Начало
 
 

СБЖ награди Георги Стоянов със свое отличие

10.10.2016 /23:06 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Военният клуб събра приятели и почитатели на един от известните български подвластници на Седмото изкуство – Георги Стоянов, който отбеляза своите 4х20 лета.

Юбилейната вечер беше организирана от Съюза на българските филмови дейци, СБП и СБЖ, а екип на БНТ под режисурата на Милена Гетова, който прави филм за режисьора на „Случая Пенлеве“, „Щурец в ухото“, „Трета след Слънцето“, „Птици и хрътки“, „Константин Философ“ и още много други култови заглавия от българското кино, засне събитието.

Водещ на изпълнената с много настроение и спомени вечер беше председателят на СБП Боян Ангелов. Поетът Петър Анастасов представи героя на вечерта по един нестандартен начин – чрез неговата автобиографична книга „Ваучър, Калифорния – ГУЛ-аг“, която е своеобразна хроника на големия му род. Преразказвайки романа, Анастасов разкри епизоди от трагичната съдба на родителите и близките на Георги Стоянов.

И ако трябва да бъдем честни, творческата вечер показа, че все пак България не забравя своите достойни творци, макар, че културата и изкуството все още стоят като наказани в ъгъла на нашата действителност. А в залата на Военния клуб заваля истински дъжд от награди.

Стартът даде вицепрезидентът на Академията „Златен Витяз“ режисьорът Маргарит Николов, който освен поздравителен адрес от президента на академията Николай Бурляев, връчи на Георги Стоянов и статуетката „Златен Витяз“, като припомни, че кинорежисьорът е носител и на „Сребърен Витяз“, връчен му за проза.

Председателят на СБЖ Снежана Тодорова обяви от името на Управителния съвет на Съюза, че връчва на юбиляря Почетния плакет на СБЖ , който му се дава за активната му гражданска позиция и принос към българската култура. Тя припомни, че творецът, който е член на СБЖ, е и носител на „Златното перо“, е достоен пример и учител на няколко поколения журналисти.

А друго едно голямо име на българското кино – режисьорът Иван Павлов – председател на Съюза на българските филмови дейци, връчи на колегата си голямото отличие на Съюза - пластиката „Крилото“. Съюзът на писателите в лицето на председателя Боян Ангелов дари Георги Стоянов с поздравителен адрес и почетна грамота.

Той беше отличен и с най-високото отличие на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД и фондация „Славяни“  - медал за укрепване на дружбата с народите на Русия, който му връчи председателят на Федерацията проф. Захари Захариев. „С Георги ни свързват общи идеали, цели и разбирания в името на съхранението на културата – каза проф. Захариев. – Освен добри приятели, с него сме били през цялото време заедно и в битката за отстояването на интересите на България.“ А от името на столетната БСП поздравления поднесе Калоян Паргов.

Георги Стоянов не беше забравен и от Министерство на културата. От името на министър Вежди Рашидов да поднесе поздравления и „два века награди“ беше дошъл директорът на Националния филмов център Камен Балкански. Културното министерство дари юбиляря с грамота и най-голямото си отличие . почетния знак „Златен век - звезда“, а филмовият център го дари със „Сребърен век“.

„Виновникът“ за празничната вечер припомни

пред гостите си за онези свои колеги, които вече са си отишли, но са ни оставили от себе си красиви и незабравими творчески спомени - било то филми, книги, спектакли… Тяхната памет бе почетена с минута мълчание.

И все пак на празник, като на празник. Георги Стоянов с много настроение сподели, че трудно се носят много дини под една мишница  и все по-често вече се замисля дали това е за добро и дали ще му стигат силите, след като е само с 20 лета по-млад от Българското кино, което вече е на 100.

Колаж от негови интервюта и откъси от най-известните и незабравими филми допълниха настроението, а в залата заедно с неговата чаровна съпруга - известната българска актриса Добринка Станкова, беше и прекрасната му малка внучка Георгия.

Георги Стоянов е един от най-известните наши режисьори и сценаристи. След 1991 г. той се обръща от киното и посяга към перото, като много бързо с книгите си доказва, че е и добър писател. Бил е също и дипломат – културно аташе в САЩ. Неговите филми са сред култовите ленти в българското кино. Два мандата е председател на Съюза на филмовите дейци. Носител е на много наши и чужди награди, а през тази година получи наградата за цялостно творчество на Българската филмова академия.

Сподели в
 

В РКИЦ бяха посрещнати участниците в Международния автопоход “Миротворци 2019“, посветен на 140-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия.

21.09.2019/17:50

В Столична библиотека бе открита гостуващата изложба на Шанхайската библиотека „Разцъфналите цветя на Шанхай“. Това са стари снимки от съвременната колекция на шанхайската библиотека – свидетелства от последните 200 години история на Китай.

19.09.2019/17:10

Общинската туристическа агенция “Царевград Търнов” обявява фотоконкурс “Празникът на Самоводската чаршия” за снимки от колоритния есенен празник Нощ на Самовоската чаршия и Фестивал на занаятите.

19.09.2019/16:45

30-дневката на японската култура в България, организирана от посолството на Япония в България, ще бъдат отбелязани със спектакъла „Принцът на земята и принцът на морето“ на 20 септември, в рамките на седмицата на японското куклено изкуство под мотото „Духът на японската кукла”

19.09.2019/13:21

Авторката на стихосбирката ще се срещне с читателите на 24 септември от 18.30 ч. в Литературния клуб към Столична библиотека.

19.09.2019/13:08
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки