Начало
 
 

От къде тръгва и къде спира разследващата журналистика

27.12.2016 /12:00 | Автор : Жана Попова | Източник: Култура Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дотук добре – а сетне?

В края на годината е времето за „обзора“ на случилото се. Монтажът от събития, които сме наблюдавали, докато са били актуални, а сега вече се станали история, е особен вид редакция на миналото.

Не е ли по-необходима обаче една друга равносметка – на репортажите, с които журналистите се опитват да променят нещо, да изправят институциите пред конкретни казуси и да предизвикат действията им, да влияят върху „системата“.

Струва си някой да проследи изобилието от екранни разкази по схемата след репортаж на … или по сигнал на телевизията… беше предприето… Но точно тук – при предприетото – възниква проблем. За част от журналистите е достатъчно да тръгне проверка, да бъде повдигнато обвинение, без да се съобщава какъв е резултатът.

Някои разчитат на „лични истории“

Извадете „Господари на ефира“ и ще видите, че тази схема работи безотказно в репортажите на конкуриращите се национални телевизии, на партийните телевизии, на регионалните канали. А когато журналистиката наистина променя (към по-добро) всекидневието ни, този е най-важният обзор.

Когато отворим кутията с добрите намерения на журналистите, ще установим, че в част от тях схемата на разказа е изкривена от нетърпение да демонстрират добре свършена работа. Защото повечето тръгват с мисълта, че тяхната работа е мисия, кауза, дълг към обществото, а не всекидневна рутинна работа, която трябва да даде конкретни резултати.

В „Нова тв“ и bTV особено очакването е „личните истории“ да се превърнат в публични и да доведат до промени в законодателството, в отношенията между институциите и потребителите на услугите, между лекари и пациенти.

В това винаги има смисъл

Но той определено се смалява, когато самите журналисти сякаш не се интересуват и не съобщават какво показват проверките по техни сигнали. През ноември 2016 г. по „Нова тв“ Марина Цекова прави репортаж за подкупите, които една жена от село Крива бара (на заплата като приемен родител) е принудена да даде на социалната работничка в областта.

Пред камерата жената твърди, че е давала два пъти по 300 лева. Сутрешният блок прави от „разследването“ новина – След репортаж на Nova: Проверяват има ли злоупотреби с приемната грижа. Сякаш подозрението, последвано от изобличаване на посочената социална работничка, е достатъчен резултат.

В репортажа на Марина Цекова има гласове на „свидетели”, които са „сигурни“, че социалната работничка не се интересува какво преживяват децата при приемни родители, защото тя навярно получава подкупи от тях. Социалната работничка, от своя страна, казва пред камерата, че не си спомня за какво става дума.

Депутат се обръща към главния прокурор с искане за проверка. И дотам. По „Нова тв“ следва обобщение: Приемни родители са принудени да плащат на социални работници, за да се грижат за деца, чиито биологични родители не могат да се грижат за тях, или за деца от домове.

Много е важно нещо да се входира

В желанието за активна журналистика се стига дори до абсурди като репортажа на Bulgaria ON Air, назован „Мисия Бурка‘2016“. През октомври стажант-репортерката Гергана Костадинова, за която телевизията ни съобщава, че е на 24 години и е православна християнка, „под прикритие“ преминава с бурка пред полицаи на летището. Те не я забелязват.

Основното послание на „експеримента“, както е наречен, е, че Законът е само на хартия. От телевизията излъчват мненията на Валери Симеонов и Волен Сидеров. Валери Симеонов обяснява, че не може да се очаква всеки полицай да прочете законите, но трябва да бъдат инструктирани. А Волен Сидеров казва, че ще иска оставката на министър Румяна Бъчварова.

Репортажът завършва с предприетото действие: Искането на Патриотичния фронт и „Атака“ ще бъде официално входирано в деловодството на Парламента.

За част от телевизионните журналисти е достатъчно някой да им обърне внимание и да прошнурова това внимание с входящ номер. Така или иначе, не е зле да припомним, че силата на разследващата журналистика е в това, което следва след нея.


 

Сподели в
 

Ново проучване установи, че тийнейджърите предпочитат да следват текущите новини събития чрез YouTube и други социални медийни платформи вместо новинарски агенции.

22.08.2019/16:51

"Журналистиката достигна нов минимум в историята" - така американският президент заклейми в Туитър указания за злепоставянето му, дадени от ръководството на "Ню Йорк Таймс".

21.08.2019/16:50

Антонина Лозанова завърши тази година видинската природо-математическа гимназия "Антим Първи", а наскоро спечели голямата награда на Международния фестивал за детско и младежко медийно изкуство "Арлекин".

20.08.2019/14:01

Една от най-големите тайни операции на ЦРУ се нарича „Присмехулник“ (Mockingbird). До ден-днешен повечето документи за нея са засекретени.

19.08.2019/16:51

В. “24 часа” е споменат в един от петте одобрени от Министерството на образованието и науката учебници по история за 10-и клас. Изданието ще влезе в сила през новата учебна 2019/2020 г., съобщават от редакцията.

18.08.2019/17:15
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 83 гости

Бързи връзки