Начало
 
 

Баският писател Аркайц Кано представи романа си „Туист” в София

11.10.2016 /20:29 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Аркайц Кано смята, че хората "предпочитат да живеят със сладки вериги" - някой вместо тях да взима решенията.

41-годишният автор, който пише на баски, но е превеждан на български от испански, е бил също радио и телевизионен сценарист. Българският писател Деян Енев го нарече „жив класик”, а срещата си с „Туист” определи като „възхитителна”

Непосредствен, комуникативен и със свежо чувство за хумор, Аркайц Кано установи бърза комуникация с публиката в Литературен клуб „Перото”, дошла за премиерата на българското издание на книгата му.

Гостуването на Аркайц Кано у нас се осъществява с подкрепата на Баския институт „Ечепаре” и на Институт „Сервантес”. Романът му „Туист” стига до българските читатели благодарение на издателство „Смол Стейшънс Прес”и на дълго работилия в Испанска редакция на БНР преводач испанист Венцеслав Николов, чиято прецизна работа бе похвалена специално от автора, от Деян Енев и от издателя Джонатан Дън.

Деян Енев, който представи „Туист”, отбеляза авторската „мощ в изображението” и прекрасното въстановяване на описаната в книгата епоха - 80-те години на ХХ век. Енев изтъкна също, че романът е многопластов и не е лесно да се определи дали е криминален, дали е повествование за израстването и възпитанието, дали е разрез на тероризма и антитероризма - „тази раняваща и днес тема”.

Престъпленията на отрядите ГАЛ, избивали баски, са в основата на романа

Сюжетът на „Туист” се гради върху реални събития от периода 1983-1987 г. в Страната на баските в Испания. По онова време испанските спецслужби сформират параполицейски формирования, известни като ГАЛ. Те директно избиват баски, заподозрени във връзки с терористичната сепаратистка организация ЕТА. Разкритията, които са направени по-късно, са една от причините за дискредитацията на правителството на премиера Фелипе Гонсалес, под чието управление са извършвани тези драстични нарушения на човешките права и на закона.

Аркайц Кано разказа в София, че е носил замисъла да напише роман по тази драматична история и за личните съдби на някои от участниците в продължение на 15 години. Събрал много материал и първоначално смятал да създаде документална книга - нещо като „Хладнокръвно” на Труман Капоти. Но след това предпочел художествения жанр, за да не се почувстват накърнени семействата на реалните персонажи, които стоят зад героите му. Обяснява, че за него „чуждата болка е свещена територия”.

Авторът, който е роден точно в годината на смъртта на Франко - 1975 г., след която започва испанският преход към демокрация, сподели също, че едва неговото поколение е било в състояние да пише за този болезнен период. Защото предходната генерация - онази, която е живяла под диктатурата, има тежки натрупвания, които й пречат да посяга към трудни теми.

Литературата предугажда реалността

Баският писател разказа също, че в крайна сметка семействата на прототипите на двама от основните му герои - жертвите на ГАЛ Сото и Себерио (както се казват в книгата), приели „Туист” много добре, дори с благодарност. Третият ключов персонаж, който Аркайц Кано вкарва в сюжета, бил напълно измислен от него. Но роднините на двамата прототипа го попитали: „Ти откъде знаеше, че те имаха и трети приятел? Той беше художник, а ти го представяш като писател”. Описвайки колко е бил изненадан, че фантазията му е уцелила неизвестен за него факт, Кано обобщи пред българската аудитория, че литературата често има силата да предугажда реалността.

Няма малки и големи езици

Гостът от Страната на баските разказа и за баската литература, която е „млада” и много от авторите й са около 20-годишни, защото по времето на Франко баският език, също както каталонският и галисийският, са били забранени за обществена употреба. Тези езици стават „легални” едва след идването на демокрацията. Ето защо писането на баска литература също започва в един не той далечен период.

Аркайц Кано отбеляза, че способните да пишат на баски днес са едва около 1 милион души. В този контекст двамата с Деян Енев размениха сходни размисли за това, че в литературата няма големи и малки народи, нито големи и малки езици, и това не влияе на правенето на добра литература.

На въпрос от публиката какво мисли за свободата, баският писател отговори, че според него в личен и интимен план човек всъщност не желае да бъде свободен, защото това изисква от него голямата отговорност постоянно да взима решения.

Аркайц Кано каза: „Свободата е скъпо и тежко нещо. Хората предпочитат да живеят със сладки вериги - някой вместо тях да решава какво да правят. Аз самият не се чувствам съвсем свободен.  В този роман се опитах да вървя по току-що навалял сняг. Трудно правех крачките, но останаха следи.”

Снимка: Къдринка Къдринова

Сподели в
 

В РКИЦ бяха посрещнати участниците в Международния автопоход “Миротворци 2019“, посветен на 140-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия.

21.09.2019/17:50

В Столична библиотека бе открита гостуващата изложба на Шанхайската библиотека „Разцъфналите цветя на Шанхай“. Това са стари снимки от съвременната колекция на шанхайската библиотека – свидетелства от последните 200 години история на Китай.

19.09.2019/17:10

Общинската туристическа агенция “Царевград Търнов” обявява фотоконкурс “Празникът на Самоводската чаршия” за снимки от колоритния есенен празник Нощ на Самовоската чаршия и Фестивал на занаятите.

19.09.2019/16:45

30-дневката на японската култура в България, организирана от посолството на Япония в България, ще бъдат отбелязани със спектакъла „Принцът на земята и принцът на морето“ на 20 септември, в рамките на седмицата на японското куклено изкуство под мотото „Духът на японската кукла”

19.09.2019/13:21

Авторката на стихосбирката ще се срещне с читателите на 24 септември от 18.30 ч. в Литературния клуб към Столична библиотека.

19.09.2019/13:08
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки