Начало
 
 

Кубинското посолство отваря съболезнователна книга в памет на Фидел Кастро

27.11.2016 /20:58 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Фидел Кастро

От понеделник, 28 ноември, до неделя, 4 декември, всеки желаещ може да се подпише в съболезнователна книга в посолството на Куба в София и така да отдаде почит към паметта на историческия лидер на Кубинската революция, починал на 25 ноември в Хавана

По повод кончината на Команданте Фидел Кастро посолството на Република Куба в София, ул. „Константин Щъркелов“ № 1, отваря книга за съболезнования. Тя ще е достъпна за желаещите да почетат паметта на големия кубински политик и революционер от понеделник, 28 ноември до събота, 3 декември в следните часове:

Сутрин: от 10.30 ч. до 12:30 ч.

Следобед: от 14.30 ч. до 18.00 ч.

В неделя, 4 декември, книгата за съболезнования ще бъде отворена за подписване от 10.30 ч. до 12:30 ч.

Още от събота, 26 ноември, външната ограда на посолството на Куба у нас бе окичена с цветя от хора, дошли да изразят преклонението си пред паметта на историческия водач на Кубинската революция.

Вестта за кончината на Фидел Кастро бе разгласена от брат му Раул Кастро, който в момента е държавен ръководител на Куба и водач на ККП. В телевизионно обръщение към кубинците той извести, че в 22.29 ч. хаванско време на 25 ноември т.г. на 90-годишна възраст е починал историческият лидер на Кубинската революция Фидел Кастро. Раул добави, че по волята на Фидел, изказана приживе, той ще бъде кремиран.

Как кубинците се сбогуват с Фидел

В страната бе обявен 9-дневен траур. По-късно организационният комитет по погребението на Фидел Кастро извести, че поклонението ще започне на 28 ноември, понеделник, от 9 ч. сутринта в Мемориала „Хосе Марти” в Хавана и ще продължи до 22 ч. При необходимост поклонението може да бъде удължено от 9 до 12 ч. на 29 ноември.

И през двата дни – 28 и 29 ноември – из цяла Куба ще преминават събрания и прояви в памет на Команданте ен Хефе.

На 29 ноември от 19 ч. е предвиден голям митинг възпоменание на Площада на революцията в Хавана.

На следващия ден, 30 ноември, ще започне превозването на праха на Фидел Кастро по обратния маршрут на неговата легендарна Колона на свободата. Става дума за онази колона от танкове и военни автомобили, водена от Фидел и другарите му от партизанската армия, която потегля от град Сантяго де Куба в източната част на острова към столицата Хавана на 2 януари 1959 г. Тогава вече се знае, че диктаторът Фулхенсио Батиста е избягал в новогодишната нощ и Кубинската революция е победила. Колоната триумфално преминава около 1000 км, спирайки във всички градове и села по пътя си, а народът приветства Фидел и „брадатите”. Тържественото влизане в Хавана е на 8 януари 1959 г.

Сега този маршрут ще бъде повторен в обратна посока от процесията с праха на Фидел, а народът така ще получи възможност да се прости със своя Команданте. Предвидено е сегашната колона да стигне в Сантяго де Куба на 3 декември. В същия ден от 19 ч. ще има голям траурен митинг на площад „Антонио Масео” в града. Погребението ще е в 7 ч. сутринта на следващата сутрин, 4 ноември, на гробището „Санта Ифихения”.

Фидел Кастро почина точно в същия ден – 25 ноември, в който преди 60 години се качва от мексиканския бряг на малката яхта „Гранма”, претоварена с 82-ма смелчаци на борда, за да поемат всички към Куба и да вдигнат там революция.

За 2 декември т.г., когато се навършват 60 г. от драматичното акостиране на „Гранма” в Куба, съвпаднало и с първото тежко сражение за бунтовниците, бяха предвидени военен парад и всенародни шествия. Но сега те се отлагат за 2 януари 2017 г., съобщи още организационният комитет.

Още на следващия ден след известието за кончината на Команданте Кастро - на 26 ноември, на емблематичната стълба пред Хаванския университет, в който някога е учил право младият Фидел, се събраха стотици студенти, за да почетат паметта му с песни и скандирания, които надделяваха над сълзите.

Почит и в София от Асоциацията за приятелство „България-Куба”

На 26 ноември и в София имаше публично отдадена почит в памет на незабравимия Фидел. Това стана в зала 7 на НДК, където се провеждаше гала-концерт на лауреатите на фестивалите на ангажираната песен „Сребърни чучулиги“ и „Альоша“.  С изправяне на крака и едноминутно мълчание участниците и гостите в препълнената зала, където беше ръководството, както и много членове на Асоциацията за приятелство „България-Куба”, почетоха паметта на Ел Команданте Фидел Кастро.

„Ръководителят на уникалната кубинска революция в продължение на пет десетилетия ръководеше кубинската държава и последователно, новаторски и със себеотрицание се  бореше за свободата, независимостта, развитието и просперитета на Република Куба. Фидел Кастро спечели възхищението на милиони хора в целия свят. Поклон пред тази светла личност на XX и  XXI век!” Това се казва в разпространено от Асоциацията за приятелство „България-Куба” съобщение.

Споменът на Оля Ал-Ахмед

В дните след кончината на легендарния кубински ръководител медии и социални мрежи са препълнени от коментари и емоционални реакции за неговата личност и следата му в историята и политиката.

Сред многото публикации е и споменът, разказан в профила й във „Фейсбук” от журналистката Оля Ал-Ахмед, дъщеря на голямата българска поетеса Ваня Петкова, живяла в Куба. Ето какво написа сега Оля:

„Легендарният Фидел Кастро си отиде! С него си отива една цяла епоха, която аз помня и то добре. Четирите години, прекарани в Куба с майка ми, поетесата Ваня Петкова, бяха наистина незабравими за мен. Много научих в тази великолепна страна - Острова на Свободата. Вероятно свободният начин на общуване между хората ме е впечатлил още като дете. Може би от Куба е останал трайно в мен и свободният начин на мислене.

И точно в тази слънчева и щура Хавана се запознах някога с Фидел. Писано е предостатъчно за тази уникална личност. Не искам да преповтарям колегите си и историците. Безспорен е фактът, че Фидел влезе завинаги в историята. А аз съм щастлива, че имах възможността да се запозная с него през далечната 1974 г.

Бяхме на плажа с голяма компания руски дипломати. Вероятно е бил почивен ден, щом не съм била на училище, не си спомням.... Бях едва 7-годишна.

Изведнъж зад дипломатическите коли на съветското посолство, накацали около брега, спряха три абсолютно еднакви джипа. Слязоха някакви мъже в униформи, дойдоха при нас и се включиха активно в купона. Красивият и снажен чичко с брада ме взе на коленете си, гушна ме и ми каза: „Ай, ке линда ерес! Комо те ямас?” („Ай, колко си хубава! Как се казваш?”). Това го помня и никога няма да го забравя! Остава само да намеря в архива на майка ми историческите снимки от онзи ден през далечната 1974 г. на плажа в Куба.

Ваня Петкова написа уникална документална книга за Куба, за Че и за Фидел - „Венсеремос“. Който проявява интерес, да я търси в библиотеките, заслужава си.

Фидел беше наистина една епоха. Винаги Куба ще се свързва с Фидел! Viva Cuba! Venseremos! Сбогом, Ел Команданте! Почивай в мир.”

Сподели в
 

Починал е акад. Благовест Сендов, научи Епицентър. бг от съпругата на академика Анна Сендова. Предполага се, че причината е инфаркт. Сендов беше изтъкнат държавник и общественик - ректор на СУ, главен научен секретар на БАН, председател на БАН, председател на Народното събрание на Република България и посланик на България в Япония

20.01.2020/11:11

На 27 януари от 19 часа в Галeрия-книжарница „София Прес“ ще бъдат представени книгата на Йордан Радичков „Хора и свраки" и изложбата с оригиналните рисунки на автора към нея.

18.01.2020/08:19

Първата открита извънредна прожекция на новата суперпродукция „Ханът и империята” на режисьора акад. Людмил Стайков - дигитална версия по неговата знаменитатата трилогия „Хан Аспарух“, ще бъде на 14 януари т. г. от 19.00 часа във Фестивалния комплексен център във Варна.

11.01.2020/20:09

На 21.01. 2020 г. от 18.30ч. в Съюза на българските журналисти на етаж 3 ще се състои представяне на книгата "От розата – уханието, от човека – човечността" на Гоар Хнканосян, посветена на словесната фолклорна съкровищница на арменския народ, а именно на пословиците и поговорките му. Ще бъде открита и изложба на арменски мотиви.

10.01.2020/09:40

Първото събитие по повод наближаването на Китайската Лунна Нова година – Годината на Металния плъх, е концертът, който ще се състои на 15 януари т.г. в столичната зала „България”. Той е организиран от посолството на КНР у нас със съдействието на Столична община и министерството на културата.

09.01.2020/16:16

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки