Начало
 
 

НСИ: Младежите ни отново са най-дълго в интернет

19.12.2016 /15:20 | Източник: Политика Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Малко по малко и възрастните хора влизат в новия свят

Над половината българи ползват ежедневно или поне веднъж в седмицата интернет, установи проучване на НСИ за употребата на информационно-комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата през тази година.

Най-активни потребители са младежите на възраст между 16 и 24 години, като 87,2% влизат в мрежата всеки ден. С увеличаването на възрастта обаче намалява желанието и необходимостта за ползване на интернет - от хората на възраст между 65 и 74 години едва 12,9 на сто сърфират редовно.

Все пак се запазва тенденцията на растеж в регулярното използване на нета, като в сравнение с предходната година е отбелязан ръст от 3,5%, констатира статистиката.  

Само с около 1% е по-голяма активността на мъжете спрямо жените, като жените са съответно 58,5% и 57,8 на сто. По критерий образование на хората, ползващи мрежата, има обаче големи разлики: 86,6% от българите с висше образование влизат редовно в глобалната мрежа, докато едва 28,5 на сто от нашенците с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които тя предоставя.

Главната ни цел е комуникацията

Трудовият статус на лицата също се отразява върху активността им в нета. Най-често ползват интернет учащите, от които 95,3% сърфират редовно, а при работещите относителният дял е 74,9%. Почти половината безработни - близо 44,4% - също се възползват редовно от възможностите, които предоставя интернет.

Най-предпочитаното устройство за достъп до мрежата в домашни условия е мобилният телефон, показва още статистиката. Според нея GSM-ът се използва от 70,4% от активните потребители.

Хората, които редовно използват интернет извън дома или работното място, също предпочитат мобилния телефон за достъп. Те са близо 70 на сто, останалите близо 30% сърфират чрез лаптоп или таблет.

Редовните потребители най-често използват глобалната мрежа с цел комуникация. 95,3% от тях посочват, че влизат в интернет за телефонни или видеоразговори, участие в социални мрежи или за изпращане и получаване на поща. А 8 от 10 нашенци са в нета за четене на онлайн вестници, новини, списания или намиране на информация за стоки или услуги.

Над 35 на сто още нямат достъп

Следва делът на ползващите мрежата за забавление, като слушане на музика, игри, гледане на телевизия и видео и други, като те са 63,6 на сто. Най-малко са българите, които сърфират с цел творчество, което включва качване на собствено съдържание, създаване на уебсайт или блог. Тази група представлява 35,6%.

Въпреки динамичното развитие на информационните технологии в България 36,5% от домакинствата все още нямат достъп до интернет в домовете си. Близо половината от тях или 49,5% посочват като основна причина липсата на знания и умения за работа с мрежата. Освен това около 42,5 на сто от българите смятат, че нямат нужда от интернет, като го считат за неполезен и интересен, а според една трета от домакинствата оборудването е скъпо.

Все пак данните на НСИ за тази година показват, че 63,5% от домакинствата у нас имат достъп до интернет в домовете си. Това е ръст от 4,4 на сто спрямо предходната година. Освен това 62,8% от семействата имат бърза и надеждна широколентова връзка, която освен фиксирана кабелна връзка включва и интернет връзка чрез мрежата на мобилните телефонни оператори.

През 2016 г. с най-висок относителен дял домакинства с достъп до интернет е Североизточният район (67,3%). След него се нареждат Югозападният и Южният централен район - по 64,9 на сто. От средната стойност за страната изостават домакинствата от Северозападния район, където с достъп до интернет са 58,6% от домакинствата.


 

Сподели в
 

Дамският Лайънс клуб „Свилена“ в Свиленград направи дарение на Общинската библиотека, посрещнато с благодарност от главния експерт Ивaн Чoнчeв.

06.06.2020/11:21

Световно известната поп изпълнителка Люси Дяковска представи пред областния управител Мирослав Петров, като представител на държавната власт, идеята си за създаване на фондация „За Кайлъка”.

04.06.2020/17:42

Биографична книга за Георги Парцалев ще отбележи годишнина от рождението на големия комедиен актьор. На 16 юни той би станал на 95 години.

04.06.2020/12:00

Журналистката Мая Паскова е избрана чрез конкурс за секретар на най-старото плевенско читалище - "Съгласие 1869", съобщиха на БТА от културния институт.

04.06.2020/09:04

Мария Попова, създателката на сайта Brain Pickings, е израснала в България, живее в Бруклин. Завършила е Университета на Пенсилвания със специалност "Комуникации".

03.06.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки