Начало
 
 

Как американските медии избраха Тръмп

09.11.2016 /20:44 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Къдринка Къдринова

Такова чудо никога не е било - почти всички влиятелни медии в САЩ загърбиха принципа на независимоста и открито взеха страна в тази предизборна кампания. Заложиха на Хилари Клинтън. И сатанизираха Доналд Тръмп. Прегъването на клона обаче даде рязък откат - напук на пропагандата избирателите гласуваха за Тръмп.

Ето как с прекаленото си пристрастие към единия кандидат медиите всъщност подпомогнаха избирането на другия.

Този избор е наказателен за всички сили на статуквото, към които широката публика не само в САЩ, а и навсякъде по света вече категорично причислява и големите медии. Защото е разбрала, че те винаги са свързани и с големи пари, и с големи интереси, и с голямо обслужване, и с голямо лъжене. Затова ги отхвърля вкупом с цялата порочна система.

Съвсем отделен въпрос е, че произведеният точно от тази система милиардер Тръмп не е и не може да бъде никакъв „антисистемник” или „алтернатива” на статуквото. Шоуменските му номера са само за развлечение на зрителите, докато дойде моментът за сериозната част в Овалния кабинет. А лицето, седнало зад голямото бюро там, няма никакво значение за силите, които ще му диктуват реалната политика - Уолстрийт и военнопромишления комплекс.

Тези сили предпочитаха удобната за тях във всяко отношение Хилари. Но и Тръмп е от техния отбор. Той сам го каза още в речта си след оповестяване на резултатите - кампанията свърши, време е страстите да стихнат и да обединим нацията. И Хилари се включи в същия дух - призова да се даде шанс на победилия я съперник и го нарече „нашия президент”. Черешката на тортата дойде от Уолстрийт - оттам се развя оптимизъм за ненакърнимото величие на Америка и стресираните от предшествалата медийна истерия борси тутакси се успокоиха.

Подобно  театрално развитие обаче никак не отговаря на реалната картина в разделената най-вече от социалното неравенство Америка, която лъсна безпощадно откровено по време на тази кампания. Да не забравяме участието в кампанията и на истинския антисистемен катализатор на промените, от които остро се нуждае американското общество - демократа социалист Бърни Сандърс, елиминиран силово (и пак чрез услужливата към Хилари медийна манипулация) още в етапа на първичните избори в Деморатическата пария.

Бърни не бе допуснат до истинското състезание, но той не е изчезнал, там е, а с него и цялото подкрепило го гражданско движение, което продължава да иска повече пряка демокрация и по-социални правила в общественото разпределение. Това движение не гласува за Тръмп, но не гласува и за Хилари. То отхвърля и двамата. Отхвърля подмяната на демокрацията

Усилията на големите американски медии да неглижират това движение и да го изключат от картината, елементаризирайки избора до клоуна Тръмп и до „подготвената” Хилари, в крайна сметка изключи от играта тях самите - медиите. И произведе наблюдаваната в момента гротеска.

Големите американски медии паднаха в собствената си клопка. Сами повярваха в илюзорната действителност, която се опитваха да създават за отдавна престаналото да им вярва гражданство. Престараха се в откровено пропагандната си мисия, без да си оставят пътечка назад. Всъщност - самоубиха се ритуално.

Защото вече няма как да вкарат изтисканата паста обратно в тубата. Няма как да си приберат назад цялата пламенна жлъч, изляла се срещу плашилото Тръмп, което сами размахваха пред цял свят, за да блесне на негов фон желаната от тях и щедра към тях Хилари. И сега какво? Как да признаят, че са изтървали контрола над сюжета и плашилото вече отива в Белия дом? Опссс, сори, ама той не е чак такъв, да му дадем шанс, както каза Хилари... - кой въобще ще слуша по-нататъшните им лъжи?

След този глобален резил на най-корпоративната медийна империя в света, диагнозата й е безвъзвратно терминална. Американските избори показаха, че лечение за срасналата се с власт и олигархия медийна метастаза няма открито. Няма открито.

 

Сподели в
 

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019/21:09

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019/18:48

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019/20:06

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019/20:41

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019/20:44

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки