Начало
 
 

Колеги в медиите, спрете с коледния терор!

26.12.2016 /12:14 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Маколи Кълкин е пораснал, но ужасите от „Сам вкъщи” го съсипаха изцяло

Журналисти от всички телевизии, радиостанции и даже вестници, много ви моля, спрете коледния терор от филми и песни. Тази година той счупи всякакви кантари. Само дето по водомера вече не дават нещо коледно.

То не бяха хиперителигентни кучета, не беше завръщане на блудни синове, не бяха Дядо Коледовци – афроамериканци и изпуснати в последния момент самолети. Вече пресолихме всякакви манджи.

Аз ви влизам в положението, защото също съм си вадил хляба в подобни организации, ама вече байгън ми стана от благопожелания и коледни звънчета. Психичното здраве на нацията е на критичния минимум, даже в някои ситуации е под морското ниво.

Останете на някое възлово кръстовище за 5 минути (не е задължително да е в София, може да е в който и да е голям град из страната). Ще видите водачи, които излизат от колите си озверели и искат да се бият с колегите си. Защото всеки си мисли, че „тоя простак отляво или отдясно” без малко не го е закачил.

А какво е една ожулена кола

Ами тя си е едно нищо. Както е казал адашът от класическата творба на Иван Вазов: „Кешки аз да бях изгорял, а не списанията ми”. Така и над 50 на сто от водачите биха предпочели някой да чукне съпругата им, нежели колата. (Разбира се, повечето биха отрекли.)

Та за тая изнервеност сме виновни до голяма степен и ние – журналистите - с филмите за идеалните семейства и домове по Коледа. (Каквито всъщност няма, знаем добре.) Обаче кошмарът да останеш 3 или дори 4 дни насаме с жена си и с децата си, подквасени от бозата, която се лее от всички телевизори и високоговорители, наистина води до тежки увреждания.

Споменах за баталните сцени, които стават на всеки светофар и се сетих за една реална история с лекарка. Ама истинска дипломирана лекарка, а не като мен – психиатър-доброволец. Та жената се изнервила максимално на един светофар, както си карала. И излязла да се разправя със скалпел в ръката. Не като повечето братя-роми от циганското малцинство – с бухалки или поне спрей, а с това, което имала под ръка – скалпела.

Та с този пример искам да кажа:

Коледният терор въздейства не само върху мъжете, но и върху представителките на нежния пол. (Които поне напоследък са по-силни психически, даже сам Бате Бойко го разбра.)

Да не говорим за хиперстрашния филм „Сам вкъщи”, който дават денонощно всяка Коледа. Горкия Маколи Кълкин - за това, че се пропи, несъмнено има значение и тази класическа коледна боза във всичките й серии. Той човекът вече порасна, но тези коледни простотии явно го увредиха за цял живот.

Накрая да обобщя: Ясно ми е, че Коледата е време за радости. Обаче тях всеки си ги приема и прави по свой собствен начин. Ясно ми е и че повечето журналисти не са виновни, а страдат от терора на пиарите. Които им пращат по Коледа сурвакарчета и благи вести как сме помогнали на някое сираче да си намери дом или поне певческа кариера.


 

Сподели в
 

Работник в саудитското консулство в Истанбул даде шокиращи показания пред турския съд, разглеждащ делото за убийството на видния саудитски журналист Джамал Хашоги през октомври 2018 г., предаде Ройтерс.

04.07.2020/17:15

Радио-телевизионната корпорация BBC (Би Би Си) обяви, че съкращава 450 работни места в клона си в Англия, за да намали разходите и да преструктурира местните си новинарски бюра, предаде ДПА.

03.07.2020/16:51

Най-малко 186 журналисти от 35 страни са починали от коронавирус през последните 4 месеца, съобщава в Женева от неправителствената организация "Press Emblem Campaign" (PEC).

02.07.2020/15:25

Полската обществена телевизия ТVP не е изпълнила задължението си по закон да осигурява балансирано и непредубедено отразяване на кампанията за президентските избори, смята Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде ДПА.

01.07.2020/15:25

Сдружение „Сейв Хър БГ“ поиска извинение от водещия Николаос Цитиридис и от екипа на предаването му заради дискриминацията и обидите към жените на България.

30.06.2020/16:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки