Начало
 
 

В Благоевград негодуват срещу идилична книга за мафиота Тото Риина

09.01.2017 /16:20 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По заповед на Тото Риина колата на съдията Джовани Фалконе е взривена през 1992-ра. При атентата загива не само съдията антимафиот, но и младата чу съпруга, както и охраната

Общинският съвет по наркотични вещества в Благоевград, организаторите и участниците в конкурса в памет на Джовани Фалконе „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“ изразиха възмущение от издаването у нас на книга на сина на мафиотския бос

ДО
БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ
ЧРЕЗ СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ

УВАЖАЕМИ БЪЛГАРСКИ ЖУРНАЛИСТИ,

Общинският съвет по наркотични вещества Благоевград, организаторите и участниците в конкурса в памет на Джовани Фалконе „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“ (създаден от община Благоевград и посолството на Република Италия с подкрепата на фондация „Джовани и Франческа Фалконе“) се обръщат към Вас по повод скандален факт – книгата на сина на Салваторе Риина (свързан с убийството на Джовани Фалконе, Паоло Борселино и други) с наименование „Семейният живот на Риина“. Тя представя Салваторе Риина като добър и отговорен баща, който учи сина си на християнски ценности, създава му условия за добро образование извън потискащите училища на бедните и подарява щастлив живот на семейството си. Подобна книга излезе и за Пабло Ескобар. Такава ли е истината за тези „добри и отговорни бащи“?

Свидетели сме, че нашето съвремие отправя противоречиви послания към децата ни и те не могат да отличат достойните примери за подражание и определяне на поведението им в личен и професионален аспект. Често се случва чрез медиите, киноиндустрията и интернет да се налагат като водещи и влияещи върху развитието на подрастващите, лица от престъпния свят, лица от мафията, лица без духовни ценности,  без морал.

Ето защо възпитанието на децата от най-ранна възраст трябва да изключва възможността подобни лицемерни и престъпни прояви да съществуват и да изкривяват представите им за нормалния начин на живот и реализация на индивида. Преценено е, че фашизмът и неговата реклама чрез определени книги, песни или видеоматериали са опасни за човечеството и са приети съответните законови ограничения и забрани за тяхното разпространение.

Мафията, в това число и наркомафията, извършва престъпления, които засягат цели територии, голям брой население и особено унищожително действат срещу децата и младото поколение. Ето защо е недопустимо да се създават и разпространяват всякакви форми, които популяризират по позитивен начин имената и живота на престъпниците.

Днес много млади хора сами се предлагат за наркодилъри, продават дрога в училищата на своите съученици. Те се изживяват като съвременни герои вследствие на наложените извратени представи за чест и достойнство, дължащи се отново на противоречивите внушения от медиите или интернет. Най-малките дилъри в България, със самочувствието на авторитети в училищата, са 12-13 годишни ученици – VI, VII клас.

Имахме случай, при който отличник, дете на състоятелно семейство, се отказа от училище, за да стане „най-големия“ наркодилър от София до Кулата повлиян от поведението, медийната популярност, правна недосегаемост и финансово благополучие на един от наркобароните в България. Благодарение на кампанията за „спасение“ на конопа и почти ежедневното убеждаване за лечебните свойства на марихуаната деца от 5 клас пробват да пушат трева, а родителите им разрешават, за да не ползват тютюн. 

Настояваме българските журналисти да гарантират чиста и подкрепяща информационна среда за растящото поколение, а не увличаща го в престъпление, наказание и страдание. Бездействието, заиграването с лицемерни права и отричането на реалностите може само да увеличи размера и влиянието на престъпността, на мафията. 

Сподели в
 

„Надявам се, че успяваме да разведрим читателите, а и себе си. Словото е лечебно и дано даде резултат. Ще продължим с рецитала”, заяви поетесата Христина Комаревска, инициатор на „Извънреден рецитал” във Фейсбук.

29.03.2020/15:32

В Културен център „Морско казино“ в Бургас на 30 март от 18.00 часа журналистът Слави Томов трябваше да представи „5-те случая“ на Зигмунд Фройд, което очевидно няма да стане заради извънредните мерки поради пандемията от коронавирус

29.03.2020/15:30

Плевенчанинът Димитър Петров, председател на Сдружение „Приятели в приключенията“, създаде най-богатата туристическа виртуална библиотека в България.

28.03.2020/13:49

Covid-19 е жестоко изпитание за всички, но кога ще говорим за короната на глада в света, пита в интервю посланичката на Куба у нас Каридад Ямира Куето Милиан. Тя разказва са медицинските бригади от родината й, които в момента работат в 37 държави в света.

27.03.2020/21:06

Днес в сайта „Плевенпрес.com” е публикувано интервю с директора на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” Васил Василев. Ето какво отговаря директорът на Плевенския театър:

27.03.2020/18:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки