Начало
 
 

Журналистът - най-добрият приятел на терориста?

10.10.2016 /23:54 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


През последните дни – макар и с голямо закъснение – и в българските медии се повдигна дебатът за журналистиката и медийния образ на терористите. Така поставен, въпросът има много гледни точки. Но сега една е особено чувствителна за колегите особено от западните медии. Става дума за това дали, гонейки новината и най-вече преследвайки висок публичен и рекламен интерес, журналистът не се превръща в най-добрия приятел на терориста.

Може и на някого да му звучи твърде стряскащо или пък  прекалено претенциозно, но след поредицата от атентати като че ли сме се запътили точно натам. И за разлика от времето на Френската революция и Жан-Пол Марат – „Приятелят на народа“, сега не само можем, но и ставаме съучастници в човеконенавистния план на джихадистите-терористи, волно или неволно тиражирайки деянията им.

Както се казва, в медийната среда веднага се оформиха две школи – едната, която все още свенливо подкрепя решението на някои западни издания да не ставаме съучастници на терористите, и другата, която агресивно се опитва да наложи идеята, че, видите ли, това било автоцензура.

За какво впрочем става дума.

След поредното зверство на джихадистите, които заклаха като жертвен агнец католически свещеник в Руан, най-влиятелният френски вестник „ Монд“ обяви стратегията за опълчване срещу омразата и спря да публикува снимки на извършителите. Обяснението е просто: показвайки терористите убийци, ние волно или неволно ставаме техни пропагандни маши, които ги „прославят“. Нещо повече – в същото време жертвите на терористите си остават неизвестни, някъде там, в милионното човешко море. В преобладаващата част от френските медии например вече се спазва неписаното правило да не се показват снимки на джихадистите-терористи, нито факсимилета на пропагандните им материали.

И не са само френските новирани. Ако човек по-задълбочено гледа, слуша, чете чуждестранните медии, не може да не забележи, че дори от известно време не се експонира като първа новина всеки недоказан опит за атентат. А такива не липсват сега, когато т.нар. "Ислямска държава" започна да губи влиянието и териториите си и се появиха така наречените вълците-единаци.

Да си припомним неотдавнашните инциденти с тенджерите под налягане в Манхатън – Ню Йорк. Докато български телевизии, радиа, вестници и сайтове се надпреварваха да говорят за атентат, американските, пък и други западни медии не помпаха напрежение и говореха за инцидент, докато не се доказа противното.

И така стигаме до най-големия въпрос:

Има ли опасност, като спазваме стратегията срещу омразата и не показваме образите на терористите, да изпаднем в другата крайност и да спуснем информационна завеса пред публиката? Сигурно има. Въпросът е обаче пак за мярката. За това да знаем докъде и как можем да информираме и откъде нататък ставаме проводници на страха и ужаса, който терористите искат да разпространяват.

Учудващо е например как  медии на ангро обявявиха като първа новина, че България била едва ли не транзитен път за джихадисти, само защото бяха заловени двама терористи и предадени на властите в съответните държави. Този пример не е единичен и не се отнася само до нашата медийна среда. И западните новинари също не се спират.

Какъв е ефектът от този тип „топ“ новини? Че хората се плашат, първо. Че се подкопава доверието в държавата, второ. Че се „пее“ в хора на терористите – видите ли, те са много, те са страшни, те са навсякъде, трето. Че се насаждат омраза и ксенофобия, четвърто. И това е може би най-страшното. Защото историята помни лагерите и газовите камери. Може ли всичко това да е оправдание за вдигане на рейтинг и оттам на повече реклама и повече печалба на собствениците на подобни медии? Едва ли.

Уравнението просто не излиза. И тук не става дума за никакво прикриване, за никаква автоцензура. Обществото е информирано и когато не си сложил в заглавие името на поредния убиец до името на ИДИЛ. И когато си показал деянията му, без да го поставяш над всичко и всички като „гореща“ новина.

Ако някой болен ум копнее за 15 минути слава, трябва ли ние да сме проводниците на амбициите му? Още повече, че в днешно време обществото има толкова много канали на информация, че трудно може нешо да бъде затъмнено, дори някой да иска.

 

Сподели в
 

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020/14:18

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020/13:37

По повод отбелязвания на 3 май Световен ден на свободата на пресата Международната федерация на журналистите предложи 6-процентов данък за обсебилите интернет Гугъл, Епъл, Фейсбук, Амазон и Майкрософт, което ще даде 54 млрд. долара. Тези средства могат да бъдат разпределени по прозрачен и справедлив начин между медийните работници и медийните организации по света. Ще стане ли това у нас?

03.05.2020/08:36

Малко преди последните за деня новини на Светли понеделник националните телевизии пуснаха върху предаванията си съобщения, че предстои извънреден брифинг в Министерския съвет с участници генерал Мутафчийски, главен комисар Николов (обичайни заподозрени в извънредното положение заради коронавируса) и директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

21.04.2020/15:19

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020/18:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки