Начало
 
 

Водещи руски ВУЗове канят български студенти

27.11.2016 /10:23 | Автор : Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По време на срещата с представители на руски висши учебни заведения в Руския културно-информационен център в София

300 стипендии ще бъдат отпуснати за новата учебна година, бе съобщено в РКИЦ при представяне на възможностите за обучение в Русия

500 университета ще приемат български  студенти и аспиранти в Русия. Това стана ясно на провелата се среща с представители на руски висши учебни заведения в Руския културно-информационен център в София.

С всяка измината година квотите за  Русия нарастват благодарение на интереса към образованието там.  Ако за 2014 г. са били отпуснати само 153 стипендии, то за 2015-2016 г. те вече са били 283. За новата учебна година Русия предвижда да предложи 300 стипендии за български граждани.

Анкетирането показва, че желаещите кандидати са много повече. Най-голям интерес нашите младежи проявяват към обучение в туризма,  технологиите, архитектурата, психологията, политическите науки и изкуствата. Над 320 специалности ще бъдат предложени през текущата учебна тази година.

Има много желаещи да кандидатстват и от градове като Велико Търново, Стара Загора и много други, твърди Константин Пеев, завеждащ отдел „Образование“ в Руския културно- информационен център. „По данни на подалите заявление за кандидатстване тази година желаещите са били 4 пъти повече от предоставената квота“, допълни Павел Журавльов, директор на РКИЦ.

Дипломите , получени в Русия се признават както в България, така и в другите страни на ЕС, поясни Роберт Шестаков, първи секратар на руското посолство и завеждащ отдел „Образование“ към дипломатическата мисия.

Специалностите, които предлагат руските учебни заведения са най-разнообразни и обхващат всички сфери. Избирайки специалност, кандидат-студентът има право да подаде документи в 6 университета едновременно, което значително покачва шанса му.  Комисията по приемане  на документи в Русия започва своята дейност на 20 юни.  Всеки желаещ трябва да внесе в РКИЦ в София необходимия предварителен  комплект  до месец март догодина.

За представяне на възможностите да обучение в Русия у нас гостуваха представители на няколко престижни руски ВУЗа: Юго-Западен Държавен Университет, Южен федерален университет (ЮФУ), Казанския университет, Калужки държавен университет и Московския държавен университет за дизайн и технологии. На 25 ноември делегациите от Русия посетиха шест български гимназии, за да се срещнат с абитуриентите  лично, като им представят  програмите на своите ВУЗове.

Стипендията, която получава студентът, е 1800 рубли и тя не зависи от успеха. Въпреки това всеки ВУЗ решава индивидуално поощряването и мотивирането на студентите-чужденци. Необходимите пари за живеене на месец за студент в Москва са приблизително 400 – 500 евро, като в провинциата животът е много по-евтин от този в столицата.

Гостите представиха своят продукт и на изложението за образование, което се проведе в събота, на 26 ноември, в НДК в столицата. В страната ни се провежда  и Международна младежка олимпиада по икономика. На нея ще бъдат селектирани най-талантливите деца, които ще приемат предизвикателството да учат в престижните учебни заведения.

Сподели в
 

„БЛАГОДАРИМ! Душите ни са богати. Случаите, в които малкото означава наистина много,” написаха трогнатите медици на страницата на здравното заведение във Фейсбук.

06.04.2020/19:27

Ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Славчо Томов призовава всички студенти по медицина от V и VI курс, желаещи да бъдат полезни в овладяване на пандемията и да преминат интензивен онлайн обучителен курс, да подадат своето име, курс на обучение, факултетен номер, имейл адрес и телефон за връзка, до 5 април 2020 г на електронния адрес на учебното заведение.

02.04.2020/18:52

Издатели, автори, художници, дизайнери и страньори, преводачи, редактори, коректори, печатари, търговци и агенти се обединиха в една обща кауза – да помогнат на книгата днес, за да я има в бъдеще. Близо 100 издателства и книжарници застанаха зад кампанията "Купи 1 книга".

02.04.2020/18:26

Посланието до премиера Бойко Борисов, към което се присъедини и СБЖ, е подписано още от Съюза на българските писатели, Съюза на българските филмови дейци, Съюза на артистите в България, Съюза на българските художници, Сюза на българските композитори, Съюза на българските музикални и танцови дейци, Съюза на преводачите в България, Съюза на архитектите в България

01.04.2020/19:40

И Софийската филхармония се присъедини към инициативата на Младежкия театър „Николай Бинев“ артистичната гилдия и зрителите да обединяват усилията си с цел закупуване на медицинска техника за лечение на COVID-19

31.03.2020/20:23

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 58 гости

Бързи връзки