Начало
 
 

Кубинското посолство отваря съболезнователна книга в памет на Фидел Кастро

27.11.2016 /20:58 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Фидел Кастро

От понеделник, 28 ноември, до неделя, 4 декември, всеки желаещ може да се подпише в съболезнователна книга в посолството на Куба в София и така да отдаде почит към паметта на историческия лидер на Кубинската революция, починал на 25 ноември в Хавана

По повод кончината на Команданте Фидел Кастро посолството на Република Куба в София, ул. „Константин Щъркелов“ № 1, отваря книга за съболезнования. Тя ще е достъпна за желаещите да почетат паметта на големия кубински политик и революционер от понеделник, 28 ноември до събота, 3 декември в следните часове:

Сутрин: от 10.30 ч. до 12:30 ч.

Следобед: от 14.30 ч. до 18.00 ч.

В неделя, 4 декември, книгата за съболезнования ще бъде отворена за подписване от 10.30 ч. до 12:30 ч.

Още от събота, 26 ноември, външната ограда на посолството на Куба у нас бе окичена с цветя от хора, дошли да изразят преклонението си пред паметта на историческия водач на Кубинската революция.

Вестта за кончината на Фидел Кастро бе разгласена от брат му Раул Кастро, който в момента е държавен ръководител на Куба и водач на ККП. В телевизионно обръщение към кубинците той извести, че в 22.29 ч. хаванско време на 25 ноември т.г. на 90-годишна възраст е починал историческият лидер на Кубинската революция Фидел Кастро. Раул добави, че по волята на Фидел, изказана приживе, той ще бъде кремиран.

Как кубинците се сбогуват с Фидел

В страната бе обявен 9-дневен траур. По-късно организационният комитет по погребението на Фидел Кастро извести, че поклонението ще започне на 28 ноември, понеделник, от 9 ч. сутринта в Мемориала „Хосе Марти” в Хавана и ще продължи до 22 ч. При необходимост поклонението може да бъде удължено от 9 до 12 ч. на 29 ноември.

И през двата дни – 28 и 29 ноември – из цяла Куба ще преминават събрания и прояви в памет на Команданте ен Хефе.

На 29 ноември от 19 ч. е предвиден голям митинг възпоменание на Площада на революцията в Хавана.

На следващия ден, 30 ноември, ще започне превозването на праха на Фидел Кастро по обратния маршрут на неговата легендарна Колона на свободата. Става дума за онази колона от танкове и военни автомобили, водена от Фидел и другарите му от партизанската армия, която потегля от град Сантяго де Куба в източната част на острова към столицата Хавана на 2 януари 1959 г. Тогава вече се знае, че диктаторът Фулхенсио Батиста е избягал в новогодишната нощ и Кубинската революция е победила. Колоната триумфално преминава около 1000 км, спирайки във всички градове и села по пътя си, а народът приветства Фидел и „брадатите”. Тържественото влизане в Хавана е на 8 януари 1959 г.

Сега този маршрут ще бъде повторен в обратна посока от процесията с праха на Фидел, а народът така ще получи възможност да се прости със своя Команданте. Предвидено е сегашната колона да стигне в Сантяго де Куба на 3 декември. В същия ден от 19 ч. ще има голям траурен митинг на площад „Антонио Масео” в града. Погребението ще е в 7 ч. сутринта на следващата сутрин, 4 ноември, на гробището „Санта Ифихения”.

Фидел Кастро почина точно в същия ден – 25 ноември, в който преди 60 години се качва от мексиканския бряг на малката яхта „Гранма”, претоварена с 82-ма смелчаци на борда, за да поемат всички към Куба и да вдигнат там революция.

За 2 декември т.г., когато се навършват 60 г. от драматичното акостиране на „Гранма” в Куба, съвпаднало и с първото тежко сражение за бунтовниците, бяха предвидени военен парад и всенародни шествия. Но сега те се отлагат за 2 януари 2017 г., съобщи още организационният комитет.

Още на следващия ден след известието за кончината на Команданте Кастро - на 26 ноември, на емблематичната стълба пред Хаванския университет, в който някога е учил право младият Фидел, се събраха стотици студенти, за да почетат паметта му с песни и скандирания, които надделяваха над сълзите.

Почит и в София от Асоциацията за приятелство „България-Куба”

На 26 ноември и в София имаше публично отдадена почит в памет на незабравимия Фидел. Това стана в зала 7 на НДК, където се провеждаше гала-концерт на лауреатите на фестивалите на ангажираната песен „Сребърни чучулиги“ и „Альоша“.  С изправяне на крака и едноминутно мълчание участниците и гостите в препълнената зала, където беше ръководството, както и много членове на Асоциацията за приятелство „България-Куба”, почетоха паметта на Ел Команданте Фидел Кастро.

„Ръководителят на уникалната кубинска революция в продължение на пет десетилетия ръководеше кубинската държава и последователно, новаторски и със себеотрицание се  бореше за свободата, независимостта, развитието и просперитета на Република Куба. Фидел Кастро спечели възхищението на милиони хора в целия свят. Поклон пред тази светла личност на XX и  XXI век!” Това се казва в разпространено от Асоциацията за приятелство „България-Куба” съобщение.

Споменът на Оля Ал-Ахмед

В дните след кончината на легендарния кубински ръководител медии и социални мрежи са препълнени от коментари и емоционални реакции за неговата личност и следата му в историята и политиката.

Сред многото публикации е и споменът, разказан в профила й във „Фейсбук” от журналистката Оля Ал-Ахмед, дъщеря на голямата българска поетеса Ваня Петкова, живяла в Куба. Ето какво написа сега Оля:

„Легендарният Фидел Кастро си отиде! С него си отива една цяла епоха, която аз помня и то добре. Четирите години, прекарани в Куба с майка ми, поетесата Ваня Петкова, бяха наистина незабравими за мен. Много научих в тази великолепна страна - Острова на Свободата. Вероятно свободният начин на общуване между хората ме е впечатлил още като дете. Може би от Куба е останал трайно в мен и свободният начин на мислене.

И точно в тази слънчева и щура Хавана се запознах някога с Фидел. Писано е предостатъчно за тази уникална личност. Не искам да преповтарям колегите си и историците. Безспорен е фактът, че Фидел влезе завинаги в историята. А аз съм щастлива, че имах възможността да се запозная с него през далечната 1974 г.

Бяхме на плажа с голяма компания руски дипломати. Вероятно е бил почивен ден, щом не съм била на училище, не си спомням.... Бях едва 7-годишна.

Изведнъж зад дипломатическите коли на съветското посолство, накацали около брега, спряха три абсолютно еднакви джипа. Слязоха някакви мъже в униформи, дойдоха при нас и се включиха активно в купона. Красивият и снажен чичко с брада ме взе на коленете си, гушна ме и ми каза: „Ай, ке линда ерес! Комо те ямас?” („Ай, колко си хубава! Как се казваш?”). Това го помня и никога няма да го забравя! Остава само да намеря в архива на майка ми историческите снимки от онзи ден през далечната 1974 г. на плажа в Куба.

Ваня Петкова написа уникална документална книга за Куба, за Че и за Фидел - „Венсеремос“. Който проявява интерес, да я търси в библиотеките, заслужава си.

Фидел беше наистина една епоха. Винаги Куба ще се свързва с Фидел! Viva Cuba! Venseremos! Сбогом, Ел Команданте! Почивай в мир.”

Сподели в
 

Здравка Евтимова ще произнесе слово по повод честването на Патриарха на българската литература при откриването на изложбата "Из бележника на поета" на 8 юли от 13 часа.

07.07.2020/19:03

От 2020 г. изданието на Отдела по образованието към посолството на Испания у нас, което обхваща още Унгария, Молдова, Румъния, Сърбия и Турция, навлезе в нов етап от развитието си в качеството си вече на списание.

07.07.2020/18:51

Идната седмица от Плевен стартира традиционният поход „По стъпките на Левски”. Участниците в него – предимно ученици от горните класове – преминават Балкана пеша, за да се обединят отново в Карлово на 18 юли – рождения ден Апостола.

07.07.2020/18:04

Специална витрина в Регионалната библиотека „Христо Смирненски” припомня идолите на 50-те г. на ХХ в. В нея са подредени музикални записи, книги, албуми и статии за най-прочутите певци, актьори, спортисти, художници и модни дизайнери в света от средата на миналото столетие.

07.07.2020/13:02

Журналисти, поети, общественици, членуващи в Дружеството за приятелство „България-Венецуела”, поднесоха цветя пред паметника на венецуелския национален герой Симон Боливар в столицата по повод националния празник на латиноамериканската страна - Деня на независимостта.

05.07.2020/16:04

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки