Начало
 
 

От къде тръгва и къде спира разследващата журналистика

27.12.2016 /12:00 | Автор : Жана Попова | Източник: Култура Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дотук добре – а сетне?

В края на годината е времето за „обзора“ на случилото се. Монтажът от събития, които сме наблюдавали, докато са били актуални, а сега вече се станали история, е особен вид редакция на миналото.

Не е ли по-необходима обаче една друга равносметка – на репортажите, с които журналистите се опитват да променят нещо, да изправят институциите пред конкретни казуси и да предизвикат действията им, да влияят върху „системата“.

Струва си някой да проследи изобилието от екранни разкази по схемата след репортаж на … или по сигнал на телевизията… беше предприето… Но точно тук – при предприетото – възниква проблем. За част от журналистите е достатъчно да тръгне проверка, да бъде повдигнато обвинение, без да се съобщава какъв е резултатът.

Някои разчитат на „лични истории“

Извадете „Господари на ефира“ и ще видите, че тази схема работи безотказно в репортажите на конкуриращите се национални телевизии, на партийните телевизии, на регионалните канали. А когато журналистиката наистина променя (към по-добро) всекидневието ни, този е най-важният обзор.

Когато отворим кутията с добрите намерения на журналистите, ще установим, че в част от тях схемата на разказа е изкривена от нетърпение да демонстрират добре свършена работа. Защото повечето тръгват с мисълта, че тяхната работа е мисия, кауза, дълг към обществото, а не всекидневна рутинна работа, която трябва да даде конкретни резултати.

В „Нова тв“ и bTV особено очакването е „личните истории“ да се превърнат в публични и да доведат до промени в законодателството, в отношенията между институциите и потребителите на услугите, между лекари и пациенти.

В това винаги има смисъл

Но той определено се смалява, когато самите журналисти сякаш не се интересуват и не съобщават какво показват проверките по техни сигнали. През ноември 2016 г. по „Нова тв“ Марина Цекова прави репортаж за подкупите, които една жена от село Крива бара (на заплата като приемен родител) е принудена да даде на социалната работничка в областта.

Пред камерата жената твърди, че е давала два пъти по 300 лева. Сутрешният блок прави от „разследването“ новина – След репортаж на Nova: Проверяват има ли злоупотреби с приемната грижа. Сякаш подозрението, последвано от изобличаване на посочената социална работничка, е достатъчен резултат.

В репортажа на Марина Цекова има гласове на „свидетели”, които са „сигурни“, че социалната работничка не се интересува какво преживяват децата при приемни родители, защото тя навярно получава подкупи от тях. Социалната работничка, от своя страна, казва пред камерата, че не си спомня за какво става дума.

Депутат се обръща към главния прокурор с искане за проверка. И дотам. По „Нова тв“ следва обобщение: Приемни родители са принудени да плащат на социални работници, за да се грижат за деца, чиито биологични родители не могат да се грижат за тях, или за деца от домове.

Много е важно нещо да се входира

В желанието за активна журналистика се стига дори до абсурди като репортажа на Bulgaria ON Air, назован „Мисия Бурка‘2016“. През октомври стажант-репортерката Гергана Костадинова, за която телевизията ни съобщава, че е на 24 години и е православна християнка, „под прикритие“ преминава с бурка пред полицаи на летището. Те не я забелязват.

Основното послание на „експеримента“, както е наречен, е, че Законът е само на хартия. От телевизията излъчват мненията на Валери Симеонов и Волен Сидеров. Валери Симеонов обяснява, че не може да се очаква всеки полицай да прочете законите, но трябва да бъдат инструктирани. А Волен Сидеров казва, че ще иска оставката на министър Румяна Бъчварова.

Репортажът завършва с предприетото действие: Искането на Патриотичния фронт и „Атака“ ще бъде официално входирано в деловодството на Парламента.

За част от телевизионните журналисти е достатъчно някой да им обърне внимание и да прошнурова това внимание с входящ номер. Така или иначе, не е зле да припомним, че силата на разследващата журналистика е в това, което следва след нея.


 

Сподели в
 

Високопоставен европейски наблюдател повдигна сериозни опасения за полицейското разследване на смъртта на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция.

17.10.2019/15:25

Като цяло нашата професия изключително девалвира в последните години. Благодарение и на нас, може би, защото проявяваме прекалена поносимост и толерантност към уродливите явления.

16.10.2019/16:51

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отчете "ясно изразено медийно пристрастие, както и риторика на нетърпимост" на политици в предизборната кампания и на парламентарните избори в Полша, но като цяло организацията смята, че вотът е преминал добре, информира АП.

15.10.2019/16:52

“Слезеш ли от екрана, след три дни са те забравили”. Бригита Чолакова често казва тези думи и в приятелска компания, и на живо от екрана на БНТ.

14.10.2019/16:52

Журналистите от френския "Монд" вече могат да избират кой да купува акции от вестника им – след публична битка със собствениците заради намесата на противоречив чешки магнат, пише Columbia Journalism Review.

13.10.2019/14:35
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 47 гости

Бързи връзки