Начало
 
 

В Иран цензурират дори книжките за деца

07.11.2016 /16:51 | Източник: Дойче веле/Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В книгите мама винаги е, както трябва, забрадена

Кучето било предател. Затова трябвало да бъде умъртвено - чрез обесване. Същата участ има и една котка, която също е обявена за враг. И двата сюжета са от детски книжки, издадени в Иран.

"Много внимавам какво купувам за 8-годишната си дъщеря. Гледам да избягвам книги, в които се говори за насилие", казва за "Дойче веле" една иранска майка. Тъй като ни моли да не споменаваме истинското й име, ще я наричаме оттук нататък Шорех.

Графичната дизайнерка от Исфахан ни разказва, че в момента детската литература изживява истински бум в Иран. "Детските книжки се продават много по-добре от другите книги. Познавам много родители, които подаряват книжки на децата си, макар че самите те изобщо не четат".

В Иран предпочитат да гледат телевизия. Книгите не ги интересуват кой знае колко, макар че 80% от населението на страната е грамотно и може да чете и пише. Според официалната статистика всеки иранец чете средно по 70 минути на ден. Данните обаче са доста спорни, защото включват и времето, прекарано в четене на учебници и на религиозна литература.

Всичко е под строг контрол

Развлекателните книги и романите са скъпо удоволствие в Иран. Освен това съдържанието им се контролира строго: то подлежи на одобрение от специална комисия в иранското Министерство на културата. Нейните членове се ръководят от строги правила, включително по отношение на детската литература. Защото съдържанията не бива да влизат в противоречие със строгите религиозни норми в иранското общество.

Един пример: в Иран жените трябва да носят забрадка, когато са на обществено място. У дома това задължение не важи. В детските книги обаче жената трябва да носи забрадка и вкъщи. Ако в някоя книжка жената е нарисувана без забрадка, илюстрацията трябва да бъде променена. В противен случай книжката няма да бъде пусната за печат.

"Детските книги станаха много религиозни. В тях все по-често се говори за джамии или за най-различни религиозни обреди", казва Шорех. Графичната дизайнерка не се изненадва от обстоятелството, че много добре се продават дори такива детски книги, в които животни биват насилствено умъртвявани.

"Много хора присъстват на публичните екзекуции и дори водят децата си", разказва Шорех. Само през 2015 г. в Иран са били екзекутирани близо 1000 души - много от тях на публично място. Сред хората, присъстващи на публичните екзекуции, има представители на всички възрастови и социални групи.

"Много опасна тенденция"

"Възхваляването на насилието в детските книги е много опасна тенденция - особено в страна, където свобода на мненията де факто няма", казва за "Дойче веле" иранският правозащитник Мохамад Мостафайе:

"Статистиката показва ясно, че насилието вътре в семейството е нараснало значително. Причините са много, но със сигурност това се дължи и на факта, че насилието се излага на показ в обществото. Хора, които гледат толкова много насилие, не се смущават сами да го прилагат", предупреждава правозащитникът.


 

Сподели в
 

„Надявам се, че успяваме да разведрим читателите, а и себе си. Словото е лечебно и дано даде резултат. Ще продължим с рецитала”, заяви поетесата Христина Комаревска, инициатор на „Извънреден рецитал” във Фейсбук.

29.03.2020/15:32

Плевенчанинът Димитър Петров, председател на Сдружение „Приятели в приключенията“, създаде най-богатата туристическа виртуална библиотека в България.

28.03.2020/13:49

Covid-19 е жестоко изпитание за всички, но кога ще говорим за короната на глада в света, пита в интервю посланичката на Куба у нас Каридад Ямира Куето Милиан. Тя разказва са медицинските бригади от родината й, които в момента работат в 37 държави в света.

27.03.2020/21:06

Днес в сайта „Плевенпрес.com” е публикувано интервю с директора на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” Васил Василев. Ето какво отговаря директорът на Плевенския театър:

27.03.2020/18:07

Иван Гранитски e новият лауреат на Националната литературна награда „Пеньо Пенев”, реши на заседание общинският съвет в Димитровград.

27.03.2020/13:47

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки