Начало
 
 

НСИ: Младежите ни отново са най-дълго в интернет

19.12.2016 /15:20 | Източник: Политика Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Малко по малко и възрастните хора влизат в новия свят

Над половината българи ползват ежедневно или поне веднъж в седмицата интернет, установи проучване на НСИ за употребата на информационно-комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата през тази година.

Най-активни потребители са младежите на възраст между 16 и 24 години, като 87,2% влизат в мрежата всеки ден. С увеличаването на възрастта обаче намалява желанието и необходимостта за ползване на интернет - от хората на възраст между 65 и 74 години едва 12,9 на сто сърфират редовно.

Все пак се запазва тенденцията на растеж в регулярното използване на нета, като в сравнение с предходната година е отбелязан ръст от 3,5%, констатира статистиката.  

Само с около 1% е по-голяма активността на мъжете спрямо жените, като жените са съответно 58,5% и 57,8 на сто. По критерий образование на хората, ползващи мрежата, има обаче големи разлики: 86,6% от българите с висше образование влизат редовно в глобалната мрежа, докато едва 28,5 на сто от нашенците с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които тя предоставя.

Главната ни цел е комуникацията

Трудовият статус на лицата също се отразява върху активността им в нета. Най-често ползват интернет учащите, от които 95,3% сърфират редовно, а при работещите относителният дял е 74,9%. Почти половината безработни - близо 44,4% - също се възползват редовно от възможностите, които предоставя интернет.

Най-предпочитаното устройство за достъп до мрежата в домашни условия е мобилният телефон, показва още статистиката. Според нея GSM-ът се използва от 70,4% от активните потребители.

Хората, които редовно използват интернет извън дома или работното място, също предпочитат мобилния телефон за достъп. Те са близо 70 на сто, останалите близо 30% сърфират чрез лаптоп или таблет.

Редовните потребители най-често използват глобалната мрежа с цел комуникация. 95,3% от тях посочват, че влизат в интернет за телефонни или видеоразговори, участие в социални мрежи или за изпращане и получаване на поща. А 8 от 10 нашенци са в нета за четене на онлайн вестници, новини, списания или намиране на информация за стоки или услуги.

Над 35 на сто още нямат достъп

Следва делът на ползващите мрежата за забавление, като слушане на музика, игри, гледане на телевизия и видео и други, като те са 63,6 на сто. Най-малко са българите, които сърфират с цел творчество, което включва качване на собствено съдържание, създаване на уебсайт или блог. Тази група представлява 35,6%.

Въпреки динамичното развитие на информационните технологии в България 36,5% от домакинствата все още нямат достъп до интернет в домовете си. Близо половината от тях или 49,5% посочват като основна причина липсата на знания и умения за работа с мрежата. Освен това около 42,5 на сто от българите смятат, че нямат нужда от интернет, като го считат за неполезен и интересен, а според една трета от домакинствата оборудването е скъпо.

Все пак данните на НСИ за тази година показват, че 63,5% от домакинствата у нас имат достъп до интернет в домовете си. Това е ръст от 4,4 на сто спрямо предходната година. Освен това 62,8% от семействата имат бърза и надеждна широколентова връзка, която освен фиксирана кабелна връзка включва и интернет връзка чрез мрежата на мобилните телефонни оператори.

През 2016 г. с най-висок относителен дял домакинства с достъп до интернет е Североизточният район (67,3%). След него се нареждат Югозападният и Южният централен район - по 64,9 на сто. От средната стойност за страната изостават домакинствата от Северозападния район, където с достъп до интернет са 58,6% от домакинствата.


 

Сподели в
 

Н.Пр. Мануел Корчек се срещна с журналисти на 25 февруари в посолството на Словакия в София. Поводът беше втората година от мандата му в нашата страна. Такава среща с представители на медиите посланикът направи и миналата година.

26.02.2020/15:03

Кино „Одеон” поздрави за 70-годишния му юбилей един от най-любимите български актьори - Любен Чаталов, с две кинопрожекции на филми с негово участие в две поредни вечери.

26.02.2020/12:25

По повод държавния празник на Руската Федерация – Деня на защитника на отечеството, руски дипломати се поклониха и положиха венци и цветя пред паметниците на съветските воини в София и във Варна.

22.02.2020/16:59

Навършват се 100 години от рождението на Георги Петров, оставил значима следа в културния летопис на Хасково. Художник, фотограф, аранжор, той завещава на града богата колекция от стари снимки.

21.02.2020/17:55

В навечерието на 70-годишния си юбилей големият писател ще се срещне с читателите си на 21 февруари от 18.30 ч. в рамките на поредицата „Разсазвач на месеца” в Литературния клуб на Столична библиотека

21.02.2020/09:17

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Преди ни плащаше испанското разузнаване, сега ни плащат руснаците. Кой дава повече?” Така Луис Маури, заместник-главният редактор на базирания в Каталуня испански вестник, се подигра на пропремиерските твърдения на БНТ и други издания у нас за „руска следа” в разследванията за „къщата в Барселона”. В коментара си, озаглавен „Повей от България”, той припомня, че вестникът му е бил обвиняван през 2017 г. и за „американска връзка”

23.02.2020 /20:18 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

На 22 февруари юбилей празнува „Златният глас” на БНР, оставилата дълбока „Следа в ефира” водеща на предаването-явление „Разговор с вас” Божана Димитрова. За нея журналистиката продължава да е кауза, а „журналистите трябва да са най-близо и на страната на хората, да огласяват, да подкрепят справедливото недоволство, все с надеждата за още един работещ коректив.”

21.02.2020 /09:10 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод хаоса с разпространението на пресата, настъпващ след фалита на отгледания с държавна благословия монополист в продажбите, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

26.02.2020 /08:02

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки