Мария Нейкова: Колко са зависими медиите помежду си

04.12.2016 /15:37 | Автор : Ирина Недева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


М. Нейкова преподава „Теории за Международните отношения“

Да се знае за света не е лукс, а неотложна необходимост. Така започва голямото изследване на доц. д-р Мария Нейкова от Факултета по журналистика и масови комуникации, посветено на глобалните телевизии.

Като доктор по политология Нейкова има научен интерес към взаимодействието на международните новини с международните отношения.

Мащабното изследване "Диалог или монолог? Светът в обектива на глобалните телевизии" проследява в 400 страници създаването и развитието на 24-часовите новинарски канали през 11 конкретни примера от различни географски точки.

Първата част на книгата се спира на въпроса как да разбираме съвременния свят и как се разполагат медиите в него. „Не си даваме сметка колко сме зависими едни от други, не се познаваме, а светът е като една държава”, каза Мария Нейкова в интервю за предаването "Хоризонт до обед" и се мотивира:

Когато говорим, винаги имаме предвид нашето пространство, т.е. "европейското", без да си даваме реална сметка, че от края на Втората световна война Европа е в залез и не е епицентърът на света. Запитана дали глобалните телевизии са част от меката дипломация на страните, в които са създадени, доц. Нейкова посочи:

Последните проучвания подсказват, че всички медии, независимо в каква степен на откритост, поддържат външната политика на държавите, в които са създадени. Това е медийно равнище на диалог между държавите. Въпросът е накъде са ориентирани.

Когато една аудитория функционира в условия на диктатура при ограничени информационни източници, тя няма как да не се доверява на източника, от който получава новините, допълни доц. Нейкова.  

Тя между другото определи английскоезичния вариант на арабската телевизия "Ал Джазира" като един добър, достоверен и богат източник на информация.

Свързани:    ФЖМК следи глобалните 24-часови TV

„Монолог или диалог? Светът в обектива на глобалните телевизии” се нарича проектът, с който доц. д-р Мария Нейкова от Факултета по журналистика и масови комуникации е ангажирала свои студенти и докторанти.
Дата: 23.04.2013


 

Сподели в
 

28 лектори от 12 страни на 3 континента. Така изглежда в сухи цифри Digital Media Europe 2019 г. (DME19). Зад статистика стои един от най-големите медийни форуми за годината.

25.03.2019/18:55

Патрик Томбел е фотограф на свободна практика. Наблюдението на човешкото същество е в основата на неговата фотографска работа, пише в кратка рецензия Карина Попова в сайта sofiapress.com и продължава:

24.03.2019/18:52

17 постера с гравюри, факсимилета на оригинални документи и копия на снимки, проследяващи Руско-турската Освободителна война, са експонирани в Музея на розата в Казанлък.

23.03.2019/15:51

"Жени. Технологии. Време" - под това мото протече срещата, организирана от 75-годишното списание „Жената днес“. Събитието бе открито от вицепрезидента на България г-жа Илияна Йотова с думите:

22.03.2019/14:06

Асоциацията на професионалните фотографи организира на 29 март 2019 г. от 9 ч. в Съюз на юристите на ул. "Пиротска" 7 конференция, в която ще бъдат дадени отговори на въпроси по темата за защитата на личните данни и GDPR.

21.03.2019/15:18

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В специално разпространено писмо до всички журналистически съюзи, членове на МФЖ, секретариатът на организацията ни информира, че е изпратил призив-обръщение до евродепутатите с молба да се застъпят за приемането на Директивата за авторските права, с промените в Съображение 35., предложено от МФЖ.

24.03.2019 /21:10

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 61 гости

Бързи връзки