Начало
 
 

Колеги в медиите, спрете с коледния терор!

26.12.2016 /12:14 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Маколи Кълкин е пораснал, но ужасите от „Сам вкъщи” го съсипаха изцяло

Журналисти от всички телевизии, радиостанции и даже вестници, много ви моля, спрете коледния терор от филми и песни. Тази година той счупи всякакви кантари. Само дето по водомера вече не дават нещо коледно.

То не бяха хиперителигентни кучета, не беше завръщане на блудни синове, не бяха Дядо Коледовци – афроамериканци и изпуснати в последния момент самолети. Вече пресолихме всякакви манджи.

Аз ви влизам в положението, защото също съм си вадил хляба в подобни организации, ама вече байгън ми стана от благопожелания и коледни звънчета. Психичното здраве на нацията е на критичния минимум, даже в някои ситуации е под морското ниво.

Останете на някое възлово кръстовище за 5 минути (не е задължително да е в София, може да е в който и да е голям град из страната). Ще видите водачи, които излизат от колите си озверели и искат да се бият с колегите си. Защото всеки си мисли, че „тоя простак отляво или отдясно” без малко не го е закачил.

А какво е една ожулена кола

Ами тя си е едно нищо. Както е казал адашът от класическата творба на Иван Вазов: „Кешки аз да бях изгорял, а не списанията ми”. Така и над 50 на сто от водачите биха предпочели някой да чукне съпругата им, нежели колата. (Разбира се, повечето биха отрекли.)

Та за тая изнервеност сме виновни до голяма степен и ние – журналистите - с филмите за идеалните семейства и домове по Коледа. (Каквито всъщност няма, знаем добре.) Обаче кошмарът да останеш 3 или дори 4 дни насаме с жена си и с децата си, подквасени от бозата, която се лее от всички телевизори и високоговорители, наистина води до тежки увреждания.

Споменах за баталните сцени, които стават на всеки светофар и се сетих за една реална история с лекарка. Ама истинска дипломирана лекарка, а не като мен – психиатър-доброволец. Та жената се изнервила максимално на един светофар, както си карала. И излязла да се разправя със скалпел в ръката. Не като повечето братя-роми от циганското малцинство – с бухалки или поне спрей, а с това, което имала под ръка – скалпела.

Та с този пример искам да кажа:

Коледният терор въздейства не само върху мъжете, но и върху представителките на нежния пол. (Които поне напоследък са по-силни психически, даже сам Бате Бойко го разбра.)

Да не говорим за хиперстрашния филм „Сам вкъщи”, който дават денонощно всяка Коледа. Горкия Маколи Кълкин - за това, че се пропи, несъмнено има значение и тази класическа коледна боза във всичките й серии. Той човекът вече порасна, но тези коледни простотии явно го увредиха за цял живот.

Накрая да обобщя: Ясно ми е, че Коледата е време за радости. Обаче тях всеки си ги приема и прави по свой собствен начин. Ясно ми е и че повечето журналисти не са виновни, а страдат от терора на пиарите. Които им пращат по Коледа сурвакарчета и благи вести как сме помогнали на някое сираче да си намери дом или поне певческа кариера.


 

Сподели в
 

Високопоставен европейски наблюдател повдигна сериозни опасения за полицейското разследване на смъртта на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция.

17.10.2019/15:25

Като цяло нашата професия изключително девалвира в последните години. Благодарение и на нас, може би, защото проявяваме прекалена поносимост и толерантност към уродливите явления.

16.10.2019/16:51

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отчете "ясно изразено медийно пристрастие, както и риторика на нетърпимост" на политици в предизборната кампания и на парламентарните избори в Полша, но като цяло организацията смята, че вотът е преминал добре, информира АП.

15.10.2019/16:52

“Слезеш ли от екрана, след три дни са те забравили”. Бригита Чолакова често казва тези думи и в приятелска компания, и на живо от екрана на БНТ.

14.10.2019/16:52

Журналистите от френския "Монд" вече могат да избират кой да купува акции от вестника им – след публична битка със собствениците заради намесата на противоречив чешки магнат, пише Columbia Journalism Review.

13.10.2019/14:35
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 66 гости

Бързи връзки