Начало
 
 

От Дядо Коледа - през Дядо Мраз, и отново към Дядо Коледа

31.12.2016 /17:10 | Автор : Олег Ковачев | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вярвай и в Дядо Коледа, и в Дядо Мраз – тогава получаваш 2 подаръка!

Преди години правих едно предаване по БНТ- „Шок” се наричаше. Тогава, ровейки се в стари вестници, открих любопитен факт.

Един поет, пишещ главно стихчета за деца, беше направил смешни пируети в творчеството си в зависимост от политическата ситуация в България. Ето някои от произведенията му:

Коледа В планината шум се вдига, Дядо Коледа пристига. Със чувала на шейната, бърза, бърза при децата. А пък те към него тичат, щото много го обичат. Затова са тъй засмени в нови дрехи пременени...

Има още няколко куплета, които славят добрия старец. Годината е 1942-ра. Следва стихче от 1948 г.

Нова година От звездите засияла е гората снежно бяла. Там се спуска със шейната, за да стигне при децата Дядо Мраз с усмивка блага, дето много му приляга. Той дечицата обича, куп подаръци нарича на послушните деца, дето са с добри сърца. А пък те към него тичат, щото много го обичат. Дядо Коледа буржоазен, на народа ни омразен, нямаш работа при нас, имаме си Дядо Мраз. Славна партия ни водии в победи и в несгоди. Тя ще обнови страната, за да са добре децата...

И така нататък. Следват още няколко хвалби за Дядо Мраз и Партията. Идва обаче 1989 година. Вече не е забранено да се празнува Коледа. Дядо Мраз става едва ли не руски агент. И в навечерието на 1991 г. е време да се напише нещо по-така, в унисон с новото време.

Свята Коледа Звън камбанен се разнася,на децата той донася вест, че в празничната нощ тук ще дойде чакан гост. Дядо Коледа пристига, радост силна се надига във душите на децата и затопля им сърцата. Старецът с усмивка блага, дето много му приляга, малчуганите дарява, с добротата ги огрява и подаръци им дава. Със това ги награждава, дето Господа обичат и на ангели приличат...

Има още няколко реда, с които се подчертава светостта на празника и колко доволни са децата от подаръците. Писателят отдавна не е между живите, затова няма да напиша името му. Но мисля, че това е полезно четиво, и затова ви го предоставям. Тъжно ли е, смешно ли е, истина ли е - преценете вие.

(От Фейсбук)

---------
*Авторът Олег Ковачев бе най-популярното дете актьор в българското кино. Играе в култовата тв поредица "На всеки километър", в "Рицар без броня", "Най-добрият човек, когото познавам" и др.


 

Сподели в
 

Такава книга отдавна се очакваше от българските читатели, петимни да научат нещо повече за невероятно интересния живот на една необикновена личност, чиито корени стигат до самите начала на руската държавност, а тя поема първата си глътка въздух на българска земя. Дори само това орисва живота й с изключителни приключения и съдба, преминала може би в едни от най-интересните (според китайския израз) времена на човешката история. И то не като страничен наблюдател, а като активен участник в знакови събития, с белязани най-видни имена на политици и културни дейци, с превратности и подеми, които подлагат на изпитание не само характера, но и моралните устои на личността.

06.12.2019/11:57

В навечерието на Коледните празници Фондация „ХАЛО”, в партньорство с Туристическия информационен център - Хасково, обяви фотоконкурс на тема „На фокус: Магията на Хасково” .

04.12.2019/23:33

Готова е програмата за честване на годишнината от Освобождението на Плевен, съобщиха от общината. Инициативите, посветени на Деня на освобождението на Плевен от турско робство и на признателността на гражданите към загиналите за неговото освобождение,започват още на 4 декември, сряда.

03.12.2019/19:07

На 5 декември от 18 ч.в клуб „Журналист“ на СБЖ под мотото "Провалената държава" ще се състои софийската премиера на книгата на Калин Тодоров „Зад завесата на прехода“.

03.12.2019/13:59

Уникалната фотоекспозиция ще бъде открита на 02.12.2019 г. от 17:00 ч. в галерия „София“ на Столична библиотека. Тя се осъществява с подкрепата на дирекция „Социални услуги за деца и възрастни“ към Столична община.

01.12.2019/14:12

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 43 гости

Бързи връзки