Начало
 
 

Кубинското посолство отваря съболезнователна книга в памет на Фидел Кастро

27.11.2016 /20:58 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Фидел Кастро

От понеделник, 28 ноември, до неделя, 4 декември, всеки желаещ може да се подпише в съболезнователна книга в посолството на Куба в София и така да отдаде почит към паметта на историческия лидер на Кубинската революция, починал на 25 ноември в Хавана

По повод кончината на Команданте Фидел Кастро посолството на Република Куба в София, ул. „Константин Щъркелов“ № 1, отваря книга за съболезнования. Тя ще е достъпна за желаещите да почетат паметта на големия кубински политик и революционер от понеделник, 28 ноември до събота, 3 декември в следните часове:

Сутрин: от 10.30 ч. до 12:30 ч.

Следобед: от 14.30 ч. до 18.00 ч.

В неделя, 4 декември, книгата за съболезнования ще бъде отворена за подписване от 10.30 ч. до 12:30 ч.

Още от събота, 26 ноември, външната ограда на посолството на Куба у нас бе окичена с цветя от хора, дошли да изразят преклонението си пред паметта на историческия водач на Кубинската революция.

Вестта за кончината на Фидел Кастро бе разгласена от брат му Раул Кастро, който в момента е държавен ръководител на Куба и водач на ККП. В телевизионно обръщение към кубинците той извести, че в 22.29 ч. хаванско време на 25 ноември т.г. на 90-годишна възраст е починал историческият лидер на Кубинската революция Фидел Кастро. Раул добави, че по волята на Фидел, изказана приживе, той ще бъде кремиран.

Как кубинците се сбогуват с Фидел

В страната бе обявен 9-дневен траур. По-късно организационният комитет по погребението на Фидел Кастро извести, че поклонението ще започне на 28 ноември, понеделник, от 9 ч. сутринта в Мемориала „Хосе Марти” в Хавана и ще продължи до 22 ч. При необходимост поклонението може да бъде удължено от 9 до 12 ч. на 29 ноември.

И през двата дни – 28 и 29 ноември – из цяла Куба ще преминават събрания и прояви в памет на Команданте ен Хефе.

На 29 ноември от 19 ч. е предвиден голям митинг възпоменание на Площада на революцията в Хавана.

На следващия ден, 30 ноември, ще започне превозването на праха на Фидел Кастро по обратния маршрут на неговата легендарна Колона на свободата. Става дума за онази колона от танкове и военни автомобили, водена от Фидел и другарите му от партизанската армия, която потегля от град Сантяго де Куба в източната част на острова към столицата Хавана на 2 януари 1959 г. Тогава вече се знае, че диктаторът Фулхенсио Батиста е избягал в новогодишната нощ и Кубинската революция е победила. Колоната триумфално преминава около 1000 км, спирайки във всички градове и села по пътя си, а народът приветства Фидел и „брадатите”. Тържественото влизане в Хавана е на 8 януари 1959 г.

Сега този маршрут ще бъде повторен в обратна посока от процесията с праха на Фидел, а народът така ще получи възможност да се прости със своя Команданте. Предвидено е сегашната колона да стигне в Сантяго де Куба на 3 декември. В същия ден от 19 ч. ще има голям траурен митинг на площад „Антонио Масео” в града. Погребението ще е в 7 ч. сутринта на следващата сутрин, 4 ноември, на гробището „Санта Ифихения”.

Фидел Кастро почина точно в същия ден – 25 ноември, в който преди 60 години се качва от мексиканския бряг на малката яхта „Гранма”, претоварена с 82-ма смелчаци на борда, за да поемат всички към Куба и да вдигнат там революция.

За 2 декември т.г., когато се навършват 60 г. от драматичното акостиране на „Гранма” в Куба, съвпаднало и с първото тежко сражение за бунтовниците, бяха предвидени военен парад и всенародни шествия. Но сега те се отлагат за 2 януари 2017 г., съобщи още организационният комитет.

Още на следващия ден след известието за кончината на Команданте Кастро - на 26 ноември, на емблематичната стълба пред Хаванския университет, в който някога е учил право младият Фидел, се събраха стотици студенти, за да почетат паметта му с песни и скандирания, които надделяваха над сълзите.

Почит и в София от Асоциацията за приятелство „България-Куба”

На 26 ноември и в София имаше публично отдадена почит в памет на незабравимия Фидел. Това стана в зала 7 на НДК, където се провеждаше гала-концерт на лауреатите на фестивалите на ангажираната песен „Сребърни чучулиги“ и „Альоша“.  С изправяне на крака и едноминутно мълчание участниците и гостите в препълнената зала, където беше ръководството, както и много членове на Асоциацията за приятелство „България-Куба”, почетоха паметта на Ел Команданте Фидел Кастро.

„Ръководителят на уникалната кубинска революция в продължение на пет десетилетия ръководеше кубинската държава и последователно, новаторски и със себеотрицание се  бореше за свободата, независимостта, развитието и просперитета на Република Куба. Фидел Кастро спечели възхищението на милиони хора в целия свят. Поклон пред тази светла личност на XX и  XXI век!” Това се казва в разпространено от Асоциацията за приятелство „България-Куба” съобщение.

Споменът на Оля Ал-Ахмед

В дните след кончината на легендарния кубински ръководител медии и социални мрежи са препълнени от коментари и емоционални реакции за неговата личност и следата му в историята и политиката.

Сред многото публикации е и споменът, разказан в профила й във „Фейсбук” от журналистката Оля Ал-Ахмед, дъщеря на голямата българска поетеса Ваня Петкова, живяла в Куба. Ето какво написа сега Оля:

„Легендарният Фидел Кастро си отиде! С него си отива една цяла епоха, която аз помня и то добре. Четирите години, прекарани в Куба с майка ми, поетесата Ваня Петкова, бяха наистина незабравими за мен. Много научих в тази великолепна страна - Острова на Свободата. Вероятно свободният начин на общуване между хората ме е впечатлил още като дете. Може би от Куба е останал трайно в мен и свободният начин на мислене.

И точно в тази слънчева и щура Хавана се запознах някога с Фидел. Писано е предостатъчно за тази уникална личност. Не искам да преповтарям колегите си и историците. Безспорен е фактът, че Фидел влезе завинаги в историята. А аз съм щастлива, че имах възможността да се запозная с него през далечната 1974 г.

Бяхме на плажа с голяма компания руски дипломати. Вероятно е бил почивен ден, щом не съм била на училище, не си спомням.... Бях едва 7-годишна.

Изведнъж зад дипломатическите коли на съветското посолство, накацали около брега, спряха три абсолютно еднакви джипа. Слязоха някакви мъже в униформи, дойдоха при нас и се включиха активно в купона. Красивият и снажен чичко с брада ме взе на коленете си, гушна ме и ми каза: „Ай, ке линда ерес! Комо те ямас?” („Ай, колко си хубава! Как се казваш?”). Това го помня и никога няма да го забравя! Остава само да намеря в архива на майка ми историческите снимки от онзи ден през далечната 1974 г. на плажа в Куба.

Ваня Петкова написа уникална документална книга за Куба, за Че и за Фидел - „Венсеремос“. Който проявява интерес, да я търси в библиотеките, заслужава си.

Фидел беше наистина една епоха. Винаги Куба ще се свързва с Фидел! Viva Cuba! Venseremos! Сбогом, Ел Команданте! Почивай в мир.”

Сподели в
 

„Надявам се, че успяваме да разведрим читателите, а и себе си. Словото е лечебно и дано даде резултат. Ще продължим с рецитала”, заяви поетесата Христина Комаревска, инициатор на „Извънреден рецитал” във Фейсбук.

29.03.2020/15:32

В Културен център „Морско казино“ в Бургас на 30 март от 18.00 часа журналистът Слави Томов трябваше да представи „5-те случая“ на Зигмунд Фройд, което очевидно няма да стане заради извънредните мерки поради пандемията от коронавирус

29.03.2020/15:30

Плевенчанинът Димитър Петров, председател на Сдружение „Приятели в приключенията“, създаде най-богатата туристическа виртуална библиотека в България.

28.03.2020/13:49

Covid-19 е жестоко изпитание за всички, но кога ще говорим за короната на глада в света, пита в интервю посланичката на Куба у нас Каридад Ямира Куето Милиан. Тя разказва са медицинските бригади от родината й, които в момента работат в 37 държави в света.

27.03.2020/21:06

Днес в сайта „Плевенпрес.com” е публикувано интервю с директора на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” Васил Василев. Ето какво отговаря директорът на Плевенския театър:

27.03.2020/18:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки