнение е на самия Карлос Пуебла, е много популярна в цял свят и се изпълнява от много други известни певци.

Версията и аранжиментът, избралаи от Грета Ганчева за нейната интерпретация на прочутия хит, са от изпълнението на французойката Натали Кардон, която през 1997 г. (по повод 30-годишнината от гибелта на Че Гевара) записва свой, придобил голяма известност видеоклип.

Издалата диска на нашата певица Асоциация за приятелство „България-Куба” няма да го използва с комерсиална цел, а ще го подарява на свои партньорски организации от чужбина и на приятели на Куба. През ноември т.г. Асоциацията ще домакинства в София на Централноевропейска среща за солидарност с Куба. Председател на Асоциацията е испанистката Тамара Такова, а почетен председател - Станка Шопова.

След възпламеняващото си изпълнение на снощния прием на Hasta siempre, Comandante, Грета Ганчева изпя и любимата на всички българи „Моя страна, моя България”. Гостите на празника също пяха заедно с нея.

Фиестата в посолството продължи с включването на емблематичната с „кубинския” си темперамент Йорданка Христова. Първата си песен тя посвети на своя колега и приятел Бисер Киров, който ни напусна миналата година и който също като нея бе известен с голямата си взаимна обич към Куба, а също и с популярността си в Русия и Германия. Данчето изпя в негова памет руския хит „Миллион алых роз” („Милион алени рози”). И продължи с кубинска песен от репертоара на Buenavista Social Club.

Горещите ритми стигнаха още по-високи градуси, когато микрофонът премина към младата и магнетична кубинка Ясмина, която се изявява като певица в съседна Македония. Нейните изпълнения заредиха всички с най-жежки тропически емоции, напук на софийската зима отвън. Автентично мохито с кубински ром допълваше атмосферата на празника.

Снимки: Къдринка Къдринова

* * *

Предлагаме текста на песента на Карлос Пуебла за Че Гевара на испански и на български:

 

Hasta siempre, Comandante

Carlos Puebla

 

Aprendimos a quererte

desde la histórica altura

donde el Sol de tu bravura

le puso cerco a la muerte.

 

Aquí se queda la clara,

la entrañable transparencia,

de tu querida presencia,

Comandante Che Guevara.

Tu mano gloriosa y fuerte

sobre la Historia dispara

cuando todo Santa Clara

se despierta para verte.

 

Vienes quemando la brisa

con soles de primavera

para plantar la bandera

con la luz de tu sonrisa.

 

Tu amor revolucionario

te conduce a nueva empresa

donde esperan la firmeza

de tu brazo libertario.

 

Seguiremos adelante,

como junto a ti seguimos,

y con Fidel te decimos:

¡Hasta siempre, Comandante!

 

 

Завинаги, Команданте

Карлос Пуебла

 

Оттам ни идва любовта -

от историческата висота,

где огрян от храбростта,

ти взе в обсада смъртта.

 

Няма никаква раздяла.

Остава с нас неоспоримо

присъствието ти незримо,

команданте Че Гевара.

Спусъка на историята дръпна

ръката ти славна и здрава,

когато цяла Санта Клара

те посрещна в утрин смътна.

 

Идваш и вятъра палиш,

носиш слънце и пролет,

знаме развяваш в полет,

            с усмивка грееш и галиш.

 

Революция, обич и сила

в посока нова те водят

и тътне на хоризонта боят

за свободата свята и мила.

 

Пътят ни е константен,

напред продължаваме

и с Фидел клетва даваме:

Завинаги, Команданте!

 

(Превод от испански : К. Къдринова)

 

 

Сподели в
 

На 5 юли младите, но вече утвърдени на международната сцена пианисти Виктория Василенко и Сергей Редкин излизат на сцената на зала „България" в концерт - част от лятната програма на Софийската филхармония. В програмата са включени 11-и и 12-и концерт за пиано от Моцарт. На диригентския пулт застава маестро Пламен Джуров

02.07.2020/19:59

От 9 до 11 юли Плевен ще е домакин на третото издание на националния Фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“.

01.07.2020/18:01

Уменията и талантите си премерят инструменталисти и композитори, посветили своите производения и творчествона планетата ни и нейното оцеляване.

01.07.2020/15:18

Какво мислят у нас за красотата и самочувствието показват данните от провокативно изследване на „Галъп интернешънъл“ за самочувствието, красотата и ценностите по поръчка на „Жената днес“ и „Рубела Бюти“.

01.07.2020/15:15

Звездата на Лил Виктор Осимен получи в журналистическа анкета тазгодишното издание на наградата “Марк-Вивиен Фое” за най-добър африкански футболист за сезона в Лига 1.

30.06.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки