Начало
 
 

Колеги в медиите, спрете с коледния терор!

26.12.2016 /12:14 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Маколи Кълкин е пораснал, но ужасите от „Сам вкъщи” го съсипаха изцяло

Журналисти от всички телевизии, радиостанции и даже вестници, много ви моля, спрете коледния терор от филми и песни. Тази година той счупи всякакви кантари. Само дето по водомера вече не дават нещо коледно.

То не бяха хиперителигентни кучета, не беше завръщане на блудни синове, не бяха Дядо Коледовци – афроамериканци и изпуснати в последния момент самолети. Вече пресолихме всякакви манджи.

Аз ви влизам в положението, защото също съм си вадил хляба в подобни организации, ама вече байгън ми стана от благопожелания и коледни звънчета. Психичното здраве на нацията е на критичния минимум, даже в някои ситуации е под морското ниво.

Останете на някое възлово кръстовище за 5 минути (не е задължително да е в София, може да е в който и да е голям град из страната). Ще видите водачи, които излизат от колите си озверели и искат да се бият с колегите си. Защото всеки си мисли, че „тоя простак отляво или отдясно” без малко не го е закачил.

А какво е една ожулена кола

Ами тя си е едно нищо. Както е казал адашът от класическата творба на Иван Вазов: „Кешки аз да бях изгорял, а не списанията ми”. Така и над 50 на сто от водачите биха предпочели някой да чукне съпругата им, нежели колата. (Разбира се, повечето биха отрекли.)

Та за тая изнервеност сме виновни до голяма степен и ние – журналистите - с филмите за идеалните семейства и домове по Коледа. (Каквито всъщност няма, знаем добре.) Обаче кошмарът да останеш 3 или дори 4 дни насаме с жена си и с децата си, подквасени от бозата, която се лее от всички телевизори и високоговорители, наистина води до тежки увреждания.

Споменах за баталните сцени, които стават на всеки светофар и се сетих за една реална история с лекарка. Ама истинска дипломирана лекарка, а не като мен – психиатър-доброволец. Та жената се изнервила максимално на един светофар, както си карала. И излязла да се разправя със скалпел в ръката. Не като повечето братя-роми от циганското малцинство – с бухалки или поне спрей, а с това, което имала под ръка – скалпела.

Та с този пример искам да кажа:

Коледният терор въздейства не само върху мъжете, но и върху представителките на нежния пол. (Които поне напоследък са по-силни психически, даже сам Бате Бойко го разбра.)

Да не говорим за хиперстрашния филм „Сам вкъщи”, който дават денонощно всяка Коледа. Горкия Маколи Кълкин - за това, че се пропи, несъмнено има значение и тази класическа коледна боза във всичките й серии. Той човекът вече порасна, но тези коледни простотии явно го увредиха за цял живот.

Накрая да обобщя: Ясно ми е, че Коледата е време за радости. Обаче тях всеки си ги приема и прави по свой собствен начин. Ясно ми е и че повечето журналисти не са виновни, а страдат от терора на пиарите. Които им пращат по Коледа сурвакарчета и благи вести как сме помогнали на някое сираче да си намери дом или поне певческа кариера.


 

Сподели в
 

Ново проучване установи, че тийнейджърите предпочитат да следват текущите новини събития чрез YouTube и други социални медийни платформи вместо новинарски агенции.

22.08.2019/16:51

"Журналистиката достигна нов минимум в историята" - така американският президент заклейми в Туитър указания за злепоставянето му, дадени от ръководството на "Ню Йорк Таймс".

21.08.2019/16:50

Антонина Лозанова завърши тази година видинската природо-математическа гимназия "Антим Първи", а наскоро спечели голямата награда на Международния фестивал за детско и младежко медийно изкуство "Арлекин".

20.08.2019/14:01

Една от най-големите тайни операции на ЦРУ се нарича „Присмехулник“ (Mockingbird). До ден-днешен повечето документи за нея са засекретени.

19.08.2019/16:51

В. “24 часа” е споменат в един от петте одобрени от Министерството на образованието и науката учебници по история за 10-и клас. Изданието ще влезе в сила през новата учебна 2019/2020 г., съобщават от редакцията.

18.08.2019/17:15
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 57 гости

Бързи връзки