Мария Нейкова: Колко са зависими медиите помежду си

04.12.2016 /15:37 | Автор : Ирина Недева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


М. Нейкова преподава „Теории за Международните отношения“

Да се знае за света не е лукс, а неотложна необходимост. Така започва голямото изследване на доц. д-р Мария Нейкова от Факултета по журналистика и масови комуникации, посветено на глобалните телевизии.

Като доктор по политология Нейкова има научен интерес към взаимодействието на международните новини с международните отношения.

Мащабното изследване "Диалог или монолог? Светът в обектива на глобалните телевизии" проследява в 400 страници създаването и развитието на 24-часовите новинарски канали през 11 конкретни примера от различни географски точки.

Първата част на книгата се спира на въпроса как да разбираме съвременния свят и как се разполагат медиите в него. „Не си даваме сметка колко сме зависими едни от други, не се познаваме, а светът е като една държава”, каза Мария Нейкова в интервю за предаването "Хоризонт до обед" и се мотивира:

Когато говорим, винаги имаме предвид нашето пространство, т.е. "европейското", без да си даваме реална сметка, че от края на Втората световна война Европа е в залез и не е епицентърът на света. Запитана дали глобалните телевизии са част от меката дипломация на страните, в които са създадени, доц. Нейкова посочи:

Последните проучвания подсказват, че всички медии, независимо в каква степен на откритост, поддържат външната политика на държавите, в които са създадени. Това е медийно равнище на диалог между държавите. Въпросът е накъде са ориентирани.

Когато една аудитория функционира в условия на диктатура при ограничени информационни източници, тя няма как да не се доверява на източника, от който получава новините, допълни доц. Нейкова.  

Тя между другото определи английскоезичния вариант на арабската телевизия "Ал Джазира" като един добър, достоверен и богат източник на информация.

Свързани:    ФЖМК следи глобалните 24-часови TV

„Монолог или диалог? Светът в обектива на глобалните телевизии” се нарича проектът, с който доц. д-р Мария Нейкова от Факултета по журналистика и масови комуникации е ангажирала свои студенти и докторанти.
Дата: 23.04.2013


 

Сподели в
 

Малко след убийството на журналиста Джамал Хашоги миналия месец член на екипа убийци казал по телефона на висшестоящ да "предаде на шефа си" (предполага се, че става въпрос за саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман), че групата е изпълнила мисията си, разкрива "Ню Йорк таймс".

14.11.2018/16:50

Крилото на Байерн (Мюнхен) Франк Рибери се забърка в конфликт с представител на медиите след мача с Борусия Дортмунд от германското първенство в събота. Баварците отстъпиха с 2:3, а според Sport.de и Bild играчът е имал спречкване с журнариста Патрик Гийо.

13.11.2018/16:52

В пресклуба на БТА в Плевен на 22 ноември (четвъртък) от 11.00 часа ще се състои свикана от местното дрежество на СБЖ дискусия на тема "Медийна свобода, фалшиви новини и отговорност на журналистите".

12.11.2018/18:54

Общността на европейските железници и инфраструктурни компании (CER) организира Европейски железопътен фотографски конкурс, в който могат да вземат участие и любителите на железопътния транспорт в България.

11.11.2018/18:50

Центърът за ученическо техническо и научно творчество (ЦУТНТ) в Разград обяви началото на VII национален ученически журналистически конкурс "Григор Попов", съобщиха от извънучилищното звено.

10.11.2018/18:50

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер“ кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /21:13

Спомняйки си на днешния двоен празник за най-ярките имена в наша история, разбуждали гражданско, революционно и отговорно съзнание в обществото ни, виждаме все хора на духа, на словото, на устрема и всеотдайността. Остро ни е нужно и днес увлечението по техния пример и тяхната мисия. Особено в журналистиката. Ето защо СБЖ припомня един от образците на Ботевата публицистика - „Политическа зима”

01.11.2018 /03:23

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки