Начало
 
 

Найден Вълчев: Цензурата вчера - цензурата днес

06.01.2017 /23:19 | Автор : Найден Вълчев | Източник: Литературен свят и СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Найден Вълчев

Излязла преди време във вестник "Литературен свят", предлаганата тук публикация на Найден Вълчев повдига важни и, уви, непреходни проблеми на писателската и журналистическата професии

Имах в онова време, което сега наричаме „вчера”, едно стихотворение за зимата и пролетта. Зимата трупа преспи, бушува, пък пролетта й казва, че въпреки всичко - тя ще дойде. Зимата съска, свирепее, - „но аз не мога да не дойда” й повтаря пролетта. След следващите вихрушки и го потретя дори.

Някакъв опасен намек ли съзираха редакторите - в „Литературен фронт”, в „Пламък”, пролетният „Копнеж” не проби. След време едвам „го пробута” Добри Жотев в „Стършел”.

Имах една закачка, в която се заяждах с гъвкавите позиции на оперативната критика. Гледам в „тетрадката по всичко” - било е около 1978 година. Там се казва: - Преди време, когато Анастас Стоянов беше секретар на Съюза на българските писатели, печатът веднага беше наводнен от рецензии за него. Влагайки и своите усилия към общокритическия ентусиазъм, аз написах шега:

Рецензенти, кяр ще падне. Дайте газ!
Всеки по писание за Анастас!

Не успях да я напечатам, защото не била принципна и била много лична.

Години време след това секретар на Съюза стана Лъчезар Еленков. В печата пак се явиха много рецензии за него. Влагайки и своите усилия към общокритическия ентусиазъм и поучен от критиците аз преработих своята „епиграмка в рамка”. Дано е станала принципна и нелична. Дано сега успея да я напечатам. В този си нов вид тя звучеше така:

Рецензенти, кяр ще падне. С още жар!
Всеки по писание за Лъчезар!

Само че пак не видя бял свят.

Но това беше „вчера”. Сега ми приемат във вестник „Трета възраст” разговор и строфи за пенсионера. В тях се казва:

Косите ти са бели,
животът ти е чер,
а Бойко пак се цели
във теб, пенсионер.

Излиза вестникът и гледам:

Косите ти са бели,
животът ти е чер,
а някой пак се цели
във теб, пенсионер.

Защо така, бе? - питам девойката. - Пазя си хляба, ми отвръща. Плаха е като сърна. Може би е права: ще я сгромолясат за нищо. А генерал дьо Гол сутрин гледал вестниците и се заливал от смях като виждал как са го окарикатурили художниците. Но това било във Франция.

Минали са две-три години след „Трета възраст”. Сега е септември 2016. Разказвам за това в друго интервю за вестник „България днес”. Цитирам споменатата строфа и я виждам и тук не с „Бойко”, а с „някой”.

Крача с вестника в ръка, утрото е есенно приятно, пълно със свобода на словото.

Сподели в
 

„Надявам се, че успяваме да разведрим читателите, а и себе си. Словото е лечебно и дано даде резултат. Ще продължим с рецитала”, заяви поетесата Христина Комаревска, инициатор на „Извънреден рецитал” във Фейсбук.

29.03.2020/15:32

Плевенчанинът Димитър Петров, председател на Сдружение „Приятели в приключенията“, създаде най-богатата туристическа виртуална библиотека в България.

28.03.2020/13:49

Covid-19 е жестоко изпитание за всички, но кога ще говорим за короната на глада в света, пита в интервю посланичката на Куба у нас Каридад Ямира Куето Милиан. Тя разказва са медицинските бригади от родината й, които в момента работат в 37 държави в света.

27.03.2020/21:06

Днес в сайта „Плевенпрес.com” е публикувано интервю с директора на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” Васил Василев. Ето какво отговаря директорът на Плевенския театър:

27.03.2020/18:07

Иван Гранитски e новият лауреат на Националната литературна награда „Пеньо Пенев”, реши на заседание общинският съвет в Димитровград.

27.03.2020/13:47

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки