Начало
 
 

От къде тръгва и къде спира разследващата журналистика

27.12.2016 /12:00 | Автор : Жана Попова | Източник: Култура Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дотук добре – а сетне?

В края на годината е времето за „обзора“ на случилото се. Монтажът от събития, които сме наблюдавали, докато са били актуални, а сега вече се станали история, е особен вид редакция на миналото.

Не е ли по-необходима обаче една друга равносметка – на репортажите, с които журналистите се опитват да променят нещо, да изправят институциите пред конкретни казуси и да предизвикат действията им, да влияят върху „системата“.

Струва си някой да проследи изобилието от екранни разкази по схемата след репортаж на … или по сигнал на телевизията… беше предприето… Но точно тук – при предприетото – възниква проблем. За част от журналистите е достатъчно да тръгне проверка, да бъде повдигнато обвинение, без да се съобщава какъв е резултатът.

Някои разчитат на „лични истории“

Извадете „Господари на ефира“ и ще видите, че тази схема работи безотказно в репортажите на конкуриращите се национални телевизии, на партийните телевизии, на регионалните канали. А когато журналистиката наистина променя (към по-добро) всекидневието ни, този е най-важният обзор.

Когато отворим кутията с добрите намерения на журналистите, ще установим, че в част от тях схемата на разказа е изкривена от нетърпение да демонстрират добре свършена работа. Защото повечето тръгват с мисълта, че тяхната работа е мисия, кауза, дълг към обществото, а не всекидневна рутинна работа, която трябва да даде конкретни резултати.

В „Нова тв“ и bTV особено очакването е „личните истории“ да се превърнат в публични и да доведат до промени в законодателството, в отношенията между институциите и потребителите на услугите, между лекари и пациенти.

В това винаги има смисъл

Но той определено се смалява, когато самите журналисти сякаш не се интересуват и не съобщават какво показват проверките по техни сигнали. През ноември 2016 г. по „Нова тв“ Марина Цекова прави репортаж за подкупите, които една жена от село Крива бара (на заплата като приемен родител) е принудена да даде на социалната работничка в областта.

Пред камерата жената твърди, че е давала два пъти по 300 лева. Сутрешният блок прави от „разследването“ новина – След репортаж на Nova: Проверяват има ли злоупотреби с приемната грижа. Сякаш подозрението, последвано от изобличаване на посочената социална работничка, е достатъчен резултат.

В репортажа на Марина Цекова има гласове на „свидетели”, които са „сигурни“, че социалната работничка не се интересува какво преживяват децата при приемни родители, защото тя навярно получава подкупи от тях. Социалната работничка, от своя страна, казва пред камерата, че не си спомня за какво става дума.

Депутат се обръща към главния прокурор с искане за проверка. И дотам. По „Нова тв“ следва обобщение: Приемни родители са принудени да плащат на социални работници, за да се грижат за деца, чиито биологични родители не могат да се грижат за тях, или за деца от домове.

Много е важно нещо да се входира

В желанието за активна журналистика се стига дори до абсурди като репортажа на Bulgaria ON Air, назован „Мисия Бурка‘2016“. През октомври стажант-репортерката Гергана Костадинова, за която телевизията ни съобщава, че е на 24 години и е православна християнка, „под прикритие“ преминава с бурка пред полицаи на летището. Те не я забелязват.

Основното послание на „експеримента“, както е наречен, е, че Законът е само на хартия. От телевизията излъчват мненията на Валери Симеонов и Волен Сидеров. Валери Симеонов обяснява, че не може да се очаква всеки полицай да прочете законите, но трябва да бъдат инструктирани. А Волен Сидеров казва, че ще иска оставката на министър Румяна Бъчварова.

Репортажът завършва с предприетото действие: Искането на Патриотичния фронт и „Атака“ ще бъде официално входирано в деловодството на Парламента.

За част от телевизионните журналисти е достатъчно някой да им обърне внимание и да прошнурова това внимание с входящ номер. Така или иначе, не е зле да припомним, че силата на разследващата журналистика е в това, което следва след нея.


 

Сподели в
 

Радио-телевизионната корпорация BBC (Би Би Си) обяви, че съкращава 450 работни места в клона си в Англия, за да намали разходите и да преструктурира местните си новинарски бюра, предаде ДПА.

03.07.2020/16:51

Най-малко 186 журналисти от 35 страни са починали от коронавирус през последните 4 месеца, съобщава в Женева от неправителствената организация "Press Emblem Campaign" (PEC).

02.07.2020/15:25

Полската обществена телевизия ТVP не е изпълнила задължението си по закон да осигурява балансирано и непредубедено отразяване на кампанията за президентските избори, смята Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде ДПА.

01.07.2020/15:25

Сдружение „Сейв Хър БГ“ поиска извинение от водещия Николаос Цитиридис и от екипа на предаването му заради дискриминацията и обидите към жените на България.

30.06.2020/16:52

След 15 г. като водещ на предаването "Вяра и общество" по БНТ преди дни журналистът Горан Благоев съобщи, че генералният директор Емил Кошлуков се готви да свали рубриката заради броя й на 6 юни, когато бе излъчен материалът "Как държавата обгрижва БПЦ след пандемията".

28.06.2020/15:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки