Новият собственик смята да съживи в. “Непсабадшаг”

27.10.2016 /15:21 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В Будапеща протестират на 8 окт. срещу спирането на вестника

Новият собственик на главния опозиционен вестник в Унгария заяви, че ще вземе бързо решение за евентуалното му възобновяване, след като предишният собственик прекрати издаването на 8 октомври, предаде АП от Будапеща.

Фирмата "Опимус прес", която купи тази седмица векидневника "Непсабадшаг" от "Медиауъркс", каза, че не иска да оказва влияние върху публикуваното съдържание в по-широкия медиен пакет, включващ вестника.

Последният отчет на "Опимус прес", която е свързана с близък приятел на премиера Виктор Орбан, показва, че двамата най-големи акционери в нея са регистрирани на Каймановите острови и в Нигерия, а основните й активи са в строителството и хотелиерството.

През последните години хора от близкото обкръжение на Орбан създадоха или придобиха контрол върху няколко печатни и електронни медии, посочва АП.

Фирмата е създадена през 2016 г.

"Опимус прес” съобщава, че се е сдобила със 100 процента от акциите на “Медиауъркс Хънгари", се казва в сайта на борсата. "Опимус прес" е учредена тази година фирма, която според местната преса е в сферата на интереси на близкия до премиера Орбан олигарх Лоринц Месарош.

"Непсабадшаг" спря да излиза без предупреждение на 8 октомври по решение на собственика му, австрийския бизнесмен Хайнрих Пецина. Работещите за вестника около 60 журналиста не са уволнени, но са на практика в техническа безработица.

Спирането на вестника, който редовно критикуваше правителството, породи подозрения за политически натиск от консервативния премиер Виктор Орбан, отбелязва АФП. Пецина твърди, че решението му е продиктувано от чисто икономически мотиви. Тиражът на "Непсабадшаг" бе паднал до 46 000 броя, а вестникът натрупал 16,4 млн. евро дългове според собственика.

Свързани: Брюксел ще следи под лупа медиите в Унгария

Европейската комисия в Брюксел съобщи, че наблюдава внимателно развитието на обстановката покрай затварянето на най-големия вестник на левицата в Унгария "Непсабадшаг".
Дата: 11.10.2016


 

Сподели в
 

В понеделник срещу вторник през нощта bTV повтори епизод от шоуто „Комиците и приятели”. В един от скечовете в него Любо Нейков играе хан Боздуган и се майтапи с Жорж Ганчев. Политикът почина по-малко от 24-часа преди да бъде излъчено шоуто. Това е поредната сериозна небрежност, която проявяват в телевизията.

22.08.2019/09:54

Незрящият журналист Тодор Андонов събра хилядолетното минало на Смядово в книга. На близо 120 страници с текстове и много архивни снимки авторът проследява историята на населеното място.

19.08.2019/14:25

Днес е учреден клуб „Ефир за приятели“. Десетки почитатели на Радио Благоевград се събраха пред сградата на медията, за да поставят началото на нова инициатива.

17.08.2019/18:55

Нова тв започва технологична модернизация с преминаване към излъчване в HD качество от началото на септември, съобщават от медията и добавят:

16.08.2019/15:23

Сливането на Ваяком (Viacom) и Си Би Ес (CBS) ще създаде медиен гигант с приходи от 28 млрд. долара в САЩ, предаде БГНЕС. Очаква се гигантската сделка да бъде финализирана скоро.

15.08.2019/14:25
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 81 гости

Бързи връзки